Op de blog af: Tessaijmker.nl

Op de blog af: Tessaijmker.nl

Tessa IJmker

Ze is terug van even weg geweest, de rubriek waarin ik gepassioneerde bloggers honderduit laat praten over hun troetelkind. Deze keer is mijn gast Tessa Ijmker.

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om Tessaijmker.nl te beginnen?

T: Daar moet ik wel even over nadenken. Er waren eigenlijk meerdere redenen voor die keuze: ik schreef al veel, maar het was nooit persoonlijk. Ik schreef altijd informatieve artikelen voor websites als infonu.nl en plazilla.com. Ik wilde graag persoonlijkere dingen schrijven, en op een eigen plekje zetten in plaats van een verzamelsite. Daarnaast vond ik het heerlijk om andere blogs te lezen, en daar groeide mijn droom van een eigen blog ook door. Ik besloot het gewoon te proberen, en ik heb er geen moment spijt van gehad. Ik vind bloggen super leuk!

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog? En waar staat Tessaijmker.nl over pakweg 3 jaar?

T: Ik startte de blog puur voor dat plekje van mezelf waar ik persoonlijke stukken op kon zetten. Ik zal ook niet ontkennen dat ik droomde over lezersaantallen, maar ik wist dat er heel veel tijd overheen zou gaan voor ik zoveel lezers zou krijgen. Ik hoop dat de blog over 3 jaar nog professioneler is. Begrijp me niet verkeerd, ik sta nu ook voor de volle 100% achter mijn blog, maar over 3 jaar heb ik 3 jaar meer blogervaring en ik hoop dat je dat kunt terug zien.

3. Tessaijmker.nl is een duoblog, mag ik het zo stellen? Hoe is dat gegroeid, was het een bewuste keuze vanaf dag één?

T: Tessaijmker.nl is geen duoblog, ik ben de blog in mijn eentje gestart, en het zal ook altijd mijn blog blijven. De blog zou er alleen echt niet zijn zonder mijn technische held, Mark, die ook regelmatig op de blog genoemd wordt. Wel zijn er aantal gastbloggers die af en toe een bijdrage leveren aan tessaijmker.nl, maar alleen als het goed past bij de doelgroep en de thema’s van de blog en niet te vaak. Ik wil het wel echt persoonlijk houden.

4. Als je met meerdere mensen blogt lijkt het me niet altijd eenvoudig om de neuzen in dezelfde richting te krijgen (en te houden). Hoe pak je dat concreet aan?

T: Eigenlijk is het heel simpel. Als iemand een gastblog wil publiceren geef ik altijd aan dat het onderwerp moet passen bij de blog, en als het om een eenmalige inzending gaat spreek ik ook altijd af waar de blog over gaat. Als het niet bij mij past, publiceer ik het niet. Gelukkig is het nooit voorkomen dat ik een stuk gekregen heb die ik niet wilde publiceren.

5. Ben je nog op zoek naar extra medewerkers? Zo ja, dan mag je nu een oproep doen aan het toekomstig redactielid van je dromen:

T: Ik ben helemaal tevreden, ik zou nu niet meer gastbloggers willen. Maar een redactielid van mijn dromen schrijft spontaan, is altijd op tijd met haar stukken inzenden en schrijft over de goede onderwerpen.

6. Geef één goede reden waarom iederéén je blog zou moeten bezoeken.

T: Omdat mijn blog puur is. Wat je op tessaijmker.nl ziet, zo ben ik echt. Als je mijn blog een tijd volgt ken je mij best goed, want ik ben open in alle kanten van mij en probeer geen beter beeld van mezelf neer te zetten.

7. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

T: Mijn blog is zeker veranderd. Ik ben begonnen met WordPress, maar ik werd maar niet helemaal tevreden. Het was allemaal net niet zoals ik het wilde, en klaagde daarover regelmatig tegen Mark. Hij heeft toen een blog voor mij gemaakt, inclusief een eigen beheersysteem. De blog is daarom precies zoals ik het wilde hebben (al worden er nu wel weer kleine wijzigingen doorgevoerd) en ook het beheersysteem is precies volgens mijn wensen. En heel fijn, als ik nu een functie mis stuur ik hem een whatsappje. Hij regelt het allemaal voor me.

Deze blog is een echte lifestyle blog. Dit wil zeggen dat mode en beauty bijvoorbeeld geen hoofdrol spelen op de blog, maar alle zaken omtrent lifestyle wel.

Tessa

8. Wauw! Je hebt dus een eigen blogsysteem. Kan je (kort) uitleggen waarin het verschilt van het doorsnee WordPress?

T: Ik doe mijn best: Het beheersysteem waar ik nu mee werk heeft 2 ‘tabbladen’. Het ene tabblad is voor de titel, de categorieën waar de posts in gepubliceerd worden, wie de blog geschreven heeft (ik heb de mogelijkheid onder verschillende namen te publiceren. Ideaal bij gastbloggers) en de tekst op de homepage. Een dingetje waar ik tegen aanliep bij WordPress is bijvoorbeeld die leesmeer-balk. Die vergat ik regelmatig waardoor ik heel vaak mijn hele blog op de homepage had staan. Nu kan dat niet, want ik geef nu een stukje tekst op die ik op de homepage wil. Soms is dat gewoon de eerste alinea, maar het kan ook een ander stuk tekst zijn.

Het andere tabblad is de hoofdtekst. Daarnaast werkt de rest ook veel simpeler, ik werk niet met allerlei menuutjes en dingetje. Ik heb 1 pagina in het beheersysteem waar ik de sidebartekst en allerlei andere dingen kan aanpassen.

Nog een voordeel is het feit dat wordpress heel zwaar is, het beheerssysteem en de website die ik heb zijn veel lichter. Dat scheelt weer in de kosten voor een hostingspakket.

9. Wie zijn jouw grote voorbeelden als het op bloggen aankomt?

T: Er zijn ontzettend veel bloggers die ik goed vind, maar mijn echte grote voorbeeld is Annemerel, van www.annemerel.com. Zij kan onwijs goed bloggen, en publiceert 2 blogsposts per dag zonder saai te worden. Daarnaast heeft ze net haar eerste boek uitgebracht, ook al zo’n topper.

10. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) ergens spijt van?

T: De grootste fout die ik heb gemaakt is echt het beginnen bij WordPress. Hoewel ik WordPress op zich wel een fijn programma vindt, was het voor tessaijmker.nl niet ideaal. Ik ben nu zoveel blijer met hoe het er uit ziet (en hoe het werkt. Voor de lezers niet heel interessant, maar voor mij ontzettend fijn).

11. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

T: Als bloggers heel slecht zijn in Nederlands. Een typefout oké, maar geen normale zinnen kunnen formuleren vind ik heel vervelend. Ik ben dan al snel uitgekeken op een blog en kom ook niet meer terug.

12. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

T: Ik heb een keer een reactie gekregen van Annemerel, dat vond ik wel echt heel erg leuk. Daarnaast is er nu een meisje dat iedere keer op mijn stukken reageert, en daar wordt ik echt heel blij van. Dan voel ik weer dat lezers echte mensen zijn, die speciaal voor mijn verhalen langs komen.

13. Antwoord kort en krachtig:

Bloggen is leuk, want… je kunt je passie er in kwijt.

Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is… inspiratiegebrek.

De ideale lengte voor een blogpost is… zolang als je nodig hebt; niet te lang, niet te kort.

De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik… uit mijn eigen leven.

De grootste voldoening bij het bloggen is… het lezen van reacties.

Als blogger vrees ik de dag dat… alle posts plotseling verdwenen zijn.

Het grootste misverstand over bloggen is… dat het niet leuk zou zijn. Ik vind zowel het lezen als het schrijven erg leuk om te doen.

Ik stop met bloggen als… internet stopt te bestaan.

Reacties van lezers zijn… elke keer weer een reden om te lachen.

14. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip”?

T: Blijf eerlijk. Zowel over de dingen die je zegt, als over de manier waarop je schrijft. Zolang je dicht bij jezelf blijft ben je altijd origineel, en kun je nooit door de mand vallen.

Bedankt voor het invullen van dit interview, ik vond het erg leuk om te doen!

Zo, dat waren alle vragen voor vandaag. Ook namens Tessa bedank ik jou, beste lezer voor je aandacht tot aan het eind. Bezoek zeker ook  Tessa’s blog. Je ontdekt er een vrolijk en gevarieerd persoonlijk blog.

5

3 Responses

Show all responses
  1. Zo simpel is dan geluk
    29 maart 2016
  2. Hans Hegeman
    23 maart 2016
  3. Japke
    23 maart 2016

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.