Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenSnel meer verkeer en nieuwe lezers voor je blog? Probeer dit!
0
(0)

Je wil gelezen worden. En dus ben je uiteraard druk met het maken van steengoede artikels. Elk bericht moet nadien ook gepromoot worden, dat spreekt. Een beproefde strategie, maar of je daarmee ook veel nieuwe lezers voor je blog trekt is niet zeker…

Inteelt

Er is an sich niks mis met bovenstaande werkwijze. Feit is wel dat je zo vooral je eigen volgers, je eigen achterban “bestookt.” Het zijn vooral mensen die je werk (allang) kennen, die al tot je fanclub behoren. Nieuwe mensen bereik je al bij al slechts mondjesmaat. Leuk en waardevol, dat zeker, maar wil je echt gaan groeien met je blog, dan moet je ook een nieuw publiek kunnen aanboren. Akkoord?


Alternatieven om je blog (snel) te laten groeien?

Dat klinkt simpel maar dat is het natuurlijk niet. Wil je het lezerspubliek van je blog uitbreiden met nieuwe mensen dan heb je maar een handvol mogelijkheden:

 1. je wordt actief op een (voor jou nog ontgonnen, nieuw) social media-kanaal
 2. je gaat over nieuwe dingen schrijven
 3. je wacht geduldig tot de SEO zijn werk doet

Als het snel moet gaan kom je met deze 3 suggesties van een kale reis thuis. Je een nieuw platform eigen maken kost doorgaans erg veel tijd en moeite. In theorie kan je een nieuw publiek aanspreken wanneer je andere topics brengt op je blog. Ook dat kost natuurlijk tijd. En bovendien, wil je dat op je nicheblog? Daarnaast loop je ook het risico dat je daarmee je oorspronkelijke trouwe lezers van je blog wegjaagt. Dan kan je er tot slot nog voor zorgen dat je blog het behoorlijk doet in Google. Waarbij we dan maar even aannemen dat bezoekers afkomstig uit Google meestal je blog niet kennen. Het werkt allemaal wel (goed), maar het is niet iets dat je in 1-2-3 even regelt.

Meer nieuwe lezers voor je blog met Melianne!

Nee, Melianne is niet mijn nieuwe muze! Het staat gewoon voor MEeLIften (op) ANdermans NEtwerkHierbij is het zaak je spreekwoordelijke wagonnetje aan te haken bij een influencer. Niet om het even welke inflencer. Idealiter ben je op zoek naar:

 1. iemand met veel volgers, iemand met naam en faam binnen jouw blogniche
 2. wiens publiek hoogstwaarschijnlijk meer dan gemiddeld geïnteresseerd is in datgene waar jij ook over blogt
 3. iemand die er baat bij heeft om door jou in het zonnetje te worden gezet

Wat dan volgt is de intussen klassieke netwerktruc:

 1. Je benadert de influencer en biedt hem/haar extra exposure aan op jouw blog. Dat kan echt van alles zijn: een (schriftelijk) interview, een artikel over een interessant product dat ze aanbieden, een review rond een leuk project waar de betrokken inflencer echt warm voor loopt, een korte tussenkomst in het kader van een roundup blogpost met experts, een winactie waar een product of dienst centraal staat,…
 2. Schrijf en publiceer het bewuste artikel op je blog (en breng je influencer op de hoogte).
 3. Wat zal er gebeuren, denk je? De influencer zal het bericht delen (en jij krijgt meer verkeer op je blog en een grotere naamsbekendheid bij een nieuw publiek). En vergeet niet: dat nieuwe publiek is ook nog eens geïnteresseerd in wat jij doet!

Vind influencers en nieuwe lezers voor je blog via Facebook

Goed, wij dus op zoek naar influencers met een fatsoenlijk bereik. Het kan je misschien verbazen dat je daarvoor bij Facebook langs moet gaan. Dat social media-platform levert immers niet zoveel bezoekers meer als vroeger. Voor nu gaan we echter aan de gang met Facebook-groepen.

Stel, je hebt een (niche)blog over kantklossen. Dan zoek je dus mensen die (ook) iets met kantklossen hebben. Er zijn allicht Facebook-groepen te vinden om en rond kantklossen (gebruik de zoekbalk van Facebook en kijk wat je pad kruist).

Je hoeft zelfs geen lid te worden van de groep. Wel ga je op zoek naar actieve groepen. Een belangrijke indicatie is het aantal leden, maar kijk niet alleen daarnaar. Je wil vooral groepen met een drukke activiteit (veel recente berichten en veel nieuwe leden die er de laatste 30 dagen zijn bijgekomen).

Word lid van de groep en engageer je, wees er actief. Contacteer na verloop van tijd de beheerder(s) en doe je voorstel (zie vorig punt).

Hoe groot is de kans dat je blogbericht over pakweg het hoe en waarom van deze Facebook-groep (of het interviewtje met de beheerder van de groep) flink bekeken en gedeeld zal worden, denk je?

Een beetje voorzichtigheid is geboden

Tot zover de zoektocht naar nieuwe lezers voor je blog middels de Melianne-strategie. Je kan dit procedé trouwens ook makkelijk enten op LinkedIn-groepen of (eigenaars van) klassieke berichtenfora.

Melianne kan mooie resultaten opleveren voor je blog, maar je moet de zaken dan wel met overleg aanpakken. Het draait immers niet alléén om de voordelen voor jouw blog. Ook (het project van) je influencer moet er wel bij varen. Bereid je dus goed voor. Wees in de eerste plaats oprecht en doe je stinkende best om je influencer als een echte held neer te zetten!

Als dat lukt kan je serieus werken aan je naamsbekendheid en het lezerspubliek van je blog vergroten.


Meer van dat?

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Snel meer verkeer en nieuwe lezers voor je blog? Probeer dit!”

 1. Paul avatar

  De facebookgroepen vind ik echt een wassen neus. Dat heb ik weleens geprobeerd maar dergelijke groepen worden vaak overspoeld met bloggers die een linkje dumpen. Mijn ervaring is dat dit helemaal geen verkeer oplevert noch terugkerende bezoekers. Ik ben zelf wars van SEO omdat ik het vind afleiden van het schrijven van een stukje. Misschien dat SEO zich goed leent voor een niche-blog maar bij persoonlijke artikelen, leidt het eerder af van de inhoud. Dan maar wat minder publiek maar in ieder geval een trouw publiek.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Of het een wassen neus is weet ik niet. Ik ervaar het anders, maar ik heb dan ook een nicheblog.

   Het klopt inderdaad dat veel Facebook-groepen zich beperken tot “linkje dumpen en wegwezen” en dat is niet de manier. Het komt erop aan actieve groepen te vinden, waar jij een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de discussie.

   Maar met een persoonlijk blog is het inderdaad veel moeilijker op ’n goeie match te vinden.

   1. Melissa avatar

    Van tijd tot tijd neem ik nog weleens de moeite om een linkje te delen in een van de Facebook groepen waar ik lid van ben, maar om nou te zeggen dat dit een substantiële bijdrage levert aan het totaal… Ik heb het gevoel dat deze groepen inderdaad meer gericht zijn op ‘linkje dumpen’. Er wordt zelden tot nooit gereageerd, laat staan doorgeklikt, waar ik overigens zelf ook schuldig aan ben. Wat overigens wel goed werkt (mits je de juiste artikelen deelt) is Pinterest. De content blijft en verdwijnt niet in een algoritme zoals bij Facebook en andere Social Media kanalen wel het geval is. Máánden na plaatsing kan een artikel zo weer extra nieuwe bezoekers opleveren, die uiteindelijk ook terugkeren! 🙂

    Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.