Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Nieuw in WordPress 4.3

Voor gebruikers van WordPress.org (eigen domein)

WordPress voert quasi constant verbeteringen door aan z’n cms (content management system). Deze kleine, maar toch handige toevoegingen zijn nieuw in WordPress 4.3.

Leuk weetje: alle grote updates van WordPress worden vernoemd naar jazz-grootheden. Zo krijgt deze nieuwste versie de bijnaam “Billie” mee, naar Billie Holiday.

De upgrade naar een nieuwe versie van WordPress kan volautomatisch gebeuren. Dat is in ieder geval aan te raden want zo wordt je WordPress-blog een stuk beter beveiligd tegen spammers, hackers en ander gespuis.

Misschien minder geweten is dat iedere nieuwe versie ook komt met kleine verbeteringen en nieuw functies. Allemaal geen grootse dingen – misschien dat ze daarom telkens wat onder de mat geschoven lijken te worden. WordPress 4.3 kan je helpen met:

1. Makkelijker je tekst opmaken in WordPress

Als je een kop wil toevoegen aan je tekst dan hoef je daarvoor niet langer per se naar de Alinea-knop om daar een kopje te kiezen. Het volstaat om:

(>)+ je tekst te tikken om een quote te maken

Let op. > moet onmiddellijk worden gevolgd door je tekst. Ook de () zijn niet nodig.

Op dezelfde manier zou je een genummerde lijst moeten kunnen maken (tik 1, tik je tekst, druk vervolgens op Enter) en een niet geordende lijst (tik *, typ je tekst en druk op Enter) maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat me dat niet is gelukt. Misschien een probleempje in combinatie met mijn WordPress-theme???

(##) om een H2-kop te maken

(###) om een H3-kop te maken

Let op. Het aantal hashtags (#) staat voor de nummer van het kopje. Je hebt de mogelijkheid om in je pagina of bericht een H2- tot en met H6-kop in te voegen. Een H1-kop kan niet omdat deze per definitie is voorbehouden voor de titel van je bericht of pagina.

Deze functies werken alleen maar als je je in de visuele modus bevindt!

Je artikel opmaken zou op die manier sneller en intuïtiever kunnen verlopen, omdat je de muis niet langer meer ter hand moet nemen om de juiste knop te selecteren. Dat is de theorie althans. Het zal toch vooral een kwestie van wennen zijn, vrees ik.

2. Makkelijk een favicon toevoegen aan je WordPress-blog

Allereerst: een favicon is het kleine logootje dat je ziet verschijnen boven in het tabblad van je browser wanneer een pagina is geopend. Zo vindt je lezer je blog makkelijker terug in een rij van geopende tabbladen, of in zijn favorieten.In het geval van Blogtrommel.com gaat het om het kleine trommeltje.

Wilde je vroeger zo’n favicon aan je blog toevoegen dan was je verplicht in de code van je blog te duiken. Nu ga je simpelweg als volgt te werk:

  1. Kies in het dashboard van je blog voor Weergave
  2. Selecteer de Costumizer
  3. Kies voor het tabje Site identiteit
  4. Vink Favicon aan en kies een afbeelding uit de media-bibliotheek van je blog
  5. Snij de afbeelding bij indien nodig
  6. Sla het zaakje op

 

 

Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels