Dan is het nu weer tijd om enkele korte blogtips in de strijd te gooien. Hapklare tips die voor je blog(gen) het verschil zouden kunnen maken.

1. Makkelijk tekst opmaken voor in de sidebar

Hoe dikwijls wil je niet een gewone mededeling of iets dergelijks in de zijbalk van je blog plaatsen? Dat kan heel simpel door het plaatsen van een leeg tekst-widget en daar kan je dan je ding doen. Maar omdat het hier in feite gaat om een HTML-editor, moet je ook wat HTML kennen. Zo niet kan je enkel tekst kwijt zonder enige opmaak.

Daar is echter een simpele oplossing voor. Die bestaat erin je stukje tekst voor in de zijbalk te maken als was het een gewoon blogbericht. Je maakt dus een bericht (of pagina) aan waarbij je naar hartenlust gebruik maakt van de mogelijkheden die de toolbar boven je blogartikel biedt. Op die manier kan je:

  • tekst in het vet en/of cursief zetten
  • de standaardkleur van de tekst in de sidebar wijzigen
  • een genummerde lijst maken in de zijbalk
  • hyperlinks aan je tekst toevoegen
  • een afbeelding integreren

Is je tekst klaar? Ga dan in de HTML-tekstmodus staan en kopieer vervolgens de gehele tekst (+code). Sleep dan een leeg tekst-widget naar je zijbalk en plak er tot slot de gekopieerde tekst in.

Het voorlopige blogbericht dat je voor de gelegenheid aanmaakte mag uiteraard de prullenbak in.

2. Te fel gefixeerd op de statistieken van je blog?

Ik heb er bij momenten alvast erg veel last van! Blog je met WordPress.org, dan kan je er erg makkelijk voor kiezen om Jetpack te verwijderen. Dan verdwijnen (onder meer) de WordPress-statistieken uit het dashboard van je blog. Natuurlijk houd ik wel nog bezoekersstatistieken bij, maar dan enkel via Google Analytics.

Omdat de stats nu niet meer zomaar binnen handbereik liggen (ik moet WordPress verlaten, Google Analytics openen en daar het gewenste datumbereik instellen), kom ik ook niet in de verleiding om om de 20 seconden naar de statistiekjes te gaan loeren. Heilzaam!

3. Durf sommige plugins te deactiveren

WordPress-plugins zijn vaak verdomd handig en nuttig. Jammer genoeg nemen ze ook veel webruimte in én vertragen ze je website danig. Het is daarom goed om:

  1. te kijken of je al die plugins echt nodig hebt
  2. bepaalde plugins uit te schakelen (deactiveren)

Het kan best zijn dat je destijds een plugin installeerde, maar dat je die nu niet meer nodig hebt (omdat bepaalde functies nu standaard in je WordPress-theme is ingebouwd bijvoorbeeld).

Vooral de programmaatjes die je website scannen (op dode links of zo) slurpen aardig wat laadtijd.

4. Opgepast met al te kleurige, zwierige lettertypes

Jazeker, ze maken je tekst lekker scanbaar en trekken de aandacht van je bezoeker/lezer. Maar studies tonen ook aan dat die bewuste lettertypes soms makkelijk kunnen geassocieerd worden met reclameboodschappen (die dan straal worden genegeerd).

5. Meer bezoekers naar je blog via Facebook-groepen

Onlangs verzamelde ik een aantal Facebook-groepen die voor bloggers interessant zijn. Maar als het erom gaat meer bezoekers naar je blog te trekken is het ook slim om op zoek te gaan naar groepen die zich niet (alleen) op bloggers richten. Ik denk hierbij dan vooral aan Facebook-groepen om en rond de topics waar jij over blogt. Schrijf jij over miniatuurtreintjes, ga dan op zoek naar groepen die liefhebbers van miniatuurtreintjes samen brengen.

Beantwoord daar vragen van leden, toon er je expertise en deel er je blogberichten!

Foto via Shutterstock.com