Het lijkt een pietluttig detail, maar al je wil dat je blog ook in de toekomst hoog blijft scoren in de zoekmachines doe je er goed aan ervoor te zorgen dat het theme van je blog ‘responsive’ is. De moeite waard om even naar te kijken, vooral ook omdat een en ander erg makkelijk te regelen is.
Wat is responsive design?
Het is de mogelijkheid om je website of blog mooi, overzichtelijk en gebruiksvriendelijk (voor je lezer) op het scherm te laten verschijnen, of je bezoeker je blog nu raadpleegt via een desktop met groot scherm, een laptop, tablet of een smartphone.
Met responsive design (een responsive blogtheme) past je blog zich automatisch aan aan de grootte van het scherm van je gebruiker. Zo heeft iedereen een fijne leeservaring, zonder – bijvoorbeeld – eindeloos te moeten scrollen. De zijbalken blijven zichtbaar, de menubalk is makkelijk bereikbaar met een smartphone, bepaalde plaatsrovende afbeeldingen worden weggelaten, enz…
Waarom is responsive design belangrijk?
In de eerste plaats omdat je graag iedereen die je blog bezoekt een fijne en moeiteloze tijd wil geven, natuurlijk. Maar ook Google hecht erg veel belang aan de gebruiksvriendelijkheid van de in de zoekresultaten getoonde webpagina’s. En Google weet ook dat er almaar mee gezocht wordt via mobiele apparaten van allerlei slag.
Stel dat jij een blog hebt met waardevolle info, maar zonder responsive design. Dan is het niet zo moeilijk je voor te stellen dat jouw blog niet in de bovenste regionen van de zoekresultaten wordt getoond. Niet omdat je site geen nuttige info zou bevatten, maar puur omdat je bezoeker zoekt met een tablet (en jouw blog hem dus geen optimale gebruikerservaring kan garanderen).
Op iets langere termijn zou het best kunnen dat Google sites zonder responsive design gewoon niet meer indexeert wegens ’te middelmatige kwaliteit.’
Hoe weet ik of mijn theme ‘responsive’ is?
Je kan heel eenvoudig achterhalen of je blogtemplate al dan niet responsive is:
Bezoek je blog in (een nieuw scherm van) je browser. Verklein het venster drastisch, vooral in de breedte. Als je theme responsive is, blijft de hele breedte van je blog zichtbaar zonder je toevlucht te moeten nemen tot een horizontale schuifbalk. Uiteraard komt alles dan wel (veel) dichter op elkaar te staan.
Vooral wanneer je een theme gebruikt dat al wat ouder is kan je dit best even controleren. De nieuwste templates zijn vrijwel allemaal responsive.
Is je blog niet responsive, dan kan je simpelweg overwegen een ander theme te nemen.
Geef een reactie