Homebeter bloggenSchrijftipsPimp je blogpost met de “regel van drie”

Pimp je blogpost met de “regel van drie”

Wees gerust, bloggen wordt geen wiskunde. Echter, wil je levendiger schrijven, meer engagement van je lezer en ervoor zorgen dat je verhaal ook langer blijft hangen? Dan kan die regel van drie verdomd handig zijn.

Wat is die “regel van drie” precies?

Met de regel van drie heb je een simpele schrijftechniek die je kan toepassen om ervoor te zorgen dat de essentie van je boodschap veel makkelijker blijft hangen bij je lezers. Het komt erop aan elk verhaal, ieder idee en elk concept uit te leggen in drie delen of stappen. Zo breng je je kernboodschap sneller over op je publiek en onthoudt het je boodschap ook een stuk langer.

Waarom?

Onderzoek toont aan dat het menselijk brein vooral gericht is op het herkennen van eenvoudige patronen. Het korte termijngeheugen van de mens – zijn werkgeheugen – houdt vrij makkelijk drie tot vijf items vast. Meer dan vijf items reproduceren wordt voor de meeste mensen al een stuk lastiger. En aangezien je minimaal drie dingen nodig hebt voor een (weerkerend) patroon is 3 the magic number. Er is een Vlaams gezegde dat zegt: “Alle goeie dingen bestaan uit drie.” Geen toeval, natuurlijk.

De regel van drie is niet van gisteren

Het was Aristoteles al opgevallen dat zijn toehoorders moeiteloos drie dingen onthouden konden. In de oudheid maakte grote redenaars dan ook dankbaar gebruik van de regel van drie. Handig, als je bedenkt dat hun publiek grotendeels uit ongeletterden bestond.

  • Ik kwam, ik zag en overwon (Julius Caesar)
  • Vrienden, Romeinen, landgenoten (Marcus Antonius)

Talrijke (politieke) speeches beginnen ook vandaag nog met een opsomming van drie kernideeën. Of simpelweg met het drie maal herhalen van één kernwoord. Maar ook dichter bij ons liggen de voorbeelden voor het rapen:

  • de drie musketiers
  • de drie biggetjes
  • horen, zien en zwijgen
  • du pain, du vin et du Boursin
  • de vader, de zoon en de heilige geest
  • sex, drugs and rock ’n roll
  • ik zweer de waarheid te zullen spreken, de gehele waarheid en niets dan de waarheid
  • vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid
  • the good, the bad and the ugly
  • er was eens een Nederlander, een Belg en een Fransman … (begin van een mop)

Geef toe, zelfs al ben je niet helemaal vertrouwd met de materie, dan nog staan deze rijtjes op de één of de andere manier in je geheugen gegrift.

Hoe je de regel van drie toepast voor content die blijft hangen?

Niet toevallig zijn heel wat artikels – maar ook bijvoorbeeld toespraken, films en boeken opgebouwd volgens een driedelige structuur:

  • De inleiding: schetst de context, schept verwachtingen, nodigt de lezer uit om verder te lezen
  • De hoofdmoot: brengt het eigenlijke verhaal, lost als het goed is de verwachtingen in, levert het grootste deel van de lekkere info
  • De conclusie: brengt een bevredigende oplossing, vat het verhaal nog eens bondig samen OF verrast met één of andere gekke twist

Ook binnen de hoofdmoot van je blogbericht zelf kan je de regel van drie gebruiken. Het is wederom geen toeval dat blogartikels met 3 tips om…. mateloos populair zijn.

1. Hoofdpunten en categorieën

Deel je boodschap/artikel op in drie hoofdpunten. Voer dan voor elk item je argumenten. Gebruik eventueel persoonlijke anekdotes, quotes, statistieken, voorbeelden enzovoort om je standpunten kracht bij te zetten.

Als je verhaal meer dan drie hoofdpunten telt hoeft dat geen probleem te zijn. Groepeer de verschillende hoofdpunten in drie categorieën en gebruik dié om het artikel op te splitsen. Is een item binnen een categorie toch nog te ingewikkeld of uitgebreid om eenvoudig over te brengen? Splits het item opnieuw in drie tot al je punten duidelijk zijn.

Je geeft je artikel zo een duidelijke structuur. Dat helpt ook om beter gevonden te worden in Google. En je lezers krijgen allemaal kleine brokjes informatie ingelepeld in plaats van een grote lap tekst waar geen doorkomen aan is.

2. Eén probleem, drie mogelijke oplossingen: welke is de beste?

Hierbij kies je drie valabele oplossingen voor een probleem. Maar vormen die oplossingen ook echt een garantie voor succes? Leg uit waarom er uiteindelijk slechts één de beste oplossing is.

Een beetje naar analogie met het verhaal van de drie biggetjes. Alle drie bouwen ze een huis, maar slechts één van hen is zo slim om het huis in steen te bouwen. De zware adem van de grote boze wolf heeft er geen vat op…

3. De kracht van drie adjectieven

Nog een manier om je boodschap onder de huid van je lezer te laten kruipen is om je topic te beschrijven aan de hand van drie krachtige adjectieven. Zo werkt het:

  1. Kies je blogonderwerp en brainstorm over een lijst van adjectieven die goed passen bij je onderwerp
  2. Kies de drie adjectieven die volgens jou het best passen
  3. Schrijf een verhaal bij elk gekozen adjectief (dat uiteraard verband houdt met je topic)

Steve Jobs maakte in 2011 dankbaar gebruik van deze techniek bij de lancering van de Ipad 2. Overal ter wereld kopten kranten, magazines en blogs: “Faster, Thinner, Lighter.”

Meer van dat?

Conclusie?

Als je blogt wil je graag dat je verhaal een ietsje langer blijft hangen bij je lezer. Niet makkelijk als je bedenkt hoe ongeduldig en overprikkeld die laatste tegenwoordig wel is. De regel van drie kan wel een handje helpen om je boodschap op een effectieve manier over te brengen. Je artikel wordt een stuk beter behapbaar, je belangrijkste punten gaan er makkelijker in en blijven langer hangen.

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Pimp je blogpost met de “regel van drie””

  1. Michiel avatar

    Goede tips Ben, 3 is inderdaad the magic number! Handig om als uitgangspunt te gebruiken bij je schrijfsels, het maakt je teksten een stuk krachtiger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.