Het is alweer even geleden dat ik jullie nog eens wat korte blogtips voorschotelde. Zoals intussen welbekend gaat het om relatief simpele tips en trucs die je het bloggen makkelijk kunnen maken, of je blog naar een hoger plan kunnen trekken. Elk afzonderlijk zijn ze echter te kort om er een volledig artikel aan te wijden.

1. Je bestanden snel terugvinden

Oké, dit is misschien geen zuivere blogtip. Maar het is natuurlijk wel leuk als je als blogger niet te lang naar je bestanden moet zoeken. Ben jij ook zo iemand die aan de lopende band bestandsmappen en submappen aanmaakt zonder veel overleg, en nadien de grootst mogelijke moeite heeft om een bepaald bestand op te duikelen? Probeer dit eens.

Alles staat of valt met een simpele mappenstructuur. Deel je schijfruimte alfabetisch in. Dus heb je in het bovenste niveau 26 mappen (van A tot Z).

Dan komt het erop aan om je individuele bestanden systematisch in één van deze 26 mappen onder te brengen. Hoe? Simpelweg op basis van de eerste letter van de bestandsnaam. Dus begint de bestandsnaam met de a, dan hoort de file in A. Zo verdwijnen de facturen in F en de blogposts samen met de boodschappenlijstjes in B.

Natuurlijk mag je ook submappen aanmaken. Zo zou je in F submappen kunnen vinden voor je foto’s, je facturen en je voorbereidingen voor een feest in F.

Maak alleen submappen aan als dat echt noodzakelijk is. Dat wil zeggen: als je zeker weet dat je in die submappen meer dan één bestand wil onderbrengen (die absoluut samen moeten blijven).

Ikzelf kies ervoor om nog 2 mappen aan mijn 26-delige indeling toe te voegen:

  1. Inbox: om de bestanden die ik momenteel vaak bewerk/nodig heb in onder te brengen
  2. Voorlopige prullenbak: voor files die afgewerkt zijn en die later waarschijnlijk definitief mogen worden verwijderd

2. Betere blogtitels schrijven

Keren we dan – nog maar eens – terug naar een van mijn stokpaardjes. Je kan het doorklikpercentage drastisch verhogen door met een goeie blogtitel aan te komen zetten. Alleen, wat is een goede titel voor je blog?
Vertaal je (werk)titel naar het Engels en voer ‘m in bij Sharethrough Headline Analyzer.

Je titel krijgt titel krijgt meteen een kwaliteitsscore mee (op 100). Ook krijg je suggesties ter verbetering. Zo wordt onder meer gekeken naar de lengte van je titel, of je een passieve of een actieve zinsconstructie gebruikt (die laatste werkt veel beter) en of je sterke woorden in je blogtitel hebt gestopt.

Enfin, op naar een sexyer titel voor je blogbericht!

3. Snel social media graphics maken

Mooie social media graphics zorgen ervoor dat je blogpost veel makkelijk gedeeld wordt. En als je met Pinterest aan de slag gaat zijn ze natuurlijk al helemaal een must. Met Pablo kan je makkelijk én gratis mooie graphics maken op maat van allerlei toepassingen.

4. Je artikel sneller schrijven

Een hele simpele tip, eigenlijk: laat jezelf niet dwingen om bij het begin van je artikel te beginnen! We hebben allemaal leren schrijven volgens een bepaald stramien. Een artikel of een verhaal heeft immers een titel, een inleiding, een middenstuk en een slot.

Logisch en volgens de regels van de kunst, dat wel. Maar één en ander zorgt ook voor veel vertraging in het schrijfproces. Want we beginnen vaak niet aan een stuk, puur omdat we niet weten hoe te beginnen, of zelfs omdat we nog geen idee hebben voor een goede titel.

Trek je van die logische opbouw niks aan en begin gewoon lekker te schrijven. Desnoods dus midden in je blogbericht als je daar de inspiratie toe hebt. Zoals zo vaak: eens je goed begonnen bent is het veel makkelijker de andere puzzelstukjes te verzinnen en juist te leggen. Per saldo is je blogbericht veel sneller geschreven.

5. Betere blogberichten schrijven

Je tekst luidop voorlezen heeft veel voordelen. Je voelt namelijk vrij snel aan wanneer je tekst nog te veel rammelt. Let op:

  • overtollige bijvoeglijke naamwoorden
  • stopwoorden en zinsconstructies die wel erg vaak terugkomen
  • (voor de leek) onduidelijke formuleringen
  • slechtlopende en te lange zinnen
  • te lange alinea’s

Dwing jezelf om het aantal woorden met 5 à 10% terug te dringen. Het bericht wordt er met de klap een stuk minder langdradig door.

Zo, dit waren de korte blogtips voor deze keer. Er zitten ook voor mij een paar aandachtspunten tussen. Met welke tip(s) ga jij aan de slag?

Foto via Shutterstock.com