We rollen 2017 in met enkele bitesize blogweetjes. Handige, korte blogtips die ik niet in een volledig artikel kon gieten.

1. Google formulier in de sidebar van je blog?

Gebruik je WordPress dan zijn er natuurlijk verschillende plugins die je kan bezigen om een poll – of een ander kort formuliertje – in de zijbalk te gooien. Maar dat kan dus vrij eenvoudig met een Google formulier.

  1. maak een nieuw formulier aan
  2. kies nadien bij VERZENDEN voor Verzenden via om je formulier  te embedden (<>)
  3. je kan nu een stukje HTML-code insluiten (nadat je de gewenste breedte en hoogte van het document hebt ingegeven)
  4. kopieer het stukje code
  5. plaats een leeg tekst-widget in de  zijbalk van je blog
  6. plak het stukje code uit stap 3 en 4 in het lege tekst-widget
  7. sla het zaakje op

Opgelet, het is vrijwel zeker dat je in stap 3 de breedte van je formulier moet aanpassen. Een doorsnee sidebar is immers vaak maar zo’n 300px breed.

Het is bovendien ook aan te raden om het formulier niet te lang te maken. Het mag zeker niet te veel kostbare plaats in de zijbalk innemen. Maak je het formulier te lang, dan verplicht je je bezoekers om de schuifbalk te gebruiken om te scrollen. Idealiter enkel te gebruiken bij een korte poll dus!

In de sidebar van dit blog werd een poll gemaakt met Google formulieren ingevoegd.

2. Elke pagina geoptimaliseerd voor Google?

Het kan misschien bizar klinken, maar het is onzinnig en nutteloos om je druk te maken om de SEO van iedere pagina op je blog. Iedere site heeft wel van die pagina’s die eigenlijk niet hoeven geïndexeerd te worden door Google. Denk aan:

  • berichten waarvan jij weet dat ze vandaag relevant zijn, maar over een week voorbijgestreefd
  • dienstmededelingen en aankondiging gericht aan je lezer
  • bedankpagina’s

Die dingen kan je dan ook vrank en vrij schrijven zonder je zorgen te hoeven maken over – bijvoorbeeld – een focus zoekwoord.

3. Plaats hyperlinks naar je blog in je e-books!

Talrijk zijn de bloggers die een gratis e-book ter beschikking stellen. In het kader van het opbouwen van een mailinglijst om maar eens wat te noemen.

Veel van die e-books worden gemaakt in Word en worden nadien omgezet naar een PDF-bestand om de online verspreiding ervan te vergemakkelijken.

Zorg ervoor dat je in je e-book zeer regelmatig links naar je blog(artikelen) te vinden zijn. Geef echter niet simpelweg het internetadres mee. Nee, zorg voor echte aanklikbare links zodat je lezer rechtstreeks op je blog terechtkomt wanneer ‘ie zo’n link aanklikt. Onderstaande video toont hoe een en ander in zijn werk gaat.

4. Slechts één keer per week een artikel publiceren?

Bestaat er een ideaal moment om je blogbericht online te zetten? Hoe minder artikelen je op je blog publiceert, hoe belangrijker het precieze tijdstip waarop ze online komen.

Schrijf je slechts één keer per week een blogbericht, publiceer het dan liefst NIET op een vrijdag, zaterdag of zondag.

Waarom? Statistisch gezien krijg je dan sowieso veel minder bezoekers over de vloer. De meeste blogs krijgen op weekdagen – van maandag tot donderdag – merkelijk meer bezoekers. En komt er maar één bericht online, dan is het dubbel zo sneu als je niet maximaal van het momentum profiteert.

Dit geldt in mindere mate voor nicheblogs die zich richten op vrije tijd, reizen en kinderen.

En ik val in herhaling maar ik zeg het toch nog maar even: kies een vaste dag om je blog online te zetten. Het aantal afspraakjes die je met je lezer hebt zijn niet zo belangrijk, als je er maar voor zorgt dat je effectief komt opdagen op het moment van afspraak…

Foto via Shutterstock.com