Voor het laatst in 2017 is het nog eens tijd voor enkele snelle, korte blogtips. Nuttige tips die wat te kort zijn om er een volledige om er een volledig bericht aan te wijden.

1. Lichtkrant maken op je blog?

Hoe pak je de aandacht van een bezoeker naar een bepaald gedeelte van je pagina? Het kan (onder meer) via bewegende tekstboodschappen. Zo’n lichtkrant – waarbij een tekstregel horizontaal over het scherm rolt – kan dan van pas komen. Hoe maak je die?

  1. Tik de tekst die je over het scherm wil laten lopen
  2. Ga in HTML-modus staan
  3. Typ <marquee>Tekst voor de lichtkrant</marquee>

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het blijkbaar niet overal even goed werkte bij mijn blog. Zo slaagde ik er niet in een lichtkrant te maken binnen dit bericht, maar wel in een widget in de sidebar van dit blog. Een probleem met mijn WordPress-theme?

Hoe het er exact komt uit te zien op jouw blog hangt af van de instellingen van je WordPress-thema.

Het spreekt voor zich dat je dit met mate moet gebruiken. Je wil geen bonte kermis op je blog.

2. Google Calendar gebruiken als blogplanner?

Heb je een Google-account dan ben je misschien al vertrouwd met de agendafunctie Google Calendar. Die kan je ook bezigen als (onderdeel van het) informatiesysteem voor je blog. Maak een aparte agenda aan om alle activiteiten die verband houden met je blog te plannen. Zeker nu de tool in zijn nieuwste versie extra mogelijkheden heeft om notities te maken, inclusief linkjes en rich text.

Het voordeel is dat je je blogplanner op eenzelfde scherm kan tonen als je andere agenda’s. Overigens kunnen die agenda’s ook tijdelijk verborgen worden mits een simpele muisklik.

3. Meer interactie met je lezer (als beginnende blogger)?

Het probleem is bekend. Vooral als pas gestarte blogger is het moeilijk om veel bezoekers naar je blog te krijgen. En echt de conversatie aangaan met je lezer is zo mogelijk nog lastiger. Dit kan je proberen om het balletje toch aan het rollen te krijgen:

Het is een goede zaak wanneer je als blogger de (schaarse) commentaren van je lezers beantwoordt. Je toont betrokkenheid en laat ook zien dat je de reactie echt wel kan waarderen.

Probleem is dat veel lezers niet of pas veel later je blog opnieuw bezoeken. En de kans is dus groot dat ze jouw reactie op hun commentaar nooit te zien krijgen. Ja, je lezer heeft inderdaad de mogelijkheid om een melding te krijgen wanneer iemand anders een reactie achterlaat, maar hoe dikwijls zou die functie gebruikt worden?

Nee, je gaat nog een stap verder. Je laat inderdaad een reactie achter in de commentaarsectie van je blog én je mailt de persoon die zo vriendelijk was een reactie te schrijven op je blog.

Dat mailtje hoeft niet lang te zijn. Je bedankt de reageerder op een persoonlijke manier en deelt hem/haar mee dat jij op jouw beurt een reactie achterliet. Bij wijze van uitnodiging geef je ook de link naar het blogbericht in kwestie mee (niet de link naar de homepagina van je blog).

Toegegeven,  je haalt je weer een hoop extra werk op de hals. Anderzijds, er is haast geen betere manier om snel een band op te bouwen met je lezers. Je “traint” hen echt om te reageren en je blog regelmatig te bezoeken. Wees er maar zeker van dat diegenen die van jou een persoonlijke boodschap in de mail krijgen je blog niet zo snel zullen vergeten!

Dit werkt natuurlijk alleen wanneer lezers niet anoniem kunnen reageren en jij dus hun mailadres kan opsnorren. En verder is dit scenario moeilijk vol te houden als je heel vaak reacties krijgt…


Meer van dat?

Foto via Shutterstock.com