Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

36 korte tips voor makkelijker bloggen

Oké, Blogtrommel.com staat bol van de blogtips. Waarom dan nog deze lijst met korte tips voor makkelijker bloggen? Simpel: onderstaande tips en trucs zijn gewoon te kort uitgevallen om er een hele blogpost aan te wijden.

36 korte tips voor makkelijker bloggen

Het gaat hier om schijf- en inspiratietips, maar evengoed over wat meer technische kwesties, efficiënter bloggen, en tips voor meer blogbezoekers.

In dit artikel:

 1. Makkelijk tekst opmaken voor in de sidebar
 2. Te fel gefixeerd op de statistieken van je blog?
 3. Durf sommige plugins te deactiveren
 4. Opgepast met al te zwierige, kleurige lettertypes
 5. Meer bezoekers naar je blog via interessante Facebook-groepen
 6. Je bestanden snel terugvinden
 7. Betere blogtitels schrijven
 8. Snel social media graphics maken
 9. Je artikel sneller schrijven
 10. Betere blogberichten schrijven
 11. Lichtkrant maken voor je blog?
 12. Google Calendar gebruiken als blogplanner?
 13. Meer interactie met je lezer (als beginnende blogger)?
 14. To-do-lijstje nodig voor je blog?
 15. Waar zet je de foto neer?
 16. Meer backlinks nodig?
 17. Gastbloggen? Maak het je gastheer extra makkelijk!
 18. Google Formulier in de sidebar van je blog?
 19. Elke pagina geoptimaliseerd voor Google?
 20. Plaats hyperlinks naar je blog in je e-books!
 21. Slechts één keer per week een artikel publiceren?
 22. Gooi je lijst met oude blogonderwerpen niet zomaar weg
 23. Gebruik Slideshare.net
 24. Gebruik Hootsuite
 25. Hootsuite gebruiken? Opgepast!
 26. Schenk (meer) aandacht aan de menubalk van je blog
 27. Kom met een “linkpagina” op je blog
 28. Zet diegenen die over jou(w blog) schrijven in de kijker
 29. Verzamel (technische) gegevens van je blog
 30. Verwen de tablet-gebruiker
 31. Geen inspiratie meer?
 32. Het bloggen helemaal zat?
 33. Graag meer views op jouw blog?
 34. (ineens) teveel fantastische ingevingen?
 35. Gaat Twitter voor jou te snel?
 36. Formaat van een foto wijzigen zodat ‘ie beter in je blogpost past

1. Makkelijk tekst opmaken voor in de sidebar

Hoe dikwijls wil je niet een gewone mededeling of iets dergelijks in de zijbalk van je blog plaatsen? Dat kan heel simpel door het plaatsen van een leeg tekst-widget en daar kan je dan je ding doen. Maar omdat het hier in feite gaat om een HTML-editor, moet je ook wat HTML kennen. Zo niet kan je enkel tekst kwijt zonder enige opmaak.

Daar is echter een simpele oplossing voor. Die bestaat erin je stukje tekst voor in de zijbalk te maken als was het een gewoon blogbericht. Je maakt dus een bericht (of pagina) aan waarbij je naar hartenlust gebruik maakt van de mogelijkheden die de toolbar boven je blogartikel biedt. Op die manier kan je:

 • tekst in het vet en/of cursief zetten
 • de standaardkleur van de tekst in de sidebar wijzigen
 • een genummerde lijst maken in de zijbalk
 • hyperlinks aan je tekst toevoegen
 • een afbeelding integreren

Is je tekst klaar? Ga dan in de HTML-tekstmodus staan en kopieer vervolgens de gehele tekst (+code). Sleep dan een leeg tekst-widget naar je zijbalk en plak er tot slot de gekopieerde tekst in.

Het voorlopige blogbericht dat je voor de gelegenheid aanmaakte mag uiteraard de prullenbak in.

2. Te fel gefixeerd op de statistieken van je blog?

Ik heb er bij momenten alvast erg veel last van! Blog je met WordPress.org, dan kan je er erg makkelijk voor kiezen om Jetpack te verwijderen. Dan verdwijnen (onder meer) de WordPress-statistieken uit het dashboard van je blog. Natuurlijk houd ik wel nog bezoekersstatistieken bij, maar dan enkel via Google Analytics.

Omdat de stats nu niet meer zomaar binnen handbereik liggen (ik moet WordPress verlaten, Google Analytics openen en daar het gewenste datumbereik instellen), kom ik ook niet in de verleiding om om de 20 seconden naar de statistiekjes te gaan loeren. Heilzaam!

3. Durf sommige plugins te deactiveren

WordPress-plugins zijn vaak verdomd handig en nuttig. Jammer genoeg nemen ze ook veel webruimte in én vertragen ze je website danig. Het is daarom goed om:

 1. te kijken of je al die plugins echt nodig hebt
 2. bepaalde plugins uit te schakelen (deactiveren)

Het kan best zijn dat je destijds een plugin installeerde, maar dat je die nu niet meer nodig hebt (omdat bepaalde functies nu standaard in je WordPress-theme is ingebouwd bijvoorbeeld).

Vooral de programmaatjes die je website scannen (op dode links of zo) slurpen aardig wat laadtijd.

4. Opgepast met al te kleurige, zwierige lettertypes

Jazeker, ze maken je tekst lekker scanbaar en trekken de aandacht van je bezoeker/lezer. Maar studies tonen ook aan dat die bewuste lettertypes soms makkelijk kunnen geassocieerd worden met reclameboodschappen (die dan straal worden genegeerd).

5. Meer bezoekers naar je blog via Facebook-groepen

Onlangs verzamelde ik een aantal Facebook-groepen die voor bloggers interessant zijn. Maar als het erom gaat meer bezoekers naar je blog te trekken is het ook slim om op zoek te gaan naar groepen die zich niet (alleen) op bloggers richten. Ik denk hierbij dan vooral aan Facebook-groepen om en rond de topics waar jij over blogt. Schrijf jij over miniatuurtreintjes, ga dan op zoek naar groepen die liefhebbers van miniatuurtreintjes samen brengen.

Beantwoord daar vragen van leden, toon er je expertise en deel er je blogberichten!

6. Je bestanden snel terugvinden

Oké, dit is misschien geen zuivere blogtip. Maar het is natuurlijk wel leuk als je als blogger niet te lang naar je bestanden moet zoeken. Ben jij ook zo iemand die aan de lopende band bestandsmappen en submappen aanmaakt zonder veel overleg, en nadien de grootst mogelijke moeite heeft om een bepaald bestand op te duikelen? Probeer dit eens.

Alles staat of valt met een simpele mappenstructuur. Deel je schijfruimte alfabetisch in. Dus heb je in het bovenste niveau 26 mappen (van A tot Z).

Dan komt het erop aan om je individuele bestanden systematisch in één van deze 26 mappen onder te brengen. Hoe? Simpelweg op basis van de eerste letter van de bestandsnaam. Dus begint de bestandsnaam met de a, dan hoort de file in A. Zo verdwijnen de facturen in F en de blogposts samen met de boodschappenlijstjes in B.

Natuurlijk mag je ook submappen aanmaken. Zo zou je in F submappen kunnen vinden voor je foto’s, je facturen en je voorbereidingen voor een feest in F.

Maak alleen submappen aan als dat echt noodzakelijk is. Dat wil zeggen: als je zeker weet dat je in die submappen meer dan één bestand wil onderbrengen (die absoluut samen moeten blijven).

Ikzelf kies ervoor om nog 2 mappen aan mijn 26-delige indeling toe te voegen:

 1. Inbox: om de bestanden die ik momenteel vaak bewerk/nodig heb in onder te brengen
 2. Voorlopige prullenbak: voor files die afgewerkt zijn en die later waarschijnlijk definitief mogen worden verwijderd

7. Betere blogtitels schrijven

Keren we dan – nog maar eens – terug naar een van mijn stokpaardjes. Je kan het doorklikpercentage drastisch verhogen door met een goeie blogtitel aan te komen zetten. Alleen, wat is een goede titel voor je blog?

Vertaal je (werk)titel naar het Engels en voer ‘m in bij Sharethrough Headline Analyzer.

Je titel krijgt titel krijgt meteen een kwaliteitsscore mee (op 100). Ook krijg je suggesties ter verbetering. Zo wordt onder meer gekeken naar de lengte van je titel, of je een passieve of een actieve zinsconstructie gebruikt (die laatste werkt veel beter) en of je sterke woorden in je blogtitel hebt gestopt.

Enfin, op naar een sexyer titel voor je blogbericht!

8. Snel social media graphics maken

Mooie social media graphics zorgen ervoor dat je blogpost veel makkelijk gedeeld wordt. En als je met Pinterest aan de slag gaat zijn ze natuurlijk al helemaal een must. Met Pablo kan je makkelijk én gratis mooie graphics maken op maat van allerlei toepassingen.

9. Je artikel sneller schrijven

Een hele simpele tip, eigenlijk: laat jezelf niet dwingen om bij het begin van je artikel te beginnen! We hebben allemaal leren schrijven volgens een bepaald stramien. Een artikel of een verhaal heeft immers een titel, een inleiding, een middenstuk en een slot.

Logisch en volgens de regels van de kunst, dat wel. Maar één en ander zorgt ook voor veel vertraging in het schrijfproces. Want we beginnen vaak niet aan een stuk, puur omdat we niet weten hoe te beginnen, of zelfs omdat we nog geen idee hebben voor een goede titel.

Trek je van die logische opbouw niks aan en begin gewoon lekker te schrijven. Desnoods dus midden in je blogbericht als je daar de inspiratie toe hebt. Zoals zo vaak: eens je goed begonnen bent is het veel makkelijker de andere puzzelstukjes te verzinnen en juist te leggen. Per saldo is je blogbericht veel sneller geschreven.

10. Betere blogberichten schrijven

Je tekst luidop voorlezen heeft veel voordelen. Je voelt namelijk vrij snel aan wanneer je tekst nog te veel rammelt. Let op:

 • overtollige bijvoeglijke naamwoorden
 • stopwoorden en zinsconstructies die wel erg vaak terugkomen
 • (voor de leek) onduidelijke formuleringen
 • slechtlopende en te lange zinnen
 • te lange alinea’s

Dwing jezelf om het aantal woorden met 5 à 10% terug te dringen. Het bericht wordt er met de klap een stuk minder langdradig door.

11. Lichtkrant maken op je blog?

Hoe pak je de aandacht van een bezoeker naar een bepaald gedeelte van je pagina? Het kan (onder meer) via bewegende tekstboodschappen. Zo’n lichtkrant – waarbij een tekstregel horizontaal over het scherm rolt – kan dan van pas komen. Hoe maak je die?

 1. Tik de tekst die je over het scherm wil laten lopen
 2. Ga in HTML-modus staan
 3. Typ <marquee>Tekst voor de lichtkrant</marquee>

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het blijkbaar niet overal even goed werkte bij mijn blog. Zo slaagde ik er niet in een lichtkrant te maken binnen dit bericht, maar wel in een widget in de sidebar van dit blog. Een probleem met mijn WordPress-theme?

Hoe het er exact komt uit te zien op jouw blog hangt af van de instellingen van je WordPress-thema.

Het spreekt voor zich dat je dit met mate moet gebruiken. Je wil geen bonte kermis op je blog.

12. Google Calendar gebruiken als blogplanner?

Heb je een Google-account dan ben je misschien al vertrouwd met de agendafunctie Google Calendar. Die kan je ook bezigen als (onderdeel van het) informatiesysteem voor je blog. Maak een aparte agenda aan om alle activiteiten die verband houden met je blog te plannen. Zeker nu de tool in zijn nieuwste versie extra mogelijkheden heeft om notities te maken, inclusief linkjes en rich text.

Het voordeel is dat je je blogplanner op eenzelfde scherm kan tonen als je andere agenda’s. Overigens kunnen die agenda’s ook tijdelijk verborgen worden mits een simpele muisklik.

13. Meer interactie met je lezer (als beginnende blogger)?

Het probleem is bekend. Vooral als pas gestarte blogger is het moeilijk om veel bezoekers naar je blog te krijgen. En echt de conversatie aangaan met je lezer is zo mogelijk nog lastiger. Dit kan je proberen om het balletje toch aan het rollen te krijgen:

Het is een goede zaak wanneer je als blogger de (schaarse) commentaren van je lezers beantwoordt. Je toont betrokkenheid en laat ook zien dat je de reactie echt wel kan waarderen.

Probleem is dat veel lezers niet of pas veel later je blog opnieuw bezoeken. En de kans is dus groot dat ze jouw reactie op hun commentaar nooit te zien krijgen. Ja, je lezer heeft inderdaad de mogelijkheid om een melding te krijgen wanneer iemand anders een reactie achterlaat, maar hoe dikwijls zou die functie gebruikt worden?

Nee, je gaat nog een stap verder. Je laat inderdaad een reactie achter in de commentaarsectie van je blog én je mailt de persoon die zo vriendelijk was een reactie te schrijven op je blog.

Dat mailtje hoeft niet lang te zijn. Je bedankt de reageerder op een persoonlijke manier en deelt hem/haar mee dat jij op jouw beurt een reactie achterliet. Bij wijze van uitnodiging geef je ook de link naar het blogbericht in kwestie mee (niet de link naar de homepagina van je blog).

Toegegeven,  je haalt je weer een hoop extra werk op de hals. Anderzijds, er is haast geen betere manier om snel een band op te bouwen met je lezers. Je “traint” hen echt om te reageren en je blog regelmatig te bezoeken. Wees er maar zeker van dat diegenen die van jou een persoonlijke boodschap in de mail krijgen je blog niet zo snel zullen vergeten!

Dit werkt natuurlijk alleen wanneer lezers niet anoniem kunnen reageren en jij dus hun mailadres kan opsnorren. En verder is dit scenario moeilijk vol te houden als je heel vaak reacties krijgt…

14. To-do-lijstje nodig voor je blog?

Zelf ben ik nogal te vinden voor Trello als blogplanner, maar wie liever werkt met een klassiek takenlijstje – waar je de afwerkte items lekker kan afstrepen – moet zeker eens kijken naar Remember the milk. Een gratis app waarvan de interface wat lijkt op dat van een e-mailprogramma. Items invoeren en er bijvoorbeeld een begin- en/of einddatum aan meegeven gaat erg makkelijk. Items catalogiseren en korte notities toevoegen is ook geen probleem.

15. Waar zet jij je foto neer?

Beetje rare vraag misschien. De meeste bloggers zetten hun (uitgelichte) afbeelding ergens bovenaan in de blogpost. Niks mis mee, maar zet die foto een beetje lager (zo om en rond de vouw van je pagina).

Waarom? Je speelt een klein beetje op de verrassing natuurlijk. Zoals je weet trekt zo’n foto de aandacht, en het feit dat de afbeelding net niet helemaal in beeld komt zet je lezer aan om toch nog even naar beneden te scrollen. Een deel van je bezoekers zal gestimuleerd worden om nog éven verder te lezen. Een goeie zaak voor de SEO van je blog, aangezien Google dit als een signaaltje ziet dat er blijkbaar iets interessant gebeurt op je blog…

Als je natuurlijk meer dan één plaatje in je artikel gebruikt speelt dit minder.

16. Meer backlinks nodig?

Nou, dan vraag je er toch gewoon naar? Want – zeker als je al een hele tijd blogt – zijn er wel wat websites en blogs te vinden die wel je blog vernoemen, maar niet naar jouw blog linken. Je zou die blogs en websites in kwestie kunnen aanschrijven met de vraag om niet alleen je blog te noemen maar tevens een linkje te plaatsen. Niet iedereen zal hierop ingaan, natuurlijk maar als het lukt heb je wel een relevante backlink te pakken.

Het is dan wel zaak om erachter te komen welke sites over je blog spreken maar geen hyperlink hebben geplaatst. Geen nood, Google helpt een handje. Onderstaand filmpje toont hoe het werkt:


17. Gastbloggen? Maak het je gastheer extra makkelijk!

Ook door op een slimme manier te gastbloggen kan je waardevolle backlinks verkrijgen. Wat er meestal gebeurt is dat de gastblogger zijn/haar artikel aanlevert middels een Word-document. Het is dan aan de ontvanger van het gastartikel om je schrijfsel in een fatsoenlijke blogpost te gieten.

Door echter jouw artikel te bezorgen in HTML-formaat, sla je twee vliegen in één klap.  Je behoudt zelf veel meer de controle over hoe het stuk er komt uit te zien (op die andere website) en je maakt het uiteraard de gastheerblogger nog een stuk makkelijker. Die laatste moet zich immers (bijna) niet meer bekommeren om de opmaak en de indeling van de blogpost.

Hoe je zo’n blogbericht in HTML-formaat aanmaakt? Simpel! Je maakt gewoon een blogpost aan in je blog-editor, net zoals elke andere blog (compleet met tekst(opmaak), afbeeldingen, linkjes en h2 en h3 tags). Als je klaar bent publiceer je het stuk uiteraard niet. Wel ga je in HTML-modus staan, waarna je de volledige tekst – codes incluis – selecteert en kopieert in de e-mail die je naar je gastheerblogger stuurt.

Maak hem of haar er wel op attent dat het om HTML-tekst gaat. Je gastheerblogger moet je tekst in de blog-editor plakken in de HTML-modus.

18. Google formulier in de sidebar van je blog?

Gebruik je WordPress dan zijn er natuurlijk verschillende plugins die je kan bezigen om een poll – of een ander kort formuliertje – in de zijbalk te gooien. Maar dat kan dus vrij eenvoudig met een Google formulier.

 1. maak een nieuw formulier aan
 2. kies nadien bij VERZENDEN voor Verzenden via om je formulier  te embedden (<>)
 3. je kan nu een stukje HTML-code insluiten (nadat je de gewenste breedte en hoogte van het document hebt ingegeven)
 4. kopieer het stukje code
 5. plaats een leeg tekst-widget in de  zijbalk van je blog
 6. plak het stukje code uit stap 3 en 4 in het lege tekst-widget
 7. sla het zaakje op

Opgelet, het is vrijwel zeker dat je in stap 3 de breedte van je formulier moet aanpassen. Een doorsnee sidebar is immers vaak maar zo’n 300px breed.

Het is bovendien ook aan te raden om het formulier niet te lang te maken. Het mag zeker niet te veel kostbare plaats in de zijbalk innemen. Maak je het formulier te lang, dan verplicht je je bezoekers om de schuifbalk te gebruiken om te scrollen. Idealiter enkel te gebruiken bij een korte poll dus!

In de sidebar van dit blog werd een poll gemaakt met Google formulieren ingevoegd.

19. Elke pagina geoptimaliseerd voor Google?

Het kan misschien bizar klinken, maar het is onzinnig en nutteloos om je druk te maken om de SEO van iedere pagina op je blog. Iedere site heeft wel van die pagina’s die eigenlijk niet hoeven geïndexeerd te worden door Google. Denk aan:

 • berichten waarvan jij weet dat ze vandaag relevant zijn, maar over een week voorbijgestreefd
 • dienstmededelingen en aankondiging gericht aan je lezer
 • bedankpagina’s

Die dingen kan je dan ook vrank en vrij schrijven zonder je zorgen te hoeven maken over – bijvoorbeeld – een focus zoekwoord.

20. Plaats hyperlinks naar je blog in je e-books!

Talrijk zijn de bloggers die een gratis e-book ter beschikking stellen. In het kader van het opbouwen van een mailinglijst om maar eens wat te noemen.

Veel van die e-books worden gemaakt in Word en worden nadien omgezet naar een PDF-bestand om de online verspreiding ervan te vergemakkelijken.

Zorg ervoor dat je in je e-book zeer regelmatig links naar je blog(artikelen) te vinden zijn. Geef echter niet simpelweg het internetadres mee. Nee, zorg voor echte aanklikbare links zodat je lezer rechtstreeks op je blog terechtkomt wanneer ‘ie zo’n link aanklikt. Onderstaande video toont hoe een en ander in zijn werk gaat.


21. Slechts één keer per week een artikel publiceren?

Bestaat er een ideaal moment om je blogbericht online te zetten? Hoe minder artikelen je op je blog publiceert, hoe belangrijker het precieze tijdstip waarop ze online komen.

Schrijf je slechts één keer per week een blogbericht, publiceer het dan liefst NIET op een vrijdag, zaterdag of zondag.

Waarom? Statistisch gezien krijg je dan sowieso veel minder bezoekers over de vloer. De meeste blogs krijgen op weekdagen – van maandag tot donderdag – merkelijk meer bezoekers. En komt er maar één bericht online, dan is het dubbel zo sneu als je niet maximaal van het momentum profiteert.

Dit geldt in mindere mate voor nicheblogs die zich richten op vrije tijd, reizen en kinderen.

En ik val in herhaling maar ik zeg het toch nog maar even: kies een vaste dag om je blog online te zetten. Het aantal afspraakjes die je met je lezer hebt zijn niet zo belangrijk, als je er maar voor zorgt dat je effectief komt opdagen op het moment van afspraak…

22. Gooi je (oude) lijst met blogonderwerpen niet zomaar weg

Want ook al staan op die lijst met blogtopics alleen maar items die al een hele poos geleden zijn gepubliceerd, ze kan altijd nog zorgen voor extra inspiratie. Misschien:

 • heb je vroeger een belangrijk argument over het hoofd gezien?
 • ben je nu tot andere inzichten gekomen (die een nieuw artikel verdienen)?
 • kan je een heel artikel schrijven over een punt dat je elders terloops even aanhaalde?

23. Gebruik Slideshare.net

Heb je in een artikel veel nood aan beeldmateriaal (bij How To’s en dergelijke), dan kan het verrekte nuttig zijn om een Powerpoint-presentatie te maken, met daarin al je beeldmateriaal, tekeningen, tabellen en grafieken nodig voor een duidelijk verhaal. De diavoorstelling kan je dan uploaden naar Slideshare.net.

Slideshare is een gratis online platform dat gebruikers in staat stelt om hun presentaties te delen. Je blog kan dus in theorie ook vindbaar worden via Slideshare.net. Verwacht echter niet meteen hele volksstammen stammen via die weg. Het leuke is vooral dat je je eigen document vervolgens moeiteloos in je blogpost kan embedden. Voordeel? Je bespaart aardig wat webruimte op je blog, terwijl je wel kan uitpakken met mooie visuele content.

Ik gebruikte Slideshare onder meer bij het stuk over Google Analytics.

24. Gebruik Hootsuite

Hootsuite is – net als Tweetdeck overigens – een Twitter client. Het helpt om wat makkelijker overweg te kunnen met Twitter. Onder andere door je in de mogelijkheid te stellen meerdere twitterstromen te gelijk te volgen. Het kan trouwens met meerdere social media-accounts werken.

Het leuke aan Hootsuite is dat je tweets kan inplannen. Het is dus mogelijk om tweets klaar te zetten die dan op een tijdstip naar keuze worden verzonden, zelfs al ben je op dat moment niet op Twitter te vinden. Je hoeft zelfs niet online te zijn. Handig om ook tijdens je vakantie promo te voeren voor je blog.

25. Hootsuite gebruiken? Opgepast!

Hootsuite kan in zijn gratis versie tot 3 verschillende social media-profielen managen. Dus naast Twitter ook bijvoorbeeld Facebook en Google Plus. Alvast Facebook is echter niet zo tuk op dergelijke geautomatiseerde statusupdates. Facebook heeft natuurlijk veel liever live gebruikers aan de andere kant van de lijn. En dat heeft voor gevolg dat Facebook het bewuste geautomatiseerde bericht een lage prioriteit zal geven. Slechts weinig mensen zullen het bericht dus te zien krijgen. Doe het vaker en het is nefast voor je Facebook EdgeRank!

26. Schenk (meer) aandacht aan de menubalk van je blog

De menubalk van je blog is één van dé ankerpunten van je blog. Prominent, bovenaan in beeld zoekt elke (nieuwe) bezoeker er bijna instinctief naar. Vrijwel iedereen heeft ‘m gezien.  Als je weet hoe lastig het is je bezoeker aan het lézen te krijgen vandaag de dag, kan je je maar beter de vraag stellen of het nog wel opportuun is om op de (hoofd)menubalk plaats te voorzien voor een link naar de homepage, een contactpagina en een Over-mij-pagina. Maar zijn dit écht de pagina’s waarvan je wil dat je bezoeker ze als eerste te zien krijgt?! Mijns inziens kan je die kostbare plaats beter reserveren voor (een link naar) je meest gelezen berichten, een landingspagina voor nieuwe bezoekers, een sneeze page, of een linkpagina (zie volgende punt).

27. Kom met een “linkpagina” op je blog

Merk je bij je lezers en volgers dat er een grote vraag/behoefte is naar bepaalde tips of informatie, wijd dan één of meer pagina’s van je blog aan het oplossen/beantwoorden van die tips of vragen. Let wel: het moet iets zijn dat min of meer aansluit bij jouw blogniche of interesses (van je lezers).

Om het duidelijker te maken even een concreet voorbeeld van op Blogtrommel.com (BT). Ik merkte dat er onder bloggers heel veel vraag was naar gastbloggers. Dus verzamelde ik berichten en pagina’s met oproepjes voor gastschrijvers van collega-bloggers en bracht ze samen op een pagina van mijn blog onder de titel Gastbloggers gezocht! De relatief simpele pagina wordt erg goed gevonden in Google en groeide in no time uit tot één van de populairste pagina’s van BT. Ze wordt vooral gevonden door mensen die op zoek zijn naar een gastblogger uiteraard, maar ook mensen die willen schrijven vinden de pagina.

28. Zet diegenen die over jou(w blog) schrijven in de kijker

Hoe bedank je een collega-blogger die over jou of jouw blog schrijft in een artikel? Ooit al aan een testimonial op je blog gedacht?

29. Verzamel (technische) gegevens van je blog

Maak een tekstdocument of spreadsheet aan met belangrijke gegevens aangaande je blog. Ik denk dan aan:

 • stukjes HTML-code die je vaak gebruikt
 • De namen van lettertypes die je gebruikt voor je blog
 • de kleurcodes voor je blog
 • namen van favoriete plugins
 • passwords
 • aantekeningen in verband met bepaalde instellingen

De lijst kan je in geval van calamiteiten gouden diensten bewijzen en ervoor zorgen dat je het blog makkelijker en sneller en sneller (opnieuw) in de lucht krijgt.

30. Verwen de tablet-gebruiker!

Ok, je moet geen onderscheid maken op basis van het toestel waarmee bezoekers je site raadplegen. Iedereen gelijk voor de wet. Weet gewoon dat tablet-gebruikers gemiddeld genomen wat langer op je blog blijven hangen en ook meer pagina’s bezoeken dan op een pc of smartphone. De mobiele revolutie op z’n best!

Waarschijnlijk hangen heel wat bezoekers comfortabel op de bank, de tablet bij de hand om rustig wat blogs te lezen. De winst bedraagt zo’n 10 tot 20% ten opzichte van de pc of laptop. Het zal je niet verbazen dat de smartphone-gebruiker doorgaans beduidend minder lang leest: zo’n 10% minder lang dan op de desktop.*

Enfin, je weet dus wat je te doen staat: zorg dat je blog er pico bello uitziet op een tablet. Het helpt immers je bounce rate te verlagen!

31. Geen inspiratie meer?

Het kan zelfs de meest doorwinterde bloggers meer dan eens overkomen. Ik bracht al eerder een mogelijke remedie tegen een writer’s block aan. Wat ook kan helpen is om eens te kijken naar je berichten. Meer bepaald hoe je ze aan je lezer presenteert. Deel je blog eens helemaal anders in, gebruik nieuwe kleuren of beter nog: zoek een nieuw theme. Daardoor alleen krijg je een nieuwe, verfrissende kijk op je eigen blog(content).

32. Het bloggen helemaal zat?

Wacht minstens een maand of twee alvorens je eventueel de drastische beslissing neemt om je hele blog van het net te halen. Je zou niet de enige blogger zijn die daar maanden of zelfs jaren nadien spijt van heeft. Is de beslissing echt definitief, neem dan zeker altijd een reservekopie van je blog en bewaar het xml-bestand op je harde schijf. Mocht je onverhoeds toch nog willen herstarten dan staat je blog (of een deel daarvan) zo weer op de rails.

33. Graag meer views op jouw blog?

Kies een blogtheme die het je gemakkelijk maakt om vele korte stukjes uit je artikels te tonen. Lay-outs in de zogenaamde magazine style zijn daar erg geschikt voor. Doorgaans maken die themes het je makkelijker om oudere berichten opnieuw op de voorgrond te plaatsen. Bijkomend voordeel is dat je ook makkelijk de getoonde artikelen op je homepage kan wijzigen. Hiermee moedig je je bezoeker maximaal aan om dieper in je blog te duiken. Ben ik niet helemaal duidelijk? Bekijk dan nu even de homepagina van dit blog en kom over een paar weken opnieuw een kijkje nemen. 😉

34. (ineens) Te veel fantastische ingevingen?

Ook dat kan gebeuren! Schrijf alles direct op in je blogschrift. Maar – het spreekwoord stel niet uit wat vandaag al kan gebeuren indachtig – is het allicht nog beter aan al die verschillende briljante ideeën meteen maar een blogbericht te wijden. Gooi die quote, een foto, een stukje titel, die prachtige volzin, zonder enig dralen in een concept. Geraak je dan een keer echt in schrijfmodus, dan heb je meteen wat inspirerende bouwstenen om mee te werken. Eén ding is zeker: je kan veel sneller gaan bloggen!

35. Gaat Twitter voor jou te snel?

Flitst er een leuke link voorbij op Twitter? Die kan je bewaren voor later. Klik onder de bewuste tweet het rode hartje aan en je kan ‘m bewaren. Ga naar je profielpagina op Twitter en klik rechtsboven (onder de header) op – je raadt het al – Vind-ik-leuks.

36. Formaat van een foto wijzigen zodat ‘ie beter in je blogbericht past?

Gaat heel makkelijk! Bewerk je bericht in de HTML(tekst)-modus. De code voor een foto ziet er ongeveer zo uit:

<img class=”aligncenter size-full wp-image-256″ src=”http://www.blogtrommel.com/wp-content/uploads/2014/01/CoverEbookChecklistBlogger.jpg” alt=”” width=”280″ height=”76″ />

We kijken vooral naar het vetgedrukte gedeelte. De getallen tussen ” ” duiden op de breedte en de hoogte van de afbeelding (uitgedrukt in pixels). Wijzig de getallen naar eigen smaak en goeddunken. Let er wel op dat je al het overige onaangeroerd laat. En vergeet ook niet het zaakje op te slaan.

Overigens kan je op dezelfde manier bijvoorbeeld het formaat van een Youtube-filmpje aanpassen.


Meer van dat?


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.