HomeSEOSteelt Google jouw content en traffic?

Steelt Google jouw content en traffic?

Bij nogal wat bloggers valt te horen dat het aantal bezoekers op hun site serieus gedaald is. Voor een deel komt dat omdat er gewoon minder belangstelling is voor blogs/uitgeschreven online content. Verder valt vaak op dat het zoekverkeer behoorlijk terugloopt. Het doet sommigen twijfelen: werkt SEO niet meer, of steelt Google je content?

Leestijd: ca. 5 minuten

Vruchtbaar partnerschap

Zo’n 20 jaar geleden werd in alle stilte een pact gesloten tussen een ambitieus technologiebedrijf en bloggers en andere digitale creatievelingen.

Vanuit het standpunt van Google klonk het ongeveer zo: “Maken jullie de beste content die er online te vinden is, dan zorgen wij met onze technologie dat jullie content zoveel mogelijk mensen bereikt. En samen maken we de best mogelijke versie van het web.”

Contracten werden nooit getekend, maar ach, zolang beide partijen er beter van werden – en we inderdaad de beste versie van het web konden maken – was er geen reden tot klagen.

Toegegeven, de technologie die die ambitie moest waarmaken had zijn mankementjes en scherpe randjes, maar gaandeweg werd het zaakje sneller en accurater.

Hebben we ons in slaap laten wiegen door Google?

Wat opvalt is dat Google vrij open communiceerde over de regels en de logica die achter het algoritme schuil gingen. Maar gaandeweg verwaterde die openheid. Zogezegd vooral om fraude en misbruik (black hat SEO) tegen te gaan.

Intussen hebben wij, contentmakers jarenlang schrikbarend veel bezoekers naar onze sites gebracht via Google, laten we wel wezen.

Een donker randje is er wel. Want we hebben niet alleen meegebouwd aan een beter en informatiever internet. We hebben ook slaafs het algoritme van Google getest, gevoed en verbeterd. Op die manier hebben we Google nog slimmer, nog slagkrachtiger en nog machtiger gemaakt.

De beste content tonen niet meer het hoofddoel?

Het volstaat om een willekeurige zoekopdracht in te geven in Google om de gevolgen van die toegenomen slagkracht te zien:

Het is vrij makkelijk om in de Mensen vragen ook-sectie van de zoekresultaten terecht te komen. Dit betekent extra zichtbaarheid voor je blog in Google. Echter, het is lang niet zeker dat die extra zichtbaarheid ook zorgt voor meer blogbezoekers. Relatief weinig gebruikers klikken door naar de bron van de content. Pro tip: maak je gebruik van een FAQ-sectie op blog, zet regelmatig een linkje naar een artikel op je blog in het antwoord. Zo verleid je Google-gebruikers om door te klikken naar je blog.

De organische zoekresultaten – waar wij voor zorgen – lijken de laatste jaren alsmaar vaker weggemoffeld tussen de betalende advertentieblokken, rich snippets allerhande, Google mijn bedrijf-toepassingen, answer boxen en andere Google-samenvattingen. En ja, als ambitieuze en SEO-bewuste bloggers hebben we daar jarenlang aan meegewerkt.

Stukjes content worden door het algoritme uit alle mogelijke krochten van het net gehaald en aan de top in Google getoond.

Maar wat blijkt? Google-samenvattingen, rich snippets en andere structured data blocks zorgen misschien wel voor extra zichtbaarheid bovenin de zoekresultaten, maar de laatste klik naar jouw website blijft uit. Mensen klikken nauwelijks nog door.

Intussen lacht Google in z’n vuistje, én rinkelt de kassa! Immers, de doorsnee internetter blijft langer hangen op de zoekmachine, krijgt meer advertentieblokken te zien. En de doorsnee digitale creatieveling? Die krijgt te maken met dalende bezoekersaantallen en dus teruglopende advertentie-inkomsten.

Steelt Google jouw content en traffic?

Strikt genomen is er van diefstal natuurlijk geen sprake. De link naar jouw blog wordt nog steeds getoond. Maar het lijkt er toch op alsof de zoekmachinegigant op slinkse wijze op zoek is naar de beste content ideeën, daarbij doet alsof zijzelf verantwoordelijk zijn voor die content en intussen doodleuk hun winst optimaliseren. Dat allemaal onder het mom van een betere gebruikerservaring…

Is dit het einde van SEO?

Nee, dat is nog niet voor meteen. Tot nader order heeft Google onze content nog nodig om hun algoritme te helpen de beste content te identificeren. Maar intussen zal men blijven proberen het zaakje zo te verpakken dat bezoekers minder makkelijk doorklikken naar de site van de oorspronkelijke maker.

Met je blog aan zoekmachineoptimalisatie doen is een manier om je blog bekend te maken bij een groot publiek. Ook vandaag nog. Het is alleen niet meer de gegarandeerde jackpot van weleer; topposities in Google leveren vandaag soms veel minder kliks naar jouw blog op dan vroeger. En ben je op de eerste pagina in Google te vinden, maar op plek 5 of 6 dan bestaat de kans dat je dat helemaal geen bezoekers meer oplevert.

Volgens mijn eigen steekproef geeft meer dan een derde van de bloggers aan serieus minder bezoekers te mogen ontvangen. Slechts 16% heeft het over een stijging. Toch een teken aan de wand.

Google steelt je content niet maar optimaliseert zijn eigen pagina’s. Wat nu?

Wat mij betreft is het simpel: het is niet omdat een goede SEO je minder bezoekers oplevert dan vroeger dat je bij de pakken moet blijven zitten. En dus moet je:

  1. blijven bloggen zolang je het leuk vindt en het idee hebt dat je blog iets bijbrengt. Google houdt nog steeds van lekkere content en wil die ook graag tonen aan haar gebruikers. Daar liggen nog steeds kansen voor je blog. Bovendien, de hype rond het bloggen is wat gaan liggen. Dat betekent meer plaats voor nieuwkomers en doorzetters.
  2. verschillende verkeerskanalen voor je blog aanboren. Tijden zijn voorbij dat je voor de consistente groei van je blog afhankelijk kon zijn van één enkele verkeersbron. Dat is extreem gevaarlijk! Kijk niet alleen naar SEO, maar haal ook bezoekers uit social media, Pinterest, Youtube, gastbloggen,… En waarom je blog niet eens wat vaker offline promoten?
  3. werk maken van die mailinglijst voor je blog. Ik weet dat het opzetten van een nieuwsbrief annex mailinglijst voor je blog een hoop gedoe is. En veel geduld vergt! Maar hoe je ’t ook draait of keert, de mailinglijst kan uitgroeien tot dé groeipool van je blog op termijn. Je wil graag veel terugkerende bezoekers en echte fans. Dan is die mailinglijst een prima vehikel. Daarbij komt: het is jouw eigen, persoonlijk bezoekerskanaal waarbij je niet afhankelijk bent van Google, sociale media verwijzend verkeer of wie dan ook.
  4. meer halen uit je bestaande bezoekers. Algemeen gesproken moet je meer moeite doen om bezoekers en lezers naar je blog te trekken. Dus moet je ervoor zorgen dat de lezers die je hebt langer blijven rondhangen, gemiddeld meer webpagina’s aantikken en vaker terugkomen om meer te lezen.

Conclusie?

Nee, Google steelt je content niet. De zoekmachinegigant is er wel op uit om gebruikers langer op hun eigen platform te houden (en zo meer inkomsten te genereren). En vaak helpt de nietsvermoedende blogger Google ook nog een handje om dat doel te bereiken… Steeds vaker gaat één en ander ten koste van de blogger die via SEO meer verkeer naar zijn site wil brengen. Zo wordt veel bezoekers naar je blog brengen almaar meer een verhaal van vele kleintjes maken één groot.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Steelt Google jouw content en traffic?”

  1. Marga van der Vet avatar

    Goed en informatief artikel! Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.