Homebeter bloggenNiet voor starters: 4 reality checks voor bloggers
0
(0)

Nee! Want beginnende bloggers horen zich nu eenmaal ten volle over te geven aan het heerlijke beginnersenthousiasme dat zich doorgaans van hen meester maakt. Maar voor de nuchtere zielen die donders graag voorbereid willen zijn op wat komen gaat dus de reality checks voor bloggers.

Loopt het bij jou(w blog) vaak stroef terwijl het bij andere bloggers allemaal vanzelf lijkt te gaan? Laat jezelf niks wijsmaken. Zelfs bij de meest succesvolle – en geroutineerde bloggers loopt het niet altijd even lekker. Ook zij zitten meer dan eens met de handen in het haar, zitten zonder inspiratie en/of hebben zin om er de brui aan te geven.  Maar daar heeft men het nu eenmaal niet zo vaak over.

Enfin, (ook) dit zou elke blogger moeten weten:

1. Regelmatig creatief zijn is lastig

Of je nu één keer per maand, een paar keer per week of dagelijks blogt, niet elk blogbericht kan helemaal top zijn. Het onderwerp leent zich misschien niet tot creatieve uitspattingen, het bloggen is even een sleur (maar je wil je lezers niet teleurstellen) of de tijd ontbreekt je gewoon om er echt werk van te maken.

Wat te doen?

 • Niet te veel piekeren en dralen, maak alvast een begin.
 • Bouw een informatiesysteem voor je blog (en noteer elk krankzinnig onderwerp om over te bloggen). Voed je inspiratie!
 • Maak tijd om te bloggen. Dwing jezelf om alvast een begin te maken.
 • Wees niet te hard voor jezelf. Ook op tijd en stond afstand nemen van je blog voedt je creatieve brein.

2. De eerste kladjes zijn erg vaak waardeloos

Het is een cliché, maar alle begin is moeilijk. En ik kan het getuigen: ook na ettelijke honderden artikels blijft dat zo. Maar je bouwt natuurlijk wel een routine op, waardoor je op de duur een stuk vlotter tot een bruikbaar artikel komt.

Zelfs een topartikel begint vaak met enkele losse ideetjes haastig in een document gepleurd.

Wat te doen?

 • Gooi die kladjes, notities en onafgewerkte concepten nou niet te snel weg, maar centraliseer ze op één plaats (in je informatiesysteem). Voor je er erg in hebt zetten ze je op weg naar een volgend artikel.
 • Geen inspiratie? Blader van tijd tot tijd eens door je knipselmap!

3. Zo’n blog is nooit klaar

Een blog is a work in progress. Ik blijf het maar herhalen. En dit geldt zowel voor het op poten zetten van het blog zelf als voor het schrijven en publiceren van blogartikels. Wacht niet tot je blog helemaal perfect is. Dat is namelijk hét recept voor de slechtste blog ooit: het blog dat nooit online komt.

Wat te doen?

 • Kom met iets waar je “minimaal tevreden” over bent en klik dan op Publiceren.
 • Verbeter gaandeweg je blog.
 • Plan tijd in om aan (de technische kant van) je blog te werken (in plaats van berichten te schrijven).

4. We hebben allemaal last van uitstelgedrag

Je kan geen succesvol blog maken zonder er moeite voor te doen. Talrijke leuke werkjes en lastige karweitjes liggen op je pad. En sommige – nochtans noodzakelijk te nemen stappen zullen steeds weer worden uitgesteld. Liever lui dan moe, faalangst, overdreven perfectionisme, verkeerde prioriteiten, wie zal het zeggen?

Wat te doen?

 • Spreek met jezelf een deadline af om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen. Breng een vriend (of je lezer!) hiervan op de hoogte.
 • Pik er bij voorkeur een taak uit waarvan je weet dat – eens ze is afgerond – ze het bloggen makkelijker maakt.

Dus, zakt de moed je in de schoenen, denk dan even aan deze 4 reality checks voor bloggers. En hoe meer je ermee aan de slag gaat, des te makkelijker het wordt om de moeilijkheden te overwinnen.


Meer van dat?

photo credit: modernowl via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Niet voor starters: 4 reality checks voor bloggers”

 1. Michiel avatar

  Handige reality checks! Het is inderdaad niet bepaald makkelijk om consistent te bloggen. Ik heb het al vaak geprobeerd, maar het blijft een uitdaging :). De tip voor een informatiesysteem is een goeie. Als je een soort van database maakt van ideeën en onderwerpen, zit je nooit om inspiratie verlegen. Dan moet je alleen nog die volgende stap zetten: er een mooi artikel van maken. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.