Categorieën
FRinfographic

Optimaal blog design, bestaat het?

Met de opmaak en indeling van je blog kan je alle kanten op. Mogelijkheden zat om jouw webstek tot iets unieks te maken. Maar in hoeverre houd je daarbij ook rekening met de leesbaarheid en de praktische bruikbaarheid van je blog (voor de lezer dan)?

En bestaat er eigenlijk zoiets als een optimaal blog design? Naar mijn aanvoelen zijn er nog veel te veel blogs die niet de bezoekers krijgen die ze verdienen. Niet omdat de verschenen artikelen waardeloos zijn, maar gewoon omdat het blog zo is vormgegeven dat een doorsnee lezer te veel moeite moet doen om daadwerkelijk een blogpost te lezen.

Ok, waar moet ik zoal op letten?

  • Gebruik één sidebar (en plaats ‘m rechts)
  • Plaats uittreksels van artikelen op je homepage (minimaal 4, maximaal 20)
  • Plaats een uitgelichte afbeelding bij je uittreksel
  • Maak je blog responsive
  • Gebruik niet te veel social media icons (en laat ze meescrollen met je artikels)
  • Kies letters die groot genoeg zijn (voor blogposts, tussenkopjes en titels)
  • Geef de voorkeur aan eenvoudige, sobere lettertypes
  • Voorzie voldoende witruimtes
  • Geef de voorkeur aan een donkere tekst op een witte achtergrond

Al deze punten worden belangrijker naarmate tekst een grotere rol speelt op je blog. Ze zetten je bezoeker aan tot (verder) lezen en zorgen voor een fijne leeservaring.

Optimaal blog design

Bron: Quicksprout.com

2 reacties op “Optimaal blog design, bestaat het?”

Ik raad iedereen om een goede thema uit te zoeken voor de website. Vaak (vaak betaalde) thema’s staan de meest belangrijke dingen al in. Natuurlijk zul je de website zelf moeten invullen, maar zal in mijn optiek zeker bijdragen! 🙂

Regels maximaal 80 karakters (inclussief spaties en leestekens) breed is iets dat al op papier geldt en waar veel blogthema’s niet aan voldoen. Verder prefereer ik dat de reacties genummerd worden en dat het reageren erg toegankelijk is. Op dit moment lukt mij reageren bij blogspot niet meer met Firefox en gebruik ik daar noodgedwongen Chrome. Je moet daar ook steeds je gegevens invullen en vaak heb je last van irritante en onleesvaar captcha. Dan vind ik worpress met aksimet duidelijk toegangelijker. Reacties ook met de nieuwste onder zodat er door te lezen valt bij meerdere reacties.

Aan de andere kant heeft een ontoegankelijk blog ook voordelen. Je krijgt dan alleen reacties van mensen die alles doorlezen en de moeite doen voor het plaatsen van een reactie. Met een te toegankelijk blog kan je teveel reacties kwijgen wat teveel werk is om het allemaal te lezen of dat je veel meer flutreacties krijgt van mensen die je alleen dagelijks een prettige dag wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.