Homebeter bloggenReacties onder je blog: zijn ze nog belangrijk?

Reacties onder je blog: zijn ze nog belangrijk?

Zemanta Related Posts ThumbnailIk roep het hier nu al een paar jaar: de gouden tijden van de reacties onder je blog zijn voorbij. Je kan je zelfs afvragen waarom nieuwbakken bloggers op zoek naar bezoekers op hun blog nog steeds de raad wordt gegeven om vooral zelf op andere blogs te reageren…

Om maar meteen even met dat laatste te beginnen: het is gewoon de makkelijkste manier om als beginnende blogger waardevolle contacten te leggen én geïnteresseerde bezoekers naar je blog te krijgen. Zeker als je de sociale media (nog) niet inzet in functie van je blog.

Over de oorzaken van het teruglopend aantal comments onder blogberichten kunnen we kort zijn: de gemiddelde lezer is te lui en te gehaast om een commentaar te schrijven en hij kan veel sneller zijn appreciatie tonen via een tussenkomst op sociale media.

Overigens moet ik ook de hand in eigen boezem steken. Ook ik laat veel te weinig commentaar achter op andere blogs. Ik probeer me dan ook te focussen op wat in deze kolommen gebeurt en in mijn mailbox. Wel probeer ik één en ander te compenseren. Door een rubriek als deze bijvoorbeeld. Of een startpagina als deze.

Ondanks alles blijven reacties op je blog erg belangrijk. En niet eens zozeer omwille van het extra verkeer naar je blog. De invloed van je reacties op andermans blog op het aantal bezoekers op je eigen blog blijft al bij al erg beperkt. Eén en ander staat zeker niet in verhouding tot het geleverde werk.

Vooraleer de reactievelden onder je blog echter compleet te negeren, of jezelf de moeite te besparen om ook maar één reactie te posten, wil ik het toch nog graag even hebben over de voordelen van reacties onder je blog.

Reacties onder je blog: 15 voordelen

Voor de blogger die reageert op andermans blog:

 1. Je toont waardering voor (het werk van) je blogger. Deze laatste wordt gestimuleerd om verder te gaan op de ingeslagen weg. Jij krijgt in de toekomst waarschijnlijk nog meer waardevolle content voorgeschoteld.
 2. Je reactie is veel minder vluchtig dan die op social media.
 3. Met een inhoudelijke reactie zet je je eigen blog op de kaart, en dit zowel bij de eigenaar van het blog als bij diens lezers. Een goede manier om als kleine blogger te netwerken zonder pushy over te komen.
 4. Je zorgt voor natuurlijke backlinks naar je blog.
 5. Het is goed voor je imago.
 6. Je maakt eventuele latere samenwerkingen een stuk makkelijker (de blogger kent je al).
 7. Je krijgt extra trafiek naar je blog. Ook lang nadat je de reactie hebt geplaatst. Niet de grote massa (de meeste mensen lezen nauwelijks reacties, laat staan dat ze doorklikken naar jouw blog) maar diegenen die het wel doen zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in jou(w blog).

5 tips om de impact van je reactie te vergroten

Voor de blogger die reacties toelaat op zijn blog:

 1. Krijg waardevolle feedback van je lezers (zeker als je de moeite doet om tussen de regels te lezen).
 2. Krijg gratis inspiratie voor nieuwe blogonderwerpen (idem).
 3. Leer nieuwe blogs kennen (die aansluiten bij je persoonlijke interessesfeer).
 4. Creëer interactie met je lezer en animo op je blog (goed voor de SEO).
 5. Je stelt jezelf kwetsbaar en benaderbaar op (imago).
 6. Leer je doelpubliek nog beter kennen.
 7. Maak je artikel nog langer en interessanter (voor Google staan inhoudelijke reacties van lezers gelijk met extra content voor je bericht).
 8. Train je commenter om je blog vaker te bezoeken door inhoudelijk te reageren op zijn commentaar (de ingelogde WordPress-gebruiker krijgt een seintje wanneer je zijn reactie beantwoordt).

16 tips voor meer reacties op je blog

Zie ik nog belangrijke voordelen over het hoofd?


20 reacties

 1. Leuk stukje weer! Ik merk inderdaad dat ik zelf ook slecht ben in het achter laten van reacties en dat dit al maar minder word. Vaak heb ik een stuk of 10 tabbladen open staan die ik dan snel even lees tussen het werken door. Video exporteren? Oh even snel het artikel van *vul blog in* lezen. Even wachten op een collega? Even snel lezen! Dit “snelle” leesgedrag zorgt ervoor dat commenten eigenlijk alleen op de rustige dagen gebeurt en zelfs dan heb ik vaak zo vele “bij te lezen” dat ik daar niet aan toe kom.

  Erg jammer inderdaad.. maar wel begrijpelijk! In elk geval weer een goede reminder voor mijzelf om weer meer tijd te steken in het achterlaten van comments 😉

 2. Persoonlijk vind ik de reacties één van de meest dankbare zaken van het bloggen. Ik doe het uiteindelijk voor het plezier en mijn dag is goed wanneer iemand onder een blogpost iets achter laat in de trant van “dankjewel voor de tip” of “bedankt voor de moed om dit verhaal te delen” (bv toen ik schreef over mijn angsten of mijn miskraam). Dan voel je dat je misschien die dag het verschil hebt gemaakt voor iemand.
  Maar ook omgekeerd, wanneer je je hart bloot legt in een blogpost en mensen de tijd nemen om je een hart onder de riem te steken, om op hun beurt tips en eigen verhalen achter te laten.
  Dankzij de comments op mijn blog (en het reageren bij anderen) heb ik al enkele leuke mensen leren kennen in de blogosfeer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.