Op de blog af: Wendy Born

Voor de eerste keer in de geschiedenis van deze rubriek komt er geen blognaam voor in de kop boven dit artikel. Dat hoeft niet te verwonderen: de blogger die vandaag centraal staat, houdt immers niet minder dan vijf blogs in de lucht! Die allemaal opnemen in de titel van dit stuk zou ons wat te ver leiden… Beste lezer, maak kennis met Wendy Born.

Wendy Born Screenshot Portaalsite

1. Waar ik altijd nieuwsgierig naar ben: wat herinner je je nog van het moment waarop je zei: “Yep, ik start een blog!”?

WB: Er was destijds iemand bij ons in de gemeente een christelijk blog gestart.  Toen ik dat weblog zag en las, werd ik helemaal enthousiast en kreeg ik zelf ook ideeën om er een te beginnen.

 

2. Wat zijn je ambities als (christelijke) blogger?

WB: Het is een diep verlangen van mij om de lezers aan het denken te zetten, te prikkelen en te bemoedigen.

 

3. Op je blogs maak je er geen geheim van dat je geloof een prominente rol speelt in je leven (en dus ook in je schrijven). Anno 2013 lijkt me dat allesbehalve een evidente keuze… Ben je niet bang voor negatieve reacties?

WB: Als je daar als christelijke blogger bang voor bent, moet je er niet aan beginnen denk ik. Jezus zegt zelf in de Bijbel dat je tegenstand en vervolging in de wereld zult tegenkomen als je Hem wilt volgen. Je moet er dus rekening mee houden dat mensen niet altijd positief zijn.  Sinds ik ben begonnen met bloggen in 2009 heb al heel wat negatieve reacties en mailtjes gehad. De positieve reacties zijn er echter zoveel meer, dat ik die negatieve naast mij neerleg. Als mensen iets negatiefs schrijven, vraag ik vaak waarom ze dit doen. Ik stel ze dan vaak een tegenvraag. Daarna blijft het vaak stil…

 

4. Wanneer schrijf je je blogs? Als ik goed kan tellen houd je intussen een 5-tal blogs in de lucht die allemaal op tijd en stond verse content krijgen. Perfect te combineren met een taak als manager van het gezin?

WB: Tot nu toe heb ik geblogd wanneer het mij uitkwam. Meestal blog ik overdag op momenten dat de kinderen naar school zijn. Toen ik begon met bloggen, schreef ik bijna elke dag maar nu ik meerdere weblogs heb, probeer ik op elk weblog elke week iets te plaatsen. Het is inderdaad perfect te combineren met mijn taak als ‘Manager van het gezin’ omdat ik mijn tijd voor een groot deel zelf kan indelen.

 

5. Via Christelijke Webloggers bouw je aan een netwerk voor christelijke bloggers. Ik vraag me wel af wie nu precies tot het netwerk kan/mag toetreden. Iedereen die haastig een kruisteken maakt voor het eten? Iedereen die regelmatig naar de kerk gaat? Mensen die dagelijks de Bijbel lezen?

WB: Dat is een goede vraag. Toch maakt iemand die en kruisteken slaat, naar de kerk gaat of de Bijbel leest nog geen christen.

Het antwoord is dan ook eigenlijk heel eenvoudig. Ik bepaal namelijk niet zelf wanneer iemand zich mag aanmelden. Ik laat dat helemaal aan de blogger zelf over. Als de blogger zelf vindt dat hij of zij een christen is, kan hij of zij zijn/haar weblog bij ons aanmelden.
Het gaat er overigens om dat de blógger christen is, het weblog hoeft niet perse over een christelijk onderwerp te gaan.

 

 “Ook het bijhouden van mijn weblogs en de contacten die ik hierdoor opbouw, werken ontspannend en geven mij veel energie.”

Wendy Born

 

6. Geef één reden waarom iederéén je blog(s) zou moeten volgen?

WB: Ik hoop/denk dat mijn weblogs inspirerend en opbouwend zijn voor iedere lezer.

 

7. Is je denken over je blog(s) (of over het bloggen) veranderd in de loop der tijd?

WB: Toen ik net begon met bloggen, was ik erg gefocust op het aantal bezoekers dat ik kreeg. Ik kan dat nu beter loslaten. Het gaat hier uiteindelijk niet om. Ik probeer mij meer te richten op  de kwaliteit en inhoud van de blogberichten en minder op bezoekersaantallen.

 

8. Kun je wat vertellen over de grootste fout die je als blogger ooit maakte?

WB: Op het weblog ‘Christelijk Opvoeden’ heb ik een aantal krantenartikelen overgenomen en geplaatst uit een bekende Nederlandse krant. Ik deed dit weliswaar mét bronvermelding maar ook dit was – achteraf gezien – niet toegestaan. Ik had er maar een klein stukje uit mogen citeren. Er werd mij een flinke boete opgelegd maar uiteindelijk is het toch nog goed afgelopen toen ik duidelijk maakte waarom ik de artikelen had geplaatst.
Ik heb er wel van geleerd. Ik zal nooit meer krantenartikelen overnemen zonder toestemming.

 

9. Wat vind je zelf bloedirritant bij (het lezen van) andere blogs?

WB: Wanneer artikelen te lang zijn om te lezen, haak ik af.  Ik houd van korte, krachtige duidelijke stukken. Ook stoor ik mij aan veel spelfouten. Er zijn tegenwoordig zoveel hulpmiddelen om dit enigszins te beperken.

 

10. Wat is de leukste reactie/het mooiste compliment dat je ooit van een lezer kreeg?

WB: Poeh, dat is moeilijk zeg. Ik heb zo ontzettend veel leuke, bemoedigende reacties gehad van mensen dat het heel moeilijk is om er daar eentje van uit te kiezen.
Het is altijd mooi om te horen dat mensen geraakt zijn of aan het denken zijn gezet door iets wat ik geschreven heb. Als mijn weblogs andere mensen weer inspireren om zelf ook een blog te beginnen of blogbericht te schrijven, vind ik dat geweldig.

 

11. Antwoord kort en krachtig:

 • Blogs zijn een middel om het evangelie te delen.
 • Bloggen is leuk, want je bent, tot op zekere hoogte, vrij in wat je wilt schrijven.
 • Als blogger vrees ik de dag dat christelijke blogs verboden worden in Nederland.
 • De grootste misvatting over bloggen is dat je een geweldige schrijver moet zijn om te kunnen starten met bloggen.
 • Het probleem waar ik als blogger het vaakst tegenaan loop is dat mensen vragen of ik reclame wil maken voor hun product of bedrijf op mijn weblog.
 • Ik stop met bloggen als ik niet meer in staat ben om te schrijven.

 

12. Wat is jouw persoonlijke “gouden blogtip?”

WB: Blog over een onderwerp dat je echt na aan het hart ligt, dan zul je het meest gepassioneerd kunnen schrijven en het ook op de lange termijn kunnen volhouden. 

 

Ik onthoud vooral:

 • Als blogger (met een missie) kweek je best wat haar op de tanden
 • Krantenartikelen overnemen – zelfs met bronvermelding – kan je als blogger duur te staan komen
 • Blog over een onderwerp dat je na aan het hart ligt, dat houd je het langste vol

 

Graag bedank ik Wendy voor dit openhartig interview. Ook jij, beste bezoeker, wordt bedankt voor het lezen tot op het eind. Je wordt natuurlijk van harte uitgenodigd om je te laten inspireren door de blogs van Wendy. Je vindt  ze allemaal op haar portaalsite.

10 antwoorden op “Op de blog af: Wendy Born”

  1. Dank voor je reactie! Dat is het hele opzet van deze rubriek (en van het hele blog, eigenlijk): tips geven én tonen welke richting je zoal uit kan gaan met je blog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.