HomeKennisbank bloggen voor beginnersSEO (bovenaan komen in Google)Hoe een focus trefwoord kiezen (en hoe helpt het bij SEO)?

Hoe een focus trefwoord kiezen (en hoe helpt het bij SEO)?

Als je wil dat je artikel (ooit) goed gevonden wordt in de zoekmachines dan is het kiezen van een goed focus trefwoord van groot belang. Het kiezen van zo’n trefwoord is echter niet zo simpel als het lijkt.

Laatste update: 14/04/2024

Wat is een focus trefwoord?

Focus trefwoord is een term afkomstig uit de Yoast SEO plugin. In de Engelstalige versie heeft men het over de focus keyphrase. Het is het woord (of de woorden) waarop we willen dat ons artikel gevonden wordt in de zoekresultaten.

Het focus trefwoord vertelt Google – maar laat ons ook de lezer maar niet vergeten – waar je artikel over gaat. Schrijven we dus een artikel over gezond ontbijten, dan is “gezond ontbijten” een focus trefwoord. Of beter gezegd: “gezond ontbijten” zou een geschikt trefwoord kunnen zijn.

Want je bent met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet de enige die over gezond ontbijten blogt. Het loont dus de moeite om ook te kijken naar allerlei varianten op het thema. Denk bijvoorbeeld aan:

  • gezond ontbijt
  • eerste maaltijd van de dag
  • hoe maak ik een gezond ontbijt klaar
  • evenwichtig ontbijt
  • ontbijt maken
  • ingrediënten van een gezond ontbijt
  • ontbijt met fruit
  • waarom een gezond ontbijt
  • Engels ontbijt gezond

Enfin, ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Het is in ieder geval erg zinvol om de focus zoekterm niet te algemeen, maar in tegendeel net wat specifieker te kiezen. Zo ontloop je aardig wat concurrentie in de zoekmachines en komt jouw blogpost makkelijker bovendrijven.

Het lijstje hierboven bevat zowel short tail als long tail zoekwoorden.

Staar je overigens ook niet blind op de term “focus zoekwoord.” Dat kunnen net zo goed meerdere woorden, frasen en zelfs complete zinnen zijn. Het focus zoekwoord “hoe maak ik een gezond ontbijt klaar met eieren” is als focus zoekterm perfect verdedigbaar.

Bedenk ook welke zoekterm je doelpubliek zou kunnen intikken in Google om op jouw artikel uit te komen. Het heeft geen enkele zin om met termen als fructose en sachariden te komen aandraven terwijl je 97,5% van je lezers in spe het over suikers heeft.

Hoe de focus zoekterm gebruiken?

Eens je focus zoekterm gekozen is het zaak te zorgen dat ‘ie regelmatig in je artikel opduikt:

  • in de url van je bericht
  • in de titel van je blogbericht
  • in de eerste alinea van je stuk
  • in de tussenkoppen van je artikel
  • enkele keren in de body van je tekst
  • in de metadiscription van je tekst

Het komt er dus op aan Google te laten weten waar je blogpost over gaat. Je doet dit dus door een aantal keren je focus trefwoord te gebruiken. De plugin legt veel nadruk op het feit dat de eerste alinea van je artikel het focus trefwoord moet bevatten. Is dat niet het geval dan maakt Yoast SEO je daarop attent, en zegt letterlijk:

“Het focus-trefwoord komt niet voor in de eerste alinea van het bericht. zorg ervoor dat het onderwerp direct duidelijk is.” 

De idee hierachter is dat ook lezers/gebruikers graag zo snel mogelijk willen weten of het artikel iets voor hen is.

Het trefwoord mag een paar keer her en der in je stuk voor komen. MAAR: overdrijf hier niet in door het trefwoord te pas en te onpas te bezigen. Dit leidt tot over-optimalisatie en doet je zaak meer kwaad dan goed.

Blijf ook niet mordicus vasthouden aan je gekozen focus trefwoord. Durf gerust ook synoniemen en gerelateerde woorden te gebruiken. Het maakt je tekst veel aangenamer om te lezen terwijl je de kans vergoot dat je stuk gevonden wordt wanneer iemand zoekt op die gerelateerde woorden.

Concentreer je vooral op het schrijven van een leuk en informatief artikel!

In de betaalde versie van Yoast SEO heb je onder meer de mogelijkheid om hulp te krijgen bij het optimaliseren van je teksten voor meerdere focus keyphrases. De meeste bloggers die ik ken gebruiken echter de gratis versie. Die volstaat ruimschoots.

Focus keyphrase voorbeeld voor dit artikel

Vermoedelijk kan je nu vrij makkelijk raden welke focus zoekterm ik koos voor dit eigenste artikel? In dit geval maakte ik het mezelf niet al te moeilijk en viel de keuze op:

focus trefwoord

Logisch, want ik ging ervan uit dat een aantal mensen wel de Yoast SEO-plugin gebruikte, maar niet echt wisten hoe dat nu precies zat met dat focus trefwoord (dat blijkbaar wel een belangrijke rol speelt).

De bewuste zoekterm vind je dus her en der in het artikel. En dit is de META-omschrijving voor dit artikel:

Wat is een focus trefwoord en hoe kies ik het best het trefwoord en HOE gebruik ik het het best zodat het artikel gevonden wordt in Google?

Wie in Google de zoekterm focus trefwoord intypt komt dit artikel tegen. Waarschijnlijk zelfs in de top 3. Dat geldt overigens ook als je zoekt op  bijvoorbeeld:

  • focus zoekterm
  • focus trefwoord gebruiken
  • yoast trefwoord
  • yoast seo keyphrase (als je in het Nederlands zoekt)
  • keyphrase kiezen
  • beste keyphrase kiezen

En dit zijn slechts een handvol gerelateerde zoekwoorden waarbij dit artikel boven komt drijven. Vooral dáárin zit de grote kracht van een goed presterend stuk in Google: je speelt niet alleen mee voor de exacte trefwoorden waarvoor je je artikel geoptimaliseerd hebt, maar ook voor allerlei gerelateerde zoektermen doe je mee voor de hoofdprijs.

Kan een artikel ook score in Google zónder focus keyphrase?

Ja, dat is zeer goed mogelijk. Yoast SEO is per slot van rekening niet meer dan een toetsingsinstrument; het maakt de vertaling van de regels van Google naar de praktijk van alle dag.

Google’s algoritme wordt almaar slimmer vandaag de dag. Kom met een logisch en samenhangend verhaal, stoffeer je artikel naar behoren en je kan vindbaar worden in de zoekmachines. Zonder dat je je ooit druk maakte over focus trefwoorden!

Nog over focus trefwoorden:

Wat is zoekwoordenonderzoek?

Met zoekwoordenonderzoek ga je heel bewust op zoek naar het “juiste” focus trefwoord voor je artikel. Idealiter wil je je content immers optimaliseren voor een zoekterm waarop vaak gezocht wordt, zodat je artikel veel bezoekers uit zoekmachines kan halen.

Waar vind je inspiratie voor focus trefwoorden?

Inspiratie voor focus trefwoorden kan je halen bij verschillende online tools zoals Ubersuggest en Answerthepublic. Durf echter ook te vertrouwen op je buikgevoel en je gezond boerenverstand. Denk na over woorden die je doelpubliek spontaan zouden intikken in Google om bij jouw artikel uit te komen.

Hoe vind je de zoektermen met het grootste potentieel voor je blog?

Het is zaak om die zoektermen te vinden die ook daadwerkelijk iets bijbrengen aan de SEO van je blog. De beste zoekwoorden voor je blog vind je waarschijnlijk het makkelijkst via Google Search Console.