Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Op de blog af: Wiebeltjes

Welkom bij een volgende aflevering van “Op de blog af”, een interviewreeks waarin ik fervente bloggers aan het woord laat. Vandaag zijn mijn vragen bestemd voor Rianne, de stuwende kracht achter Wiebeltjes.

 1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om Wiebeltjes te starten?

R: Ik liep al heel lang rond met het idee om te gaan bloggen maar had het bizarre idee dat dat heel ingewikkeld was. Daarnaast dacht ik dat er niemand op mijn verhalen zat te wachten, hoewel de verhalen die ik op een forum (www.ouderalleen.nl) over mijn ouders schreef wel veel gelezen werden, maar ik wilde niet alleen over mijn ouders bloggen.

Nu werk ik binnen een zorginstelling waar het personeel jaarlijks een goed doel mocht kiezen waar de zorginstelling geld naar over maakte. Een collega van mij heeft een zoontje met Duchenne en heeft een stichting in het leven geroepen om onderzoek naar Duchenne te promoten en te financieren. Helaas was haar goede doel door de instelling niet verkozen. Harriette, een andere collega van mij, was daar zo boos over dat zij haar eigen inzamelingsactie is gestart, samen met een blog (Race tegen de kilo’s voor Duchenne) en dat was voor mij de trigger om ook te gaan bloggen.

Op blogspot bleek het aanmaken van een blog super simpel, en tot op heden heb ik zelden om een onderwerp verlegen gezeten.

Via de blog van Molly (More or less) die ik via het eerder genoemde forum ken, en wiens blog maakte dat ik niet aan bloggen durfde te beginnen (;-)) kwam ik in aanraking met andere blogs, ging rond lezen en op een paar plaatsen reageren en binnen no- time had ik een trouw lezerspubliek opgebouwd.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

R: Mijn ambitie was drieledig. Ten eerste van mij af schrijven, ten tweede gelezen worden (lees: gehoord worden) en ten derde goede doelen promoten. Het eerder genoemde Duchenne onderzoek stond in eerste instantie hoog op de agenda, maar ik heb ook al een blog aan KiKa gewaagd en via Toet promoot ik tegenwoordig de CliniClowns.

3. Wat ik me al een tijdje afvraag: waar komt de naam van je blog (Wiebeltjes) vandaan? Heeft die een speciale betekenis?

R: De onderwijzer van de vijfde klas Lagere School noemde mij regelmatig Wiebel, Wiebeline of Wiebeltje. Deels omdat ik nooit stilzat en deels omdat mijn achternaam regelmatig verkeerd uitgesproken wordt als deinen… en Deinen en Wiebelen, dat lijkt wel op elkaar. Toen ik internet ontdekte en er op diverse plaatsen om een gebruikersnaam werd gevraagd heb ik Wiebeline in ere hersteld. Ook op het eerder genoemde Ouder Alleen. Daar schreef op een gegeven moment iemand ‘Ik moet altijd zo lachen om je wiebeltjes’, en die term herinnerde ik mij toen ik mijn blog aanmaakte en ik zat te piekeren over een naam.

Buiten dat de naam een stukje jeugdsentiment vertegenwoordigd, past het ook goed bij iemand zoals ik, die door een chronische ziekte (fibormyalgie) nogal wiebelig door het leven gaat, en van goede dagen naar slechte dagen rolt en weer terug.

4. Geef één reden waarom iederéén je blog zou moeten lezen.

R: Pffff, wat een vraag. Uhm, omdat euhm pffff…

De herkenbaarheid van de onderwerpen die, ondanks dat ik niet altijd positief gestemd ben, wel (bijna) altijd een positieve insteek hebben.

5. Wat meteen opvalt is de enorme ‘productiviteit’ op Wiebeltjes (in 2012 zette je meer dan 360 berichten online). Iets waar veel bloggers jaloers op zijn. Wat is je geheim?

R: Ik klets graag 😉 en de puber heeft niet altijd zin om naar mij te luisteren.

Wel is het zo dat sinds ik blog dat ik anders, met een meer open blik, naar de wereld ben gaan kijken waardoor mij meer dingen opvallen die ik wil delen.

“Ja, ik blog voor mijzelf. De kijkcijfers zijn leuk, maar niet alles bepalend en geen doel op zich.” – Rianne
 
6. Nog opvallend is de grote diversiteit aan onderwerpen die je aansnijdt. Van een ochtendlijk toiletbezoek over akkefietjes op de werkvloer tot je persoonlijke kijk op hete hangijzers in de actualiteit. Zijn er ook onderwerpen waar je niet over schrijft?

R: Ik kan zo even geen onderwerpen bedenken waarover ik niet over schrijf. Wel is het zo dat ik niet wil dat er iemand op enigerlei wijze beschadigd of gekwetst wordt door een tekst van mij waardoor sommige verhalen niet uit de verf komen en in de prullenbak verdwijnen.

7. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd?

R: Ik ben een beetje meer rekening gaan houden met de lezer. Niet in de zin dat ik wil ‘pleasen’, maar wel dat ik meer over spelling, grammatica, woordkeus en zinsopbouw ben gaan nadenken.

8. Kan je wat vertellen over de grootste fout die je als blogger ooit maakte?

R: Ik ben het verjaardagsblog van mijn moeder kwijtgeraakt. Ik was de tag aan het veranderen en wiste per ongeluk de hele blog net voordat blogger automatisch opsloeg. Had ik alleen nog de titel over. Daar baal ik tot de dag van vandaag nog steeds van.

Verder ben ik in het blog ‘ Wat zien ik’ in eerste instantie over de schreef gegaan en heb ik mij in mijn eerste boosheid niet gehouden aan mijn principe andere mensen niet te willen kwetsen. Gelukkig wees Harriette mij op mijn misser en heb ik met een paar hele kleine aanpassingen het verhaal weer respectvol gemaakt. Ik ben haar daar nog steeds dankbaar voor.

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

R: Slechte zinsopbouw, rammelende grammatica, beperkte woordkeus en de afwezigheid van een spellingscontrole.

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

R: Elke reactie is mooi (behalve de spam, maar ja, dat hoort er bij). Waar ik door geroerd werd is de meer dan openhartige reactie van een medeblogster op ‘Jyoti is haar naam’.

11. Antwoord kort en krachtig:

 • Bloggen is leuk, want …je leert anders naar de wereld kijken
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … kort en bondig schrijven (n.v.d.r: Hé, dat probleem ken ik …)
 • De ideale lengte voor een blogpost is …Iets korter dan wat ik meestal doe
 • Als blogger vrees ik de dag dat …ik helemaal niets meer te vertellen heb
 • Het grootste misverstand over bloggen is …dat je een spannend of interessant leven moet leiden om iets te vertellen te hebben
 • Ik stop met bloggen als …ik alles gezegd heb wat ik wil zeggen

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

R: Bekijk de wereld door de ogen van een ‘toerist’ en de onderwerpen vliegen je om de oren.

Dat is een hele mooie uitsmijter! En verder onthoud ik vooral:

 • Bloggen kan een therapeutische werking hebben
 • Elk leven is interessant genoeg om over te bloggen
 • Een blog is een prima middel om goede doelen onder de aandacht te brengen
 • Ik ben niet de enige blogger die een probleem heeft met kort en bondig schrijven
 
Ik bedank Rianne voor dit openhartig interview. Ook u, beste lezer, dank ik voor het lezen. Bezoek zeker ook Wiebeltjes en maak – doorheen het kleine en grote verhaal kennis met een levenslustige vrouw met zin voor humor én een groot hart (zo, dat is een hele mond vol).

Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

12 reacties op “Op de blog af: Wiebeltjes”

 1. linda avatar

  Grappig inteview, nodig uit om haar blog te gaan lezen!

 2. Carel avatar

  leuk interview, met plezier gelezen

 3. tussendroomendaad avatar

  Ik vind dit ook een hele leuke categorie 🙂 De antwoorden op die vragen lees je meestal niet op de mensen hun blog, terwijl het nochtans heel interessante dingen om te weten zijn 😀

  1. Ben Mualaba avatar

   Dat is natuurlijk ook een beetje de bedoeling: een beetje lospeuteren over de blogger via zijn blog. Of vice versa natuurlijk!

 4. Ben Mualaba avatar

  Wat een mooie complimenten vallen mij alweer te beurt. Ik heb hier natuurlijk heel veel te danken aan Rianne!

 5. Harriëtte avatar

  Erg leuk interview! En erg herkenbaar weer 🙂

 6. appelig avatar

  Leuk interview. Ik lees het blog van Rianne altijd met veel plezier!

 7. Rianne avatar
  Rianne

  Ik zit hier met het schaamrood op mijn kaken. Ik lees mijn teksten nooit na voordat ik op verzenden druk (nu dus ook niet) en zie nu toch een knoert van een fout in het antwoord op vraag 7 staan. Dat mij dat moest overkomen, juist in dat antwoord. Het schaamrood staat nu op mijn kaken.

  Dit staat er: Niet in de zin dat ik wil ‘pleasen’, maar wel dat ik meer op spelling, grammatica, woordkeus en zinsopbouw ben gaan nadenken.

  Het had moeten zijn: OP spelling etc. letten.
  of OVER spelling etc. nadenken.

  Zucht. Ik maak fouten, ik ben een mens en geen robot.

  1. Ben Mualaba avatar

   Ja, ik had er ook over gelezen (je leest wat je wil dat er staat). Het foutje werd intussen al weggewerkt. Niks gehoord, niks gezien!

   Wat ben ik blij dat jij een mens van vlees en bloed bent en geen robot…

   Nogmaals dank voor het interview!

  2. Rianne avatar
   Rianne

   Graag gedaan. Ik vond het leuk om te doen en ben best wel meer dan een beetje vereerd over mijn eerste interview ever…

 8. Ben Mualaba avatar

  Net wat ik er ook van denk!

 9. Molly avatar

  Leuke vragen en leuke antwoorden!!!
  Wibels is idd herkenbaar en lekker vlot en hedendaags geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.