Homezakelijk bloggenGoogle Adsense werkt echt!

Google Adsense werkt echt!

Na een korte aanloop en een kleine omweg, koos ik – nu bijna vier jaar geleden alweer – voor Blogger om mijn eerste serieuze stappen in de blogosfeer te zetten. In mijn enthousiasme nam ik niet de tijd om te kijken welke mogelijkheden er nog meer waren. Het ontzettende gebruiksgemak deed de rest. Bovendien wilde ik wel eens weten OF en HOE Google Adsense werkt…

Leestijd: ca. 10 minuten

Laatste update: 05/03/2020

Voor alle duidelijkheid: je kàn echt geld verdienen met Google Adsense. Echter, het feit dat ik nu pas met een artikel als dit naar buiten kom, moet bij jou al een belletje doen rinkelen. Eén en ander heeft dus flink wat voeten in de aarde.

1. Wat is Google Adsense?

Google Adsense is een advertentiemakelaar en is eigendom van Google. De dienst biedt webmasters en bloggers de mogelijkheid om betaald te worden voor het plaatsen van relevante advertenties op hun site. Wanneer een bezoeker een advertentie op jouw website aanklikt krijg jij betaald.

Wil je gratis bloggen en inkomsten generen dan is Blogger (Blogspot.com) je enige optie. Daar is het gewoon een kwestie van een Gadget in je sidebar te gooien en de instructies op te volgen.

WordPress.com toont weliswaar ook advertenties op je blog, maar die inkomsten zijn niet voor jou…

Heb je een WordPress-blog op je eigen domein, dan kan je wel gebruik maken van Google Adsense. Er zijn hiervoor verschillende plugins beschikbaar.

2. Wat heb je nodig?

Heel weinig eigenlijk: een Google-account, een website of blog, Je adresgegevens en een bankrekeningnummer. Surf naar deze pagina en volg de instructies om van start te gaan.

3. De procedure starten

De tijden zijn voorbij waarin zowat iedereen met een blog of website werd toegelaten tot Google Adsense. Google is in de loop  der jaren wat strenger geworden. Lees meer over de toelatingsvoorwaarden van Google Adsense.

Het is dus erg aan te raden om je aanvraag pas te starten met een blog die voldoende content bevat. Google dient je aanvraag namelijk goed te keuren en wil natuurlijk ook graag weten wat jij waard bent als uitgever. Als je aanvraag wordt goedgekeurd krijg je een pub(lishers)-id en worden desgevallend ook je eerste advertentieblokken geplaatst.

Die Pub-id kan je trouwens ook gebruiken op alle andere blogs die je eventueel nog start én op andere plaatsen waar jij content verzorgt en toestemming hebt om je Pub-id te plaatsen. Daarbij denk ik dan in eerste instantie aan bepaalde artikelen-sites, startpagina’s en dergelijke.

4. En nu? Gewoon wachten tot het geld binnenstroomt?

Daar komt het wel op neer, ja! Maar – Zoals de Engelsen het zo mooi kunnen uitdrukken: “Don’t get carried away!”

Het is uiteraard niet zo dat Google per direct in de portemonnee schiet van zodra een bezoeker een advertentie heeft aangeklikt. Je (blog) moet immers nog twee belangrijke horden nemen.

Je moet de actieveringsdrempel bereiken: pas dan tel je in de ogen van Google Adsense echt mee als uitgever. Concreet wil dat zeggen dat je al voor een bepaald bedrag aan inkomsten moet hebben verdiend. Pas op dat moment zal Google je vragen enkele persoonlijke gegevens door te geven en kan jij aangeven op welke wijze jij desgevallend betaald wil worden.

Pas als je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt, komt Google ook echt met geld  over de brug. Om er zeker van te zijn dat het rekeningnummer dat jij hebt opgegeven ook echt van jou is, wordt een zeer klein bedrag op jouw rekening gestort. Jij moet op jouw beurt aan Google laten weten wat dat kleine bedrag is. In de maand die volgt op de verificatie wordt jij uitbetaald. Op het moment dat je wordt uitbetaald, wordt de teller uiteraard terug op 0 gezet en is het opnieuw geduldig wachten tot de effectieve betalingsdrempel is bereikt.

Overigens verschillen zowel de activeringsdrempel als de betalingsdrempel per land en per munteenheid. Concreet betaalt Adsense je uit rond de 22ste van de maand die volgt op de maand waarin je de effectieve betalingsdrempel hebt bereikt. Dus stel dat je in maart de betalingsdrempel bereikt, dan wordt je effectief uitbetaald rond 22 april.

In je Google Adsense-account vind je een boel cijfers en grafiekjes om je op de hoogte te houden aangaande je verdiensten met Google Adsense.

5. Inkomsten per klik en per impressie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt genereer je niet alleen inkomsten wanneer bezoekers een advertentie aanklikken. Je krijgt ook betaald wanneer voldoende mensen je advertentie te zien krijgen, de impressies. In mijn ervaring gaat het over bedragen van 1 tot 3 eurocent per ca. 150 pageviews. Voor een kleine blogger maakt dat geen groot verschil, maar heb je een site met dagelijks ettelijke honderden bezoekers dan kan het wel beginnen oplopen.

6. Google Adsense werkt dus echt?

Volgens mijn eigen cijferwerk klikt minder dan 1 op 500 unieke bezoekers een advertentie aan. Opbrengst per klik? Gemiddeld 0,3 €…

Staar je niet blind op deze cijfers. Veel hangt immers ook af van het soort blog dat je hebt en dus ook van welke advertenties er op jouw blog worden geplaatst. Advertenties uit sommige sectoren leveren meer op per klik dan andere…

Zonder concreet te kunnen zijn denk ik dat het veilig is te stellen dat je als kleine hobbyblogger met Google Adsense nooit rijk zal worden in ons taalgebied. Ik startte midden 2010 met het advertentieprogrmma van Google, begin dit jaar werd ik betaald en zoals de zaken er nu voor staan zal de volgende uitbetaling pas in de tweede helft van 2017 gebeuren. Als ik het intussen zelf niet voor bekeken houd of door Google om god weet welke reden uit het systeem wordt gezet. En voor je erachter vraagt: het bedrag dat wordt uitgekeerd volstaat amper om één serieus blog een jaar lang in de lucht te houden.

Oh ja, Stel dat je Google Adsense op je blog hebt, maar je zet lange tijd geen nieuwe content op dat blog dan kan Google beslissen dat kanaal te schorsen.

7. De sleutel tot succes? Maak een goed blog en breng er lezers heen!

Dat mijn geduld zo lang op de proef werd gesteld heeft zeker te maken met mijn verkeerde werkwijze. Ik implementeerde eerst Google Adsense nog voor ik verkeer die naam waardig op mijn blog(s) had. Die massa bezoekers, dat is de basis van geld verdienen met bloggen.

Je kan als uitgever trouwens kiezen of, hoe en waar welke soort advertentiebanners er worden geplaatst.

8. Klikfraude en pure willekeur

De verleiding is dan misschien groot om de zaken wat te bespoedigen. Dan speel je wel met vuur. Het is uiteraard verboden de advertenties aan te klikken op je eigen blog/site. Doe je dat toch dan kan dat bestempeld worden als ‘klikfraude’ en wordt je account verbannen. Het spreekt vanzelf dat het je ook niet is toegestaan je bezoekers ertoe aan te zetten advertenties aan te klikken, op wat voor manier dan ook. Dit is trouwens een van de vormen van ongeldig verkeer binnen Google AdSense.

Talrijk zijn de verhalen van bloggers die van de ene dag op de andere uit het systeem worden gegooid en de redenen daarvoor zijn lang niet altijd bekend. Vermoedelijk is er (het vermoeden van) klikfraude in het spel, of een andere inbreuk op de algemene voorwaarden. Ook circuleren er wilde verhalen als zouden jaloerse collega-bloggers een bepaalde blogger een hak  willen zetten, door massaal op advertenties te klikken in de hoop dat Google de betrokken blogger uit de lijst van uitgevers schrapt…

Er is Google duidelijk veel aangelegen adverteerders te vriend te houden (logisch: zij brengen geld in het laatje) en dus elke zweem van twijfel rondom de echtheid van de kliks met wortel en tak uit te roeien, en men zal dan ook niet aarzelen om uitgevers die niet zuiver op de graad zijn te dumpen.

9. Niet het ideale verdienmodel

Google Adsense werkt wel degelijk. Het is makkelijk te implementeren en je hebt er als blogger/uitgever ook geen omkijken meer naar.

Toch kan je je als kleine hobbyblogger de vraag stellen of het sop de kool wel waard is, als je blog geen duizenden bezoekers per maand trekt. Bovendien kan je ervan uitgaan dat je gemiddelde bezoeker intussen selectief blind is geworden voor Adsense boxen. Of je moet ze zo plaatsen dat ze je lezer gaan irriteren. Een getergde bezoeker komt moeilijk terug…

En toch: er is één sterk argument pro Google Adsense.

Uit een eigen steekproef blijkt overigens dat bijna 66% van mijn bezoekers vindt dat advertenties op een blog soms storend kunnen zijn. 1% zegt dat het een reden is om het blog de rug toe te keren. Slechts 10% vindt advertentieblokken nooit storend…

Bloggers die begrijpen dat elke schoorsteen roken moet (en dus zelf advertentieblokken op hun weblog tonen)?

Tips om inkomsten uit Google Adsense te verhogen

Het blijft heel lastig om een idee te krijgen over de inkomsten die je met Google Adsense kan genereren. Feit is wel dat de prijzen van advertentieblokken danig kunnen verschillen afhankelijk van de sector. Met een duidelijke blogniche ben je sowieso in het voordeel. Want als jij een heel specifiek publiek kan aanspreken kunnen ook de getoonde advertenties beter op je bezoekers afgestemd worden. De kans is dan groter dat de advertenties effectief worden aangeklikt, zodat jij uiteindelijk betaald kan krijgen.

1. Plaats goeie content

Is je blog de moeite waard, dan kan je veel bezoekers aantrekken, dat spreekt voor zich.

2. Breng veel bezoekers naar je blog

Ik weet het, dit liedje klinkt intussen wel erg eentonig, maar alles staat of valt met een boel verkeer naar je blog. Nogal wiedes: als veel mensen je site bezoeken is de kans statistisch gezien groter dat iemand een advertentieblok ziet en aanklikt, zo simpel is het.

3. Plaats advertentieblokken op een goed zichtbare plaats

Ik krijg vaak de indruk dat bloggers en websitebouwers Google Adsense zomaar ergens neerzetten. En zéker niet te prominent (bovenaan) in beeld. Ergens is dat natuurlijk ook wel te begrijpen. De goed zichtbare – en meest bekeken – plaatsen op een blog zijn relatief beperkt en je site draait nu eenmaal niet om reclame.

Maar toch: probeer je reclameblok zo te plaatsen dat ‘ie in ieder geval zichtbaar wordt met een minimale scroll-beweging van je bezoeker (zie landingspagina). Het moet de gemiddelde bezoeker nu eenmaal in het oog vallen. Bij de menubalk en bovenin de sidebar zijn erg populaire plekken voor het plaatsen van Adsense-blokken. Minder zichtbaar is de langwerpige balk die boven de footer wordt geplaatst. Meer in het algemeen is het raadzaam te kijken naar lege plekken op je site waar eventueel een advertentieblok op een mooie manier geïntegreerd kan worden.

4. Extra Google Adsense inkomsten met automatische advertenties

Sinds een paar jaar biedt Google Adsense ook de mogelijkheid tot het plaatsen van automatische advertenties (auto ads) op je site. Dat wil zeggen: jij plaatst één stukje code op je website en Google plaatst automatisch advertenties in je content.

Dat is natuurlijk handig, want zo hoef jijzelf niet bij elke pagina manueel de code toe te voegen. En omdat het aantal getoonde advertentieblokken potentieel een stuk hoger ligt verdien je waarschijnlijk ook aanzienlijk meer.

Het is wel opletten. Want hoewel Google Adsense automatische advertenties een intelligent systeem is, kan het wel komen aandraven met een veelheid aan banners op allerlei bizarre plekken. Gelukkig kan je een en ander vrij nauwkeurig instellen.

5. Zorg dat de opmaak van Google Adsense past bij de rest van je blog

De bedoeling is dat de advertentieblokken opgemerkt worden. Niet dat ze storend in beeld komen. Pas de kleuren daarom zo goed mogelijk aan aan de lay-out van je blog. Heb je bijvoorbeeld een rode kleur voor je linkjes, een beige achtergrond en een donkergrijze tekstkleur, kies dan niet voor zwarte advertentieblokken met gifgroene linkjes en een witte tekst. Het moet lijken alsof de Adsense-blokken als het ware integraal deel uitmaken van je blog. Dit geldt uiteraard vooral voor de blokken met tekstlinkjes.

In Google Adsense – via het tabblad Mijn advertenties – kan je trouwens je verschillende advertentieblokken beheren: je kan er verschillende formaten kiezen, de opmaak ervan bepalen en ze een (kanaal)naam geven (zodat je achteraf nog weet om welk advertentieblok het precies gaat).

Voor de WordPress.org-gebruikers zijn er trouwens diverse plugins beschikbaar die het een en ander makkelijker maken.

6. Experimenteer met je advertentieblokken

Zowel qua formaat als de plaatsing ervan. Zo kom je er langzaam maar zeker achter wat voor jouw blog het beste werkt. Je kan trouwens kiezen welke soort advertenties er verschijnen: advertenties met plaatjes of tekstblokken met linkjes. Een combinatie van beiden (afwisselend) is ook mogelijk.

7. Plaats niet te veel reclameblokken

Adsense zelf heeft het over een maximum van 3 advertentieblokken per pagina. Houd je daaraan. Maar niks belet je om naast Google Adsense-materiaal ook nog advertenties te tonen van pakweg een affiliate-partner.

8. Zet je lezer altijd op de eerste plaats

We keren even terug naar de eerste tip van dit verhaal. Wil je veel bezoekers op je blog, dan komt het erop aan die lezer een fijne leeservaring te bezorgen. Dat doe je allicht niet door van je blog een blingbling reclameblad te maken waartussen je de lekkere content met een vergrootglas mag gaan zoeken. Meer verdienen met Google Adsense: je doet het niet door je lezer weg te jagen.

9. Geld verdienen met Youtube?

Youtube is net als Adsense eigendom van Google en het is dus niet zo gek dat je je Adsense-account kan koppelen aan je Youtube-kanaal. Zo kan je – als je genoeg kijkers hebt – ook langs deze weg wat bijverdienen. Zelf heb ik daar geen ervaring mee, maar onderstaande video toont hoe een en ander in zijn werk gaat:

Met deze tips kan je proberen je inkomsten uit Google Adsense te optimaliseren, al was het maar om je kosten van je eigen domein te dekken.

Nog vragen over Google AdSense:

Is Google AdSense gratis?

Ja, voor de uitgever – de eigenaar van de site – is Google AdSense gratis.

Is Google AdSense een goed verdienmodel voor een blog?

Het grootste voordeel van AdSense is dat je, eens je account-aanvraag is goedgekeurd, er bijna geen omkijken meer naar hebt. Om er echt een mooie verdienste aan over te houden moet je site veel verkeer kunnen aantrekken. Daar hangt dus heel veel van af.

Hoe plaats je advertentieblokken van AdSense op je blog?

De plaatsing van AdSense-advertentieblokken gebeurt via stukjes HTML-code. Kopieer de code en plak die op de plaats in je blog waar je de advertentie wil zien verschijnen. Heb je een WordPress-site, dan kan dit middels het Eigen HTML-blok.

Kan ik zelf het formaat de AdSense-blokken bepalen voor op mijn site?

Ja, je kan het formaat en de opmaak goeddeels aanpassen en indelen zodat de advertentieblokken mooi in je site integreren.

Wat zijn automatische advertenties in Google AdSense?

Normaliter bepaal je zelf waar de advertenties op je site verschijnen. Met automatische advertenties kiest Google AdSense zelf de meest geschikte plekken om advertentieblokken te plaatsen. Eventueel kan dit leiden tot meer inkomsten.

Wanneer word je betaald door Google AdSense?

Je wordt uitbetaald in de maand die volgt op de maand waarin je de betalingsdrempel hebt bereikt. De hoogte van de betalingsdrempel verschilt per regio.

Laatst verschenen berichten

39 reacties op “Google Adsense werkt echt!”

  1. Max avatar

    Dank voor je informatieve blog heb het aandachtig gelezen alleen vind je wel te kritisch . Ben nu zelf al paar maanden bezig en kan zeggen dat het me erg goed bevalt ook de verdiensten. Mijn eerste en nog steeds draaiende site werkt en loop goed

  2. Maaiks avatar

    Hallo. Ik heb een vraagje mijn dochter heeft een YouTube kanaal en we hebben een adsense account nu ook. Alleen ze is al ver over de drempel heen maar kan nog steeds geen betaling methode invoeren. Weet jij hier iets van?
    Ik hoor het graag

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik ben een blogger en geen youtuber. Wat ik wel weet is dat Youtube eigen voorwaarden heeft om toegelaten te worden. Zo moet je kanaal al minstens 30.000 abonnees hebben. Je kan hier meer info vinden: https://support.google.com/youtube/answer/72857?hl=nl

  3. Evelien Janssens avatar

    Buiten Adsense heb je ook nog meerdere affiliatie kanalen zoals Daysicon, tradetracker enz..

  4. Riek Muijen avatar

    Weer wat bij geleerd alleen ik snap de rapporten niet zo goed bij google adsense. Maar bedankt voor de uitleg.

  5. Charlotte avatar

    Ik heb er een tijdje mee geëxperimenteerd en ben er voor nu mee gestopt omdat het er weinig opleverde en ik de ads zelf storend vond op mijn blog. Ik denk dat je pas echt gaat verdienen als je richting de 50K bezoekers per maand gaat.

  6. LavieMamsElle avatar

    Dank voor de goede uitleg. Ik heb een blog op weebly en heb me aangemeld voor google AdSense. Een dag later kreeg ik al bericht dat ik ze mocht plaatsen. Ik ben wel benieuwd want ik heb niet zo veel bezoekers. T is nog even zoeken waar ik de reclame blokken het best zet. Nu staan ze een beetje te veel uit het zicht denk ik. Tips zijn welkom. Groetjes Ellen

  7. Annelies avatar

    Leuk artikel en ook geruststellend dat dus niet iedereen kapitalen verdient met adsense. 😀 Oh en handige manier van het oplossen van de privacy wetgeving heb je, waar heb je dit contactformulier mee gemaakt?

  8. Glenn Boriau avatar

    Ik heb ongeveer 1300 bezoekers per dag op mijn site en ik haal met Adsense met moeite 100 euro per maand! Kan ik dit op één of andere manier beter laten renderen?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik denk dat velen onder ons een gat in de lucht zouden springen bij 100 euro per maand.

      Ik zou experimenteren met het formaat van je advertentieblokken. En daarnaast ook een kijken of je de advertentie blokken hoger op ’t scherm te zetten…

  9. esther avatar

    Hallo,
    Ik heb meer dan 2 maanden gewacthen for de goedkeuring van google adsense.
    Ik heb een paar keer een nieuwe akun gemaakt maar toch hij werk niet.
    Hebt u mischien idee voor mijn probleem te oplosen?
    Alvast bedankt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Het is van hieruit moeilijk te zeggen wat er scheelt… Wat ik wel weet is dat Google tegenwoordig minder makkelijk mensen tot Adsense toelaat. Zo moet je blog bijvoorbeeld al aardig wat content hebben…

  10. Coen | SlimInkomen.nl avatar

    Duidelijk en helder artikel. Naar mijn mening is Google Adsense niet meer wat het is geweest.. in 2011/2012 had ik weken/maanden lang honderden euro’s per dag.. na alle updates en een nieuw bidsysteem is het althans bij mij in elkaar gezakt naar een paar tientjes.

    Focus mij ook liever op Affiliate Marketing

  11. noa parmaksiz avatar
    noa parmaksiz

    Ik ben een paar weken geleden een youtube account gestart. Via adsense kan ik daarmee geld verdienen, en ik weet ook op welke manier dat gaat. Maar waar staan alle getallen voor die er staan, ik snap de gemiddeldes enz niet die er staan bij mij “standaardrapport”. Kan iemand me daarmee helpen?

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zelf heb ik geen ervaring met Adsense i.c.m. Youtube. Kan je even aangeven om welke begrippen het gaat?

  12. bram avatar
    bram

    Hallo

    Ik heb sinds 3 maanden een video gepost waarmee ik met 13.332 views heb gehaald maar ik heb maar 0,87 cent verdient op mijn google adsense account. de inkomsten staan ingeschakeld op die video. Ik heb geen copyright in mijn video gebruikt. Kan iemand mij helpen? ik heb het al zo vaak op verschillende site’s gevraagd maar ik heb nooit goed antwoord gekregen, alvast bedankt.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Volgens mij zit er niets anders op dan nog wat geduld te oefenen. Zoals in het artikel beschreven staat moet je account eerst de activeringsdrempel hebben bereikt. Dan zal Google je betalingsgegevens vragen. Maar pas als je account de betalingsdrempel heeft bereikt zal je effectief betaald worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.