HomeSEOSEO technieken voor ambitieuze bloggers van vandaag

SEO technieken voor ambitieuze bloggers van vandaag

Voortdurend is Google bezig de algoritmes van zijn zoekmachine aan te passen. Allemaal in een poging om de beste, meest relevante internetzoekmachine ter wereld te blijven. Waar liggen de kansen en welke SEO technieken moeten we absoluut (niet) toepassen willen we zo’n blog hoog in de zoekresultaten krijgen? We proberen te kijken wat er in de nabije toekomst zoal op ons afkomt.

Een broertje dood aan SEO technieken?

Voor elke blogger met een gloeiende bloedpest aan SEO is er goed nieuws. Ben je helemaal niet met de technische kant van de zaak bezig, maar lever je intussen wel mooi steengoede content af? Dan blijf je in het voordeel in vergelijking met sites die tot in de puntjes geoptimaliseerd zijn, maar middelmatige content brengen.

Dat zegt John Mueller, Webmaster Trends Analyst bij Google, tegen iedereen die het horen wil (of niet). Persoonlijk ben ik geneigd hem op zijn woord te geloven…

Welke SEO technieken maken vandaag het verschil?

Dus, goeie artikelen schrijven blijft je prioriteit nummer één. En vervolgens is het zaak dat Google je inspanningen (h)erkent. Een aantal technische zaken op je blog moeten echt wel op orde zijn, maar daarnaast kijkt Google ook vooral naar de manier waarop bezoekers reageren als ze eenmaal op je site zijn aanbeland.

1. De belangrijkste de SEO technieken: zorg dat je content aansluit bij de uiteindelijke zoekintentie van de internetter

Als blogger dénken we vaak dat we goed bezig zijn, dat we onze lezers goed genoeg kennen en weten wat ze willen. In de praktijk zijn we toch vooral bezig met schrijven over dingen die we zelf boeiend vinden of proberen we (te) krampachtig een artikel te optimaliseren voor Google op de bepaalde zoekterm. Omdat één of andere SEO tool gezegd heeft dat die zoekterm massa’s zoekverkeer zou opleveren.

Maar daar heeft de gemiddelde internetter het schijt aan, natuurlijk. Die wil in de eerste plaats geholpen worden. Als in: snel vinden wat ‘ie op basis van de titel van het zoekresultaat mag verwachten.

Het is dan jouw taak om ervoor te zorgen dat je bezoeker op de goeie weg gezet wordt naar de best mogelijke info. Als je hem al niet meteen de complete oplossing voor zijn probleem voorschotelt.

Hoe ga je aan de slag?

Je moet dus aan de weet zien te komen wat grote groepen lezers willen (weten/leren) en uit zoeken hoe jij hen daarbij het best kan helpen. Vooral als nicheblogger heb je al een hoop kennis vergaard. Put daaruit! Moet je de noodzakelijke kennis nog verwerven? Lees je in, leg je oor te luisteren bij je doelgroep, onderzoek de topblogs die al bestaan en volg de juiste mensen op social media.

Probeer in ieder geval ook niet met meer van hetzelfde te komen. Dat helpt je niet vooruit. Google heeft geen reden om jouw stuk hoger in de zoekresultaten te plaatsen als je geen meerwaarde levert of het niet helemaal anders aanpakt dan je concullega’s. En verder?

Het kan ook simpelweg betekenen dat je minder moet bloggen, maar wel beter. Pers er niet per se zoveel mogelijk (middelmatige) artikels uit, maar graaf dieper en leg dan sterk materiaal op tafel.

2. Belangrijke wijziging in Google: mobile first indexing

Al jaar en dag wordt overal verkondigd dat je blog mobielvriendelijk moet zijn. Al in 2014 kwam Google met een speciaal labeltje in de zoekresultaten om duidelijk te maken of een website geschikt was voor gebruik op mobiele apparaten. Vanaf komende lente stapt Google over op de mobile first indexing.

Concreet zal in de eerste plaats gekeken worden naar de mobiele versie van je blog (qua prestaties en gebruiksvriendelijkheid). Tot nu toe nam men de desktop versie als referentie en was een aangename gebruikerservaring op mobiele toestellen eerder een groot pluspunt.

Werkt je blog niet vlot op een tablet of smartphone dan kan dat mogelijks grote gevolgen hebben voor je rankings. Google zegt hierover:

“Mobile-frendliness as a ranking signal will have a significant impact in our search results”

Draait je blog op WordPress? Dan moet je je normaliter geen al te grote zorgen maken. Sinds zowat 2015 is immers zowat elk aangeboden WordPress-thema responsive.

Hoe ga je aan de slag?

Maar zelfs met een WordPess blog en een moderne layout is het opletten. Echt gebruiksgemak op mobiel behelst meer dan een site die zich automatisch aanpast aan de grote van het scherm. Er zijn tal van artikels en video’s over hoe je voor een vlotte gebruikerservaring op mobiel zorgt. En ja, het kan hier nogal technisch worden. Echter, begin met het openen van je blog op je mobiel apparaat en kijk:

  • of je blog snel genoeg wordt ingeladen (te controleren met – bijvoorbeeld – GT Metrix en eventueel te fiksen met een caching plugin)
  • of menu-items ook op mobiel zichtbaar en aanklikbaar zijn
  • of de gekozen fonts niet te klein of te groot zijn uitgevallen
  • of delen van je artikels niet aan het zicht onttrokken worden door pop-ups
  • of de fotobestanden voor je blog niet te groot zijn (niet goed voor de laadsnelheid)
  • of je geen onnodige plugins gebruikt (idem)

Het zijn dingen die nogal snel over het hoofd worden gezien. Begrijpelijk, want zo’n blog inrichten en onderhouden doe je meestal via de desktop of laptop.

Je had waarschijnlijk nooit gedacht dat één van je SEO technieken erin zou bestaan om simpelweg regelmatig je site te openen op een mobiel toestel…

3. De gebruikerservaring van je blog telt mee!

Dat is dus geen verrassing meer als je kijkt naar de vorige punten. Je blogberichten mogen nog zo leerzaam, lekker, volledig of helpend zijn, als geen hond ze aanklikt of erdoorheen geraakt schiet het ook niet op. Let op de vormgeving en indeling van het geheel. Zorg dat het er aantrekkelijk en uitnodigend uitziet.

Het lijkt erop dat Google – naar analogie met de mobielvriendelijkheid destijds – een soort label zal introduceren dat aangeeft of een pagina ja dan nee een goede gebruikerservaring biedt. Voor je bezoekers (in spe) een extra prikkel om jouw pagina aan te tikken, dat spreekt.

4. Een blogger moet aan zijn online reputatie denken

Oef, dat lijkt een lastige. Want wat kan je doen om je online reputatie te verzorgen? Buiten -wederom – consistent steengoede content te voorzien? Google zoekt naar manieren om na te gaan hoe anderen over jou(w content) praten. Op social media of anderszins. Hoewel nog niet helemaal duidelijk hoe een en ander zal uitpakken, kan je je toch maar beter een beetje gedragen op het web. Dus:

Hoe ga je aan de slag?

Nogmaals, het is een beetje moeilijk om hier precies een strategie of een stappenplan voor te bedenken. Eén ding is zeker eens je een bedenkelijke online reputatie hebt geraak je daar nog moeilijk van verlost. Dus:

  • maak content die gezien mag worden
  • let een beetje op je woorden
  • stel je niet te spammy op
  • zorg dat anderen in positieve bewoordingen over jou(w werk) spreken
  • bouw een degelijk online merk op
  • link eventuele gastblogs voor anderen duidelijk aan je blog

5. Niet overdrijven met structured data (Schema) op je blog

Een tijd geleden leek structured data (Schema) the next big thing te zullen worden in SEO-land. Daar lijkt Google nu een klein beetje op terug te komen. Onder meer omdat – zoals zo vaak wanneer Google nieuwe dingen uitrolt – een boel mensen het vooral gebruiken om het hele systeem naar hun hand te zetten.

6. Linkbuilding nog steeds van belang

Wie SEO zegt kan nauwelijks om (back)links heen. Met al die wijzigingen en tweaks aan het algoritme van Google zou je kunnen denken dat klassieke linkbuilding – het doelbewust proberen verkrijgen van backlinks naar jouw site – wat op zijn retour is. Maar niks is minder waar. SEO-veteraan Glenn Gabe zegt:

Authority is based on links

Waar hij nog aan toevoegt dat het aantal linkjes en van wie ze afkomstig zijn nog veel zwaarder doorwegen bij YMYL-topics. Ook John Mueller ziet backlinks als ranking factor trouwens nog niet meteen wegdeemsteren.

Hoe ga je aan de slag?

Het komt er dus nog steeds op aan om relevante backlinks aan te trekken. Daar kan je heel wat strategieën voor bedenken (links kopen, links ruilen, gaan leuren met je content in de hoop dat men ernaartoe zal willen linken). Maar de beste, meest zuivere strategie bestaat erin goeie content te maken en die vervolgens te promoten.

Let er onderweg op dat je een beetje een natuurlijk linkprofiel opbouwt. Dus:

  • pas een beetje op met platte linkruil
  • link in je artikels en blogberichten naar relevante blogs en websites met een goede reputatie
  • opgepast met betaalde links op je sites (zorg er tenminste voor dat ze aansluiten bij je blogniche)
  • geld verdienen – via affiliate links bijvoorbeeld – mag maar overdrijf daar ook niet in

Alles draait hier om relevantie én de juiste proporties

Conclusie?

Zo, tot zover wat Google voor ons in petto heeft op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Echt revolutionaire SEO technieken zijn er niet. Het is eerder voortborduren op wat al aan de gang was. Zoals ik het zie is het toch vooral de gebruiksvriendelijkheid en de leeservaring van je blog op de smartphone die je de komende tijd in de gaten moet houden. Die moet écht wel op punt staan nu!

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “SEO technieken voor ambitieuze bloggers van vandaag”

  1. Gretll avatar

    Bedankt voor deze leerrijke blog post ! Terug wat bijgeleerd vandaag ! Al moet ik wel dringend meer werk maken van mijn SEO.
    Dank u !

  2. Alan avatar

    Hm, weer iets geleerd. Ik ga nu wel goed letten op zoekintentie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.