Homesocial mediaQuora: (alweer) een geheim wapen voor bloggers?

Quora: (alweer) een geheim wapen voor bloggers?

Ben je een blogger met ambitie? En heb je weleens gebrek aan inspiratie? Dan is het hoog tijd om kennis te maken met wat volgens sommigen het best bewaarde (bloggers)geheim van het web is: Quora!

In dit artikel:

  • leer je wat Quora precies is
  • krijg je tips over hoe je quora kan inzetten in functie van je blog
  • vind je tips om succesvol te starten op Quora

Wat is Quora?

Quora is één van de grootste Q & A-sites van het web; een online platform waar mensen allerlei vragen kunnen stellen. Andere gebruikers kunnen die vragen dan beantwoorden. Als lid kan je ook zelf in de pen kruipen om prangende vragen van anderen te beantwoorden.

Je registreren als Quora-lid is gratis en kan eventueel via een Google-account of een Facebook-account.

Kruising tussen Facebook en een klassiek berichten-forum

Deze site werd in 2010 opgericht door 2 ex-werknemers van Facebook en dat is te merken. Quora heeft dan ook wat kenmerken en functies die niet misstaan bij sociale media. Zo kan je een goed antwoord een upvote geven, mensen volgen, gebruikers een privé-bericht sturen enzovoort…

Er zijn ook  aardig wat realtime elementen en trucs om je langer op het platform te houden. Zo krijg je meldingen wanneer iemand op jouw input reageert. Idem dito wanneer iemand een vraag stelt die weleens in jouw straatje zou kunnen passen.

Naar mijn idee tref je op Quora een publiek aan dat je niet zo makkelijk vindt op pakweg Twitter of Facebook. Gebruikers zijn hier kennelijk in de eerste plaats op zoek naar antwoorden (op soms buitenissige vragen).

Zij vinden op hun weg mensen die bereid zijn hun beste beentje voor te zetten in een poging om antwoorden te formuleren waar niemand wat van terug heeft. Quora wordt gebruikt om iedereen van (een) antwoord te dienen en soms pittige discussies te starten. Niet om reclame te maken of aan linkbuilding te doen.

Je spreekt er uit eigen naam (en niet in naam van je bedrijf, website of organisatie. Iedereen kan er terecht voor vraag en antwoord. Van de pseudo wetenschapper tot de half opgeschoten bakvis.




Waarom is Quora zo verdomd nuttig voor bloggers?

Ben je een blogger, dan kan Quora je op verschillende manieren helpen:

1. Inspiratie voor nieuwe blogonderwerpen vinden

Is de voorraad met onderwerpen om over te bloggen leeg? Tik dan enkele keywords in in de zoekbalk van Quora. Een beetje afhankelijk van je niche vind je zo enkele pertinente vragen die je kan beantwoorden én/of als uitgangspunt kunnen dienen voor je volgende blogposts.

Zeker nichebloggers of mensen met een omniblog kunnen hier hun voordeel doen.

2. Je expertise tonen

Misschien is dat nog het makkelijkst uit te leggen aan de hand van een aantal vragen die ikzelf de afgelopen tijd heb beantwoord:

  • Wat is iets dat elke succesvolle (kleine) zakelijke website nodig heeft?
  • Wat is de beste manier om de interactie met de lezer op je website te stimuleren?
  • Wat zijn de beste websites om een blog op te schrijven?
  • Hoe kunnen sociale media en zoekmachineoptimalisatie samengaan?
  • Wat wordt bedoeld met kwaliteitsvolle backlinks?
  • Welke ene tip heeft je schrijven voor altijd veranderd?

Je voelt ‘m ongetwijfeld komen: als blogger met wat kilometers op de teller -gespecialiseerd in zowat alles wat met bloggen te maken heeft bovendien – kan ik natuurlijk op heel wat vragen een antwoord verzinnen waar anderen mee geholpen zijn.

Indien nodig en nuttig verwerk ik af en toe een link naar een blogartikel. Door op een onderhoudende manier op prangende vragen van gebruikers te antwoorden rijd ik mezelf in de kijker als een “expert.”

“Na een paar maanden Quora ondervind ik dat het licht verslavend kan werken om naar je statistieken te kijken en je aanzien te zien groeien binnen de community.”

3. Quora als hulp bij je zoekwoorden onderzoek en SEO

Dat zorgt mogelijks voor wat extra blogverkeer. Daarin zit vermoedelijk niet eens de grootste winst. Anderzijds, ik zet toch maar mooi kwaliteitsvolle (back)links neer naar mijn blog. En ook al gaat het hier waarschijnlijk om ugc-links, ze helpen de SEO van mijn blog zeker een handje.

Maar er is meer. Wil je dat je artikel goed scoort in Google, dan is een beetje zoekwoorden onderzoek wel handig. Concreet: je wil je webpagina optimaliseren voor een focus trefwoord dat het grote publiek spontaan in de mond neemt.

Kijk een beetje rond op Quora en je vindt waarschijnlijk die woordenschat. Het platform in kwestie wordt immers bevolkt door mensen die graag vragen stellen en hun kennis delen, maar niet noodzakelijk praten en redeneren zoals kenners. Het kan verrekte handig zijn om hun vocabulaire te bestuderen als je bijvoorbeeld werk wil maken van een kennisbank voor je blog.

4. The place to be voor hulp en advies?

Natuurlijk kan je ook op Quora terecht als je zelf met een vraag zit. Tik je vraag in in de zoekmachine en kijk wat er uit de bus komt. De kans is is niet klein dat je antwoorden vindt. En is er geen antwoord, dan kan je zelf dus een nieuwe vraag stellen en wachten op antwoord.

Tips voor succes op Quora

Het is je misschien opgevallen dat het genereren van extra bezoekers naar je blog hier slechts zijdelings ter sprake komt. Daar is een reden voor. Het verkeer dat rechtstreeks uit Quora op je blog komt is in de meeste gevallen verwaarloosbaar.

Quora is in de eerste plaats een webstek waar mensen antwoorden zoeken aan de ene kant en mensen die bereid zijn om belangeloos de best mogelijke antwoorden te bezorgen aan de andere kant.

Quora is dan ook vooral geschikt om inspiratie op te doen én te werken aan je naamsbekendheid/reputatie als blogger. En je kan er donder op zeggen dat iemand die wél ene link naar je blog aanklikt bovengemiddeld geïnteresseerd is in jouw verhaal.

Dit is wat je te doen staat als je je Quora-activiteiten wil laten afstralen op je blog:

1. Vervolledig je Quora-profiel

  • ga op zoek naar enkele grote topics binnen jouw interesseveld (of blogniche)
  • beantwoord er al enkele vragen
  • schrijf een korte bio voor op Quora
  • maak melding van je blog in je bio
  • voeg eventueel (beroeps)kwalificaties toe
  • voeg een profielfoto toe

Dat draagt allemaal bij aan de algehele geloofwaardigheid van je content op Quora.

Je profiel is natuurlijk niet volledig zonder stuk of wat echt goeie tussenkomsten/antwoorden bij vragen over dingen waar jij echt wel wat zinnigs over te vertellen hebt. Dus:

2. Beantwoord regelmatig vragen op Quora

Het is eigenlijk steeds weer hetzelfde liedje: laat je opmerken op Quora! Geef oprecht goeie antwoorden, Stel pertinente vragen (en start interessante discussies), spreek vanuit je eigen ervaring. Probeer ook achtergrondinfo mee te geven.

Doe dat, en andere Quora-gebruikers gaan je zien als een betrouwbare bron, een autoriteit. Overigens zal ook het Quora-algoritme een handje helpen door jouw antwoorden (vaker) te tonen wanneer iemand zoekt naar informatie over zaken waar jij verstand van hebt. En ben je een actief lid dan zal je ook door medegebruikers gevraagd worden om antwoorden te formuleren op bepaalde vragen. Allemaal is het goed voor je autoriteit en bereik op Quora…

Als blogger ben je misschien geneigd om in elk antwoord dat je schrijft een link naar je blog(artikel) te schuiven. An sich is dat geen probleem, maar probeer dat ook niet iedere keer te doen. Mensen voelen vrij snel dat je vooral bezig bent met je blog in plaats van memorabele antwoorden te geven op pertinente vragen.

4. Beantwoord niet alleen vragen die perfect in jouw straatje passen

Door ook in te gaan op vragen die niks te maken hebben met jouw blog of vakgebied vergroot je je bereik.

En ja, de funfactor  is ook belangrijk! Want hoewel de nadruk ligt op de kwaliteit van de geboden informatie, zijn sommige vragen ook bij de haren getrokken en bedoeld om te kunnen grappen en grollen.

Samengevat?

Quora is een leuk platform voor bloggers die op een of andere manier op zoek zijn naar inspiratie en zoekwoorden. Je hebt er ook de gelegenheid om eens op een andere manier met je blogonderwerp aan de slag te gaan. Veel extra blogverkeer moet je denk ik niet verwachten. Daar staat tegenover dat je je publiek zoetjesaan uitbreid met mensen die anders je werk nooit zouden leren kennen.

Te overwegen!


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Quora: (alweer) een geheim wapen voor bloggers?”

  1. Joke avatar

    Geweldige tip Ben, ik ben er meteen heen gegaan en heb een account aangemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.