Reacties onder je blog: zijn ze nog belangrijk?

Zemanta Related Posts ThumbnailIk roep het hier nu al een paar jaar: de gouden tijden van de reacties onder je blog zijn voorbij. Je kan je zelfs afvragen waarom nieuwbakken bloggers op zoek naar bezoekers op hun blog nog steeds de raad wordt gegeven om vooral zelf op andere blogs te reageren…

Om maar meteen even met dat laatste te beginnen: het is gewoon de makkelijkste manier om als beginnende blogger waardevolle contacten te leggen én geïnteresseerde bezoekers naar je blog te krijgen. Zeker als je de sociale media (nog) niet inzet in functie van je blog.

Over de oorzaken van het teruglopend aantal comments onder blogberichten kunnen we kort zijn: de gemiddelde lezer is te lui en te gehaast om een commentaar te schrijven en hij kan veel sneller zijn appreciatie tonen via een tussenkomst op sociale media.

Overigens moet ik ook de hand in eigen boezem steken. Ook ik laat veel te weinig commentaar achter op andere blogs. Ik probeer me dan ook te focussen op wat in deze kolommen gebeurt en in mijn mailbox. Wel probeer ik één en ander te compenseren. Door een rubriek als deze bijvoorbeeld. Of een startpagina als deze.

Ondanks alles blijven reacties op je blog erg belangrijk. En niet eens zozeer omwille van het extra verkeer naar je blog. De invloed van je reacties op andermans blog op het aantal bezoekers op je eigen blog blijft al bij al erg beperkt. Eén en ander staat zeker niet in verhouding tot het geleverde werk.

Vooraleer de reactievelden onder je blog echter compleet te negeren, of jezelf de moeite te besparen om ook maar één reactie te posten, wil ik het toch nog graag even hebben over de voordelen van reacties onder je blog.

Reacties onder je blog: 15 voordelen

Voor de blogger die reageert op andermans blog:

 1. Je toont waardering voor (het werk van) je blogger. Deze laatste wordt gestimuleerd om verder te gaan op de ingeslagen weg. Jij krijgt in de toekomst waarschijnlijk nog meer waardevolle content voorgeschoteld.
 2. Je reactie is veel minder vluchtig dan die op social media.
 3. Met een inhoudelijke reactie zet je je eigen blog op de kaart, en dit zowel bij de eigenaar van het blog als bij diens lezers. Een goede manier om als kleine blogger te netwerken zonder pushy over te komen.
 4. Je zorgt voor natuurlijke backlinks naar je blog.
 5. Het is goed voor je imago.
 6. Je maakt eventuele latere samenwerkingen een stuk makkelijker (de blogger kent je al).
 7. Je krijgt extra trafiek naar je blog. Ook lang nadat je de reactie hebt geplaatst. Niet de grote massa (de meeste mensen lezen nauwelijks reacties, laat staan dat ze doorklikken naar jouw blog) maar diegenen die het wel doen zijn bovengemiddeld geïnteresseerd in jou(w blog).

5 tips om de impact van je reactie te vergroten

Voor de blogger die reacties toelaat op zijn blog:

 1. Krijg waardevolle feedback van je lezers (zeker als je de moeite doet om tussen de regels te lezen).
 2. Krijg gratis inspiratie voor nieuwe blogonderwerpen (idem).
 3. Leer nieuwe blogs kennen (die aansluiten bij je persoonlijke interessesfeer).
 4. Creëer interactie met je lezer en animo op je blog (goed voor de SEO).
 5. Je stelt jezelf kwetsbaar en benaderbaar op (imago).
 6. Leer je doelpubliek nog beter kennen.
 7. Maak je artikel nog langer en interessanter (voor Google staan inhoudelijke reacties van lezers gelijk met extra content voor je bericht).
 8. Train je commenter om je blog vaker te bezoeken door inhoudelijk te reageren op zijn commentaar (de ingelogde WordPress-gebruiker krijgt een seintje wanneer je zijn reactie beantwoordt).

16 tips voor meer reacties op je blog

Zie ik nog belangrijke voordelen over het hoofd?

20 antwoorden op “Reacties onder je blog: zijn ze nog belangrijk?”

 1. Leuk stukje weer! Ik merk inderdaad dat ik zelf ook slecht ben in het achter laten van reacties en dat dit al maar minder word. Vaak heb ik een stuk of 10 tabbladen open staan die ik dan snel even lees tussen het werken door. Video exporteren? Oh even snel het artikel van *vul blog in* lezen. Even wachten op een collega? Even snel lezen! Dit “snelle” leesgedrag zorgt ervoor dat commenten eigenlijk alleen op de rustige dagen gebeurt en zelfs dan heb ik vaak zo vele “bij te lezen” dat ik daar niet aan toe kom.

  Erg jammer inderdaad.. maar wel begrijpelijk! In elk geval weer een goede reminder voor mijzelf om weer meer tijd te steken in het achterlaten van comments 😉

 2. Persoonlijk vind ik de reacties één van de meest dankbare zaken van het bloggen. Ik doe het uiteindelijk voor het plezier en mijn dag is goed wanneer iemand onder een blogpost iets achter laat in de trant van “dankjewel voor de tip” of “bedankt voor de moed om dit verhaal te delen” (bv toen ik schreef over mijn angsten of mijn miskraam). Dan voel je dat je misschien die dag het verschil hebt gemaakt voor iemand.
  Maar ook omgekeerd, wanneer je je hart bloot legt in een blogpost en mensen de tijd nemen om je een hart onder de riem te steken, om op hun beurt tips en eigen verhalen achter te laten.
  Dankzij de comments op mijn blog (en het reageren bij anderen) heb ik al enkele leuke mensen leren kennen in de blogosfeer!

 3. Ik reageer niet altijd op een gelezen blog. Ben blij als er ook een like button zit. Heb ik op mijn eigen blog ook. Bij sommigen, moet ik inloggen, bij sommige geef ik een reactie want er is een mogelijkheid en zie ik reactie nooit meer terug. De reactie fut gaat eruit. Ik zie wel dat mijn reacties ook volgers oplevert. Ik post op twitter en op FB en op dat laatste wordt wel vaak gerageerd, maar niet op mijn blog. Vind ik wel jammer.
  Leuke blogpost trouwens Ben.

 4. Bij mij valt het nog altijd mee. Dwz redelijk wat reaxi’s en meestal inhoudelijk. Er zitten een paar van die groetjesdoefiguren tussen, maar tekort om me daar druk over te maken. Via façadebook krijg ik niets. Op m’n wordpressblog heb ik de drempel voor reaxi’s zo laag mogelijk ingesteld. Alles mag en wordt toegelaten, een mailadres is niet nodig. Liever zou ik meer reaxi’s krijgen van mensen die zelf geen blog hebben. Die blijven volgens mij ook weg als het een soort ons-kent-ons-groepje wordt. Erg veel reaxi’s heb ik liever ook niet, daar heb ik niet genoeg tijd voor.

  De gemakzuchtige likes heb ik uitstaan, dat valt bij mij niet onder de noemer reactie. Liever geen reaxi dan een flutreaxi.

 5. Meestal laat ik wel een reactie achter als ik een blog gelezen heb en ik merk dat ik daardoor ook reacties op mijn blog krijg.
  Die interactie met mijn lezers waardeer ik en soms ontstaat er zelfs een band.
  Maar ik moet wel zeggen dat sommige WordPress blogs erg reactie-onvriendelijk zijn. Dan wil je een reactie geven maar moet je eerst inloggen om je tekst geplaatst te krijgen. Dan haak ik af, maar ik vind dat wel jammer.

 6. Ik vind het best jammer dat er steeds minder gereageerd wordt; juist de interactie aangaan vind ik zo leuk, en dat heeft niet alleen te maken met cijfertjes en bezoekersaantallen. Aan de andere kant krijg ik nog steeds regelmatig reacties (wel veel van bloggers inderdaad), en met elke reactie ben ik blij 🙂

 7. Nou een duidelijk stuk. Niks mis mee om zo her en der reacties achter te laten. Ik heb nog een tip om het je lezers makkelijker te maken om te reageren, zonder dat ze helemaal naar beneden moeten scrollen. Vraag om een reactie en zet er een link onder met de tekst “#respond” Vervolgens komt de lezer direct bij de reacties terecht.

 8. Ik ben gestart met bloggen in 2007/2008. Toen waren er nog redelijk wat reacties en die interactie vond ik erg leuk. Een jaar of drie later was het plots gedaan met de commentaren. Sociale media werden populairder en bezoekers moesten hun tijd meer verdelen over verschillende platforms. Mijn blog heeft ook een tijdje stilgelegen, dat zal ook meegespeeld hebben. Maar tegenwoordig is een reactie op een artikel zeldzaam. Ik kan ze per jaar op één of hoogstens 2 handen tellen en dat is erg jammer. Ik zou misschien in mijn blog Facebook of een andere tool kunnen integreren zodat een commentaar achterlaten makkelijker wordt, maar zo technisch ben ik niet aangelegd.

  1. Handig om even te lezen hoe het doorheen de tijd is geëvolueerd, Serge!
   Ik ben nog een ‘groentje’ in de blogwereld en ik neig eerder naar digitaal analfabetisme dan naar gevierd IT-schap. Toch heb ik op mijn blog meteen de volgknoppen en social media knoppen geactiveerd. Bij mijn format bleek dat heel simpel te zijn. Facebook is voorlopig mijn grootste medium, en er wordt via facebook het meest geliked en gereageerd.
   Wanneer je zelf een facebook of twitter-account hebt, kan je via je account de knop op je blog aanklikken, en dan ben je van start gegaan op de social media. Niet zo moeilijk, en lijkt me echt de moeite waard voor je blog!

 9. Ik mis nog een puntje, als er veel reacties op een blog staan al, een getal, dat maakt mensen ook weer nieuwsgierig, en van dat FB dat men je blog leest en dan op b reageert, amper last van bij mij, misschien omdat ik juist bloggers lees en daar reageer die al zolang bloggen nog ver voor FB, dan heb ik het over ruim 15 jaar, die weten dus wel hoe het werkt en hoe het hoort 😛

  X

  1. Da’s waar, wanneer er veel reacties staan, zal de lezer toch gauw getriggerd worden om wat rond te snuffelen in die reacties, in je artikel en in je blog (y)

 10. Niet alle invulvelden zijn ook even toegankelijk. Disqus reactievelden werken bij mij niet, dus op blogs die dat gebruiken kan ik alleen via facebook reageren. Ook lees ik vaak blogs via de facebookapp op de ipad. Als ik dan reageer werkt het ook niet altijd en na 2 keer voor niets alles invullen ben ik er wel klaar mee…

 11. Ja ik vraag me ook af waarom ik niet meer reacties op mijn publicaties krijg en waarom de reacties voornamelijk van andere bloggers komen. Toch ben ik blij met de interactie, ook al is die (nog) minimaal…

  1. Japke, ik kan nu bijvoorbeeld niet op jouw naam klikken om een backlink naar je blog te krijgen. Ook daar gebruik ik de reacties voor en kijk ik ook altijd even bij andere blogs om te zien of er nog nieuwe leuke blogs bijzitten. Vaak staan bij de gewone reacties leukere blog die ik nog niet kende dan onder een spam je blog bericht, want daar zijn het toch wel heel vaak dezelfde.

 12. Ja, ik merk het zeker ook, ik post een berichtje op mijn FB dat ik een blogje plaats en krijg daar honderden reacties op, op Fb dan, tegenover gemiddeld een stuk of 20 op mijn blog en dan ook nog vaak van dezelfde mensen, ze lezen het dus wel, maar laten vervolgens een reactie achter op FB. Behalve als ik een give away doe, hahaha, dan heb ik opeens wel honderden reacties op mijn blog, dusse….misschien ook nog een tip? En ook wel wat jij zegt, als ik een inhoudelijk stukje schrijf, bv over leven in de breedte of de diepte, oppervlakkig of intenser, zoiets, daar hebben veel mensen ook wel wat over te zeggen 😉

 13. Of het echt een voordeel is weet ik niet, maar valt best op dat de meeste reacties van andere bloggers komen. ‘Gewone’ lezers laten hooguit reactie / like achter op Facebook. Veel mensen denken dat veel reacties gelijk staat aan veelgelezen maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn.

  1. Ik denk dat het voor heel wat “gewone bloglezers” een serieuze drempel is om bij een reactie enkele velden in te vullen en hun e-mailadres in te vullen. Jammer misschien, maar als je niet vertrouwd bent met het fenomeen bloggen, is dat best begrijpelijk.

   Gelukkig moeten we als blogger niet alle plezier halen uit het aantal reacties onder een blog…

  2. Dat is ook mijn indruk. Sinds kort zit ik op Facebook en ik merk dat de berichten met de meeste likes niet noodzakelijk het meest worden gelezen. Een reactie achterlaten op Facebook doen mensen sneller dan op een blog. Nou ja, wat is waardevoller: iemand je bericht liked en reageert met ‘leuk’ of iemand die zwijgt en je blogpost helemaal leest …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.