Vandaag (alweer) goeie raad: de betere korte blogtips. Soms voor de hand liggend, dan weer verrassend maar wel toepasbaar voor zowat elke blogger.

1. To-do-lijstje nodig voor je blog?

Zelf ben ik nogal te vinden voor Trello als blogplanner, maar wie liever werkt met een klassiek takenlijstje – waar je de afwerkte items lekker kan afstrepen – moet zeker eens kijken naar Remember the milk. Een gratis app waarvan de interface wat lijkt op dat van een e-mailprogramma. Items invoeren en er bijvoorbeeld een begin- en/of einddatum aan meegeven gaat erg makkelijk. Items catalogiseren en korte notities toevoegen is ook geen probleem.

2. Waar zet jij je foto neer?

Beetje rare vraag misschien. De meeste bloggers zetten hun (uitgelichte) afbeelding ergens bovenaan in de blogpost. Niks mis mee, maar zet die foto een beetje lager (zo om en rond de vouw van je pagina).

Waarom? Je speelt een klein beetje op de verrassing natuurlijk. Zoals je weet trekt zo’n foto de aandacht, en het feit dat de afbeelding net niet helemaal in beeld komt zet je lezer aan om toch nog even naar beneden te scrollen. Een deel van je bezoekers zal gestimuleerd worden om nog éven verder te lezen. Een goeie zaak voor de SEO van je blog, aangezien Google dit als een signaaltje ziet dat er blijkbaar iets interessant gebeurt op je blog…

Als je natuurlijk meer dan één plaatje in je artikel gebruikt speelt dit minder.

3. Meer backlinks nodig?

Nou, dan vraag je er toch gewoon naar? Want – zeker als je al een hele tijd blogt – zijn er wel wat websites en blogs te vinden die wel je blog vernoemen, maar niet naar jouw blog linken. Je zou die blogs en websites in kwestie kunnen aanschrijven met de vraag om niet alleen je blog te noemen maar tevens een linkje te plaatsen. Niet iedereen zal hierop ingaan, natuurlijk maar als het lukt heb je wel een relevante backlink te pakken.

Het is dan wel zaak om erachter te komen welke sites over je blog spreken maar geen hyperlink hebben geplaatst. Geen nood, Google helpt een handje. Onderstaand filmpje toont hoe het werkt:

4. Gastbloggen? Maak het je gastheer extra makkelijk!

Ook door op een slimme manier te gastbloggen kan je waardevolle backlinks verkrijgen. Wat er meestal gebeurt is dat de gastblogger zijn/haar artikel aanlevert middels een Word-document. Het is dan aan de ontvanger van het gastartikel om je schrijfsel in een fatsoenlijke blogpost te gieten.

Door echter jouw artikel te bezorgen in HTML-formaat, sla je twee vliegen in één klap.  Je behoudt zelf veel meer de controle over hoe het stuk er komt uit te zien (op die andere website) en je maakt het uiteraard de gastheerblogger nog een stuk makkelijker. Die laatste moet zich immers (bijna) niet meer bekommeren om de opmaak en de indeling van de blogpost.

Hoe je zo’n blogbericht in HTML-formaat aanmaakt? Simpel! Je maakt gewoon een blogpost aan in je blog-editor, net zoals elke andere blog (compleet met tekst(opmaak), afbeeldingen, linkjes en h2 en h3 tags). Als je klaar bent publiceer je het stuk uiteraard niet. Wel ga je in HTML-modus staan, waarna je de volledige tekst – codes incluis – selecteert en kopieert in de e-mail die je naar je gastheerblogger stuurt.

Maak hem of haar er wel op attent dat het om HTML-tekst gaat. Je gastheerblogger moet je tekst in de blog-editor plakken in de HTML-modus.

Zo, dat waren weer een paar van de betere korte blogtips voor deze keer. Ga jij ermee aan de slag?

Foto via Shutterstock.com