Homeop de blog afOp de blog af: Rules by Rosita
0
(0)

Wat is het verhaal achter een blog? Die vraag staat centraal in deze rubriek “Op de blog af”, waarin een blogger honderduit mag vertellen over zijn of haar blogproject. Mijn gast van vandaag is Rosita, de powervrouw achter Rules by Rosita.

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: weet je nog wat de concrete aanleiding (of gebeurtenis) om met Rules by Rosita te beginnen?

R: Ik wilde dat al heel lang, maar ik wist niet waarover en ik had er eigenlijk geen tijd voor. Ik was altijd druk met mijn studie en stage, met daarnaast nog de zorg voor mijn gezin. Op een gegeven moment, zat ik tegen een burn-out aan. En moest ik gaan ontdekken wat ik eigenlijk wel wilde en goed kon. Aangezien werken als sociaal werker voor mij te zwaar werd in verband met mijn beperking cerebrale parese. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden en daarover wilde ik bloggen. Ik was altijd al bezig met schrijven in dagboeken en later ook op MSN Spaces. Dat vond ik altijd erg leuk. Het is fijn om gebeurtenissen en gedachten op te kunnen schrijven.

2. Met welke ambitie startte je destijds je blog?

R: Toen ik begon met bloggen, wilde ik voornamelijk mijn revalidatie vastleggen en bloggen over hetgeen waar ik toen heel erg geïnteresseerd was: minimalisme. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik toch wel een bepaalde visie had over het leven met een beperking en besloot ik me meer daarop te richten. Ook kan ik alles wat ik op de opleiding had geleerd Ik hoop hier anderen mee te kunnen inspireren.

3. Leuke blognaam heb je gekozen! Van waar het idee?

R: RulesBy Rosita slaat op de regels die ik schrijf, maar ook op de zoektocht naar mezelf, naar mijn eigen normen en waarden, wat vind ik leuk, wat kan ik goed? Ik ben op zoek naar mijn regels in het leven. Het woord regels staat synoniem voor normen en waarden. En het geeft ook aan dat ik mijn eigen pad volg.

4. De onderwerpen die in je blogs aan bod komen zijn vaak erg persoonlijk (dat vind ik tenminste). Waar ligt voor jou de grens? Zijn er ook onderwerpen waar je nooit zou over schrijven?

R: Ondanks dat ik heel erg persoonlijk ben, vind ik het juist erg belangrijk om te waken voor de privacy van anderen. Je zult op mijn blog nooit de namen horen van mensen uit mijn omgeving, tenzij zij dit zelf aangeven. Ook foto’s van hen, plaats ik nooit en te persoonlijk word ik ook niet. Bijvoorbeeld toen ik schreef over mijn revalidatie, heb ik ook een hoop niet verteld, omdat dat te persoonlijk was.

Ik probeer zo te schrijven, dat ik anderen niet kan kwetsen of beledigen, dat wil ik namelijk niet. Op mijn blog lees je niet snel een gefrustreerd bericht. Ik schrijf het zo, dat ik en anderen er iets aan hebben. Onderwerpen die buiten mijn niche liggen, zal je niet snel op mijn blog vinden. Denk hierbij aan reviews van allerlei producten, waar ik niks mee heb, spullen die ik heb gekocht. DIY’s, blogs over de laatste trends in beauty en mode enz.

5. Op welk artikel van je blog ben je apetrots, en waarom?

R: Lastige vraag! Er zijn zoveel artikelen waar ik trots op ben. Maar ik denk toch wel de artikelen over cerebrale parese en ook de 7 dingen die je nog niet wist over cerebrale parese.

Dat zijn artikelen, die veel gelezen zijn en waar ik ook de mooiste reacties op heb gekregen van mensen. Ze zijn een combinatie van mijn eigen ervaringen en bronnen van het internet, zodat ze volledige informatie bevatten. Ik heb deze artikelen geschreven omdat ik mensen meer inzicht wilde geven over cerebrale parese.

6. Is je denken over je blog (of het bloggen) veranderd in de loop der tijd? Is je blog gaandeweg van opzet veranderd?

R: In het begin, dacht ik, ik begin gewoon en ik zie het allemaal wel. Ik wilde voornamelijk over minimalisme en mijn revalidatie schrijven, maar nu is de revalidatie voorbij en is het gewone leven begonnen, wat een grote rol heeft op de blog. Nu vind ik zelfstandigheid juist erg belangrijk. De blogs over minimalisme worden minder. Ik merk dat ik er een hele andere visie op heb gekregen. Dus binnenkort gaan waarschijnlijk de categorieën op de schop.

Verder voelde ik me op een gegeven moment niet meer uniek. Ik zag het thema op meerdere blogs voorbij komen en dat vond ik jammer. Ik vind mijn thema nog steeds mooi en besloot daarom wat kleuren, lettertypen en het logo te veranderen. Dat heeft me goed gedaan.

Ik maak meestal een mindmap voor ik ga beginnen met schrijven. Het liefst zo uitgebreid mogelijk. Dit zorgt ervoor dat ik tijdens het bloggen niet meer hoef te bedenken wat ik wil schrijven, waardoor ik makkelijker schrijf en dus sneller klaar ben.

7. Kan je wat vertellen over de grootste fout die als blogger ooit maakte? Heb je (als blogger) ergens spijt van?

R: Ik heb eigenlijk nergens echt spijt van gehad. Maar ik ben nogal chaotisch wat betreft het mailen naar anderen. Ik reageer vaak laat en heb totaal geen overzicht van wat er eigenlijk allemaal aan mails binnenkomen. Maar verder heb ik geen fouten gemaakt of spijt van.

8. Heb je grote voorbeelden als het om bloggen gaat?

R: Ja zeker! Jij bent een van mijn voorbeelden, maar dat wist je al. Verder is Cynthia van Cynthia.nl een voorbeeld voor mij, Sanny van Sanny zoekt geluk, Jelle van Growthinkers, Elja en Raymond van Blogpraat en hun eigen blogs.

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

R: Pop ups vind ik op blogs heel vervelend, maar ook van die doorzichtige samenwerkingen of gesponsorde blogs. Ik las laatst iets over parasols op een beautyblog. Ik vind dat niet authentiek en de eurotekens zie je gewoon in de ogen van de blogger.

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

R: Ik kan er niet echt een reactie of compliment uitvissen, maar wat ik het mooiste vond is dat  mijn verhalen positief, inspirerend en bemoedigend zijn, omdat ik mijn beperking, niet als iets negatiefs zie. En ik heb ooit gehoord van een ouder van een kind met CP, dat mijn blogs hoop in inzicht geven.

11. Antwoord kort en krachtig:

 • Dankzij mijn blog kan ik… Mijn ei kwijt, mensen helpen en inspireren.
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is … Dat ik behoorlijk chaotisch ben en me niet aan mijn planning houd.
 • De meeste inspiratie voor mijn blog haal ik bij… Mezelf, mijn omgeving en sociale media.
 • De grootste voldoening bij het bloggen is… Mensen kunnen inspireren.
 • Nadelen aan het bloggen zijn er ook, namelijk… Er zoveel blogs zijn, dat het lastig is om op te vallen.
 • Het grootste misverstand over bloggen is … Dat je het even doet. Er gaat toch veel tijd in bloggen zitten.
 • Ik stop met bloggen als … ik het niet meer leuk vind.
 • Reacties van lezers zijn… onbetaalbaar en leuk!

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip?”

R: Ga het gewoon doen, daar leer je het meeste van. Niet alles perfect willen doen. Een blog kun je altijd weer veranderen. Wees je unieke jezelf en volg je eigen pad.

Zo, dat waren de vragen voor vandaag. Natuurlijk bedank ik Rosita voor zoveel openhartigheid, en jou voor het lezen tot aan het eind. Bezoek Rules by Rosita als je wat wil leren over CP én als je moeite hebt om te roeien met de riemen die je hebt…


Meer van dat:

Foto: via Rules by Rosita

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Op de blog af: Rules by Rosita”

 1. Mindel avatar

  Toi toi toi Rosita! Nu leer ik je beter kennen en ben je niet meer alleen een volger op Twitter. Veel inspiratie gewenst… 🙂

  1. Rosita avatar

   Dankjewel! Leuk om je reactie te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.