Korte blogtipsHet is wederom tijd om enkele korte blogtips lukraak de ether in te gooien. Het gaat om tips die wat tussen de plooien belanden, maar desondanks kunnen ze wel degelijk een verschil maken.

1. Schenk (meer) aandacht aan de menubalk van je blog

De menubalk van je blog is één van dé ankerpunten van je blog. Prominent, bovenaan in beeld zoekt elke (nieuwe) bezoeker er bijna instinctief naar. Vrijwel iedereen heeft ‘m gezien.  Als je weet hoe lastig het is je bezoeker aan het lézen te krijgen vandaag de dag, kan je je maar beter de vraag stellen of het nog wel opportuun is om op de (hoofd)menubalk plaats te voorzien voor een link naar de homepage, een contactpagina en een Over-mij-pagina. Maar zijn dit écht de pagina’s waarvan je wil dat je bezoeker ze als eerste te zien krijgt?! Mijns inziens kan je die kostbare plaats beter reserveren voor (een link naar) je meest gelezen berichten, een landingspagina voor nieuwe bezoekers, een sneeze page, of een linkpagina (zie volgende punt).

2. Kom met een “linkpagina” op je blog

Merk je bij je lezers en volgers dat er een grote vraag/behoefte is naar bepaalde tips of informatie, wijd dan één of meer pagina’s van je blog aan het oplossen/beantwoorden van die tips of vragen. Let wel: het moet iets zijn dat min of meer aansluit bij jouw blogniche of interesses (van je lezers).

Om het duidelijker te maken even een concreet voorbeeld van op Blogtrommel.com (BT). Ik merkte dat er onder bloggers heel veel vraag was naar gastbloggers. Dus verzamelde ik berichten en pagina’s met oproepjes voor gastschrijvers van collega-bloggers en bracht ze samen op een pagina van mijn blog onder de titel Gastbloggers gezocht! De relatief simpele pagina wordt erg goed gevonden in Google en groeide in no time uit tot één van de populairste pagina’s van BT. Ze wordt vooral gevonden door mensen die op zoek zijn naar een gastblogger uiteraard, maar ook mensen die willen schrijven vinden de pagina.

3. Zet diegenen die over jou(w blog) schrijven in de kijker

Hoe bedank je een collega-blogger die over jou of jouw blog schrijft in een artikel? Ooit al aan een testimonial op je blog gedacht?

4. Verzamel (technische) gegevens van je blog

Maak een tekstdocument of spreadsheet aan met belangrijke gegevens aangaande je blog. Ik denk dan aan:

  • stukjes HTML-code die je vaak gebruikt
  • De namen van lettertypes die je gebruikt voor je blog
  • de kleurcodes voor je blog
  • namen van favoriete plugins
  • passwords
  • aantekeningen in verband met bepaalde instellingen

De lijst kan je in geval van calamiteiten gouden diensten bewijzen en ervoor zorgen dat je het blog makkelijker en sneller en sneller (opnieuw) in de lucht krijgt.

5. Verwen de tablet-gebruiker!

Ok, je moet geen onderscheid maken op basis van het toestel waarmee bezoekers je site raadplegen. Iedereen gelijk voor de wet. Weet gewoon dat tablet-gebruikers gemiddeld genomen wat langer op je blog blijven hangen en ook meer pagina’s bezoeken dan op een pc of smartphone. De mobiele revolutie op z’n best!

Waarschijnlijk hangen heel wat bezoekers comfortabel op de bank, de tablet bij de hand om rustig wat blogs te lezen. De winst bedraagt zo’n 10 tot 20% ten opzichte van de pc of laptop. Het zal je niet verbazen dat de smartphone-gebruiker doorgaans beduidend minder lang leest: zo’n 10% minder lang dan op de desktop.*

Enfin, je weet dus wat je te doen staat: zorg dat je blog er pico bello uitziet op een tablet. Het helpt immers je bounce rate te verlagen!

Tot zover het reeksje korte blogtips voor deze keer. Ga je ermee aan de slag, of niet?

Foto via Shutterstock.com


*= Gegevens zijn slechts afkomstig uit één Google Analytics-account. Ik vond ze echter te opvallend om ze links te laten liggen. Voor jouw blog liggen de cijfers waarschijnlijk ietsje anders.