Homesocial mediaMeer bezoekers via Pinterest op je blog: 5 makkelijke tips
0
(0)

Voor nogal wat bloggers is Pinterest veruit de belangrijkste verkeersbron voor hun blog, bij anderen werkt het voor geen meter. Maar ik blijf erbij: meer bezoekers via Pinterst scoren is een stuk makkelijker dan pakweg via Twitter of Facebook. Je moet er alleen genoeg mee bezig én je niet laten leiden door een paar hardnekkige misverstanden die over Pinterest bestaan.

Leestijd: ca. 5 minuten

Meer bezoekers via Pinterest op je blog: zo werkt het (niet)

Het grote voordeel van Pinterest? Jouw content blijft veel langer in circulatie dan updates op andere social media. De tijd die je aan Pinterst besteedt verdien je dus veel makkelijker terug. Je moet wel een paar dingen in het achterhoofd houden:

1. Zie Pinterest NIET als een sociaal netwerk

Zowat overal wordt Pinterest bij de social media-platformen ingedeeld. Maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Pinterest is veel meer een grote internetzoekmachine voor plaatjes. Vergelijk het met wat Google voor geschreven content is, en YouTube voor video.

Eén van de gevolgen hiervan is dat het aantal volgers op Pinterest veel minder belangrijk is voor succes. Sterker nog: de jacht op volgers kan zelfs in je nadeel uitdraaien. Het algoritme van Pinterest beloont immers vooral gebruikers met volgers die ook echt in interactie gaan met jouw content. Of anders gezegd, je hebt veel meer aan 30 volgers waarvan er 5 systematisch je pins aanklikken, repinnen of liken, dan 500 volgers die helemaal niks doen. En op Pinterest draait het niet om interactie tussen gebruikers onderling. Dus daar hoef je je niet op te focussen.

Mensen zijn op Pinterest vooral op zoek naar prikkelende ideeën en inspiratie die visueel wordt gepresenteerd. Connecten en chatten met anderen past niet in het plaatje…

2. Pinterst is niet voorbehouden aan sites met veel visuele content

Nog zo’n hardnekkig misverstand is de idee dat je niks te zoeken hebt op Pinterest als je geen mooie foto’s op je site hebt. Pins en Pinterest kunnen prima helemaal los van je blog staan.

Het komt er gewoon op aan een passende pin te maken die het verhaal van van je artikel op een visueel aantrekkelijke manier vertelt en promoot. Pins kunnen met behulp van Canva gemaakt worden op basis van een gratis stockfoto. Voeg een titel of promo-tekst toe, voeg een link naar je artikel toe en klaar is kees.

3. Voed de zoekmachine met nieuwe pins!

Veel belangrijker is dat je heel regelmatig nieuwe pins aan je borden toevoegt. En ja, je mag zeker relevante pins van anderen op jouw borden (re)pinnen, maar Pinterest is toch vooral verlekkerd op nieuwe/pasgemaakte pins. Zo ben ikzelf onlangs (opnieuw) begonnen met iedere dag (minstens) één nieuwe pin toe te voegen. Daarnaast doe ik ook wel repins, maar de nadruk ligt op het aanmaken van eigen, nieuwe pins. Je staat er hoe dan ook van te kijken hoe snel het aantal weergaven, klikken op pins en uiteindelijk ook de uitgaande klikken naar je blog beginnen te stijgen.

Pinterest is veel meer een zoekmachine (voor plaatjes) dan een sociaal medium. Focus dus niet op het aantal volgers, maar voed de zoekmachine met veel mooie pins.

Maak meerdere pins voor ieder artikel

’t Helpt als je pins maakt voor je nieuwste blogberichten en -pagina’s. Je mag trouwens gerust 3, 4 of 5 verschillende pins creëren, die dus allemaal verwijzen naar één en dezelfde url. Blijkbaar wordt dat niet als spam aanzien. Het platform krijgt nieuwe content, gebruikers krijgen extra keuze en jij kan rustig uitvogelen welke pins werken (en welke pins minder werken).

Wat het Pinterest-algoritme niet of minder kan appreciëren is dat je één en dezelfde pin voortdurend op veel verschillende borden plakt. Of dat je erg veel verschillende pins maakt die allemaal naar hetzelfde artikel verwijzen.

Word lid van groepsborden op Pinterest

Maak je lid van groepsborden die aansluiten bij jouw blogniche. Het is een manier om je pins verder te verspreiden op het platform en zo nu en dan extra volgers te scoren. Plaats relevante pins op groepsborden. Houd je echter wel strikt aan de geldende voorwaarden en regels.

Vergeet je oudere content niet

Wil je serieus meer bezoekers via pinterest? Bij ieder nieuw artikel (waarvan het de bedoeling is dat het voor langere tijd online blijft) hoort dus een setje verse pins. Blog je niet vaak genoeg, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Duik in je blogarchief en maak nieuwe pins voor je (populairste) oudere artikels!

Vergeet overigens ook je meer seizoensgebonden content niet. Bij elk nieuw seizoen heb je het perfecte excuus om nieuwe pins te verspreiden.

4. Plan je pins op voorhand in

Het zal geen verrassing zijn dat, als je meer bezoekers via Pinterest naar je blog wil leiden, je er erg actief moet zijn. Het liefst gewoon dagelijks met een paar nieuwe pins. Dat is natuurlijk een ferme tijdsinvestering, zelf al kan je onder meer via grafische tools als Canva snel en makkelijk erg leuke pins maken. Om je pins regelmatig te kunnen inplannen kan je gebruik maken van een tool als Tailwind, maar ook in Pinterest zelf kan je je pins voor de komende maand inplannen. Kies voor Later publiceren in plaats van Meteen publiceren.

Zorg voor een regelmatige aanvoer van pins. Trek een halfuurtje tijd uit om pins te maken en laat ze automatisch, op gezette tijden publiceren.

5. Meer bezoekers via Pinterest? Tag je collega’s

Goed, Pinterest mag dan wel geen social media-platform zijn, het is wel mogelijk om commentaar te leveren of collega’s te taggen. Dat laatste zou ik zeker doen als je een mooie pin van iemand anders op een van jou borden plaatst. Zo kom je bij die ander op de radar en misschien heb je er zelfs een geëngageerde volger bij. Dat maakt je Pinterest-profiel weer sterker.

Blogtrommel.com haalt niet het maximum uit Pinterest

Bijlange na niet. Ik ben er – zoals wel vaker het geval is met sociale media – niet consequent genoeg mee bezig. Niet met het maken van nieuwe pins, niet met het taggen van collega’s, niet met het (re)pinnen op groepsborden. En dat terwijl regelmaat zo belangrijk is. Ik ben gewoon niet visueel genoeg ingesteld, waardoor het me ondanks alle tools toch veel energie kost om te blijven pinnen. Gevolg? Met periodes ben ik heel actief op Pinterest, om het dan weer een tijd (bijna) helemaal links te laten liggen.

Op het blog zelf zijn ook geen sporen van Pinterest te zien: geen pins, geen noemenswaardig fotomateriaal. Er is enkel een social media-knop richting Pinterest.

Wat waarschijnlijk ook niet helpt is het feit dat mijn pins niet echt een herkenbare stijl en vormgeving hebben; je kan op het eerste zicht niet zien dat het om mijn pins gaat. Hier houd ik van fröbelen en freewheelen. Een blunder op het vlak van branding, ik weet het. Maar ik heb het nu eenmaal niet zo begrepen op van die uniforme Pinterst-borden. Je wil toch een beetje kleur, verrassing en afwisseling op de borden?

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

180+ bloggers gingen je voor

Conclusie?

De blogs die het gros van hun bezoekers op Pinterest halen zijn niet te tellen. Blogtrommel.com is daar dus niet bij. Maar ik zie echt wel het potentieel. Zoals zo vaak is het in kwestie van er eens een keer vol in te duiken. Het grote verschil met blogpromotie op andere socials is dat elk uur dat je op Pinterest spendeert veel langer (en beter) rendeert.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Meer bezoekers via Pinterest op je blog: 5 makkelijke tips”

  1. Ximaar avatar

    Bij mij werkte het averrechts en helaas ben ik er na een jaar te laat mee gestopt. De schade was toen al aangericht. Dwz pinterest nam de positie van mijn websiteplaatjes over in google. Daardoor raakte ik 70% van mijn websitebezoekers via google-image-search kwijt en dat werd bij lange na niet goedgemaakt door het zoekverkeer dat via pinterest op min website kwam. Meer dan 5% is dat nooit geworden. Het duurde even voor ik het in de gaten kreeg en ik heb daar behoorlijk spijt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.