Hoewel ik altijd mijn best doe om “vaktaal” te vermijden, merk ik toch dat er mettertijd heel wat jargon in dit blog is geslopen. Daarom deze verklarende woordenlijst rondom alles wat met bloggen te maken heeft.

Bij sommige woorden zul je (BTj) vinden. Dat staat voor Blogtrommel jargon: mijn eigen woordenschat of mijn persoonlijk interpretatie van wat sommige woorden betekenen.

Deze vaak gebruikte blogtermen zouden parate kennis moeten zijn voor iedere ambitieuze blogger. Het bloglexicon zal later nog worden aangevuld.

Klik in de inhoudstabel de letter aan van het woord dat je zoekt.

A

Actief blog: Weblog dat (zeer) regelmatig wordt geüpdatet en/of waar zeer veel interactie is tussen de blogger en zijn publiek.

Advertorial: Verdienmodel waarbij een blogpost tot stand komt in samenwerking met een commerciële partij in ruil voor een vergoeding. Het kan ook zijn dat de advertorial panklaar wordt aangeleverd door het bedrijf in kwestie. Een advertotial wordt geschreven om een commercieel product of dienst te promoten.

Affiliate marketing: Verdienmodel waar je via je blog onrechtstreeks producten van een adverteerder verkoopt. Eventueel schrijf je ook over deze producten, waarbij je jouw persoonlijke affiliate link gebruikt om naar het product te linken. Als één van jouw bezoekers deze link aanklikt en het bewuste product daadwerkelijk koopt, krijg jij een commissie uitbetaald.

AMP: Accelerated Mobile Pages. Design standaard ontwikkeld door Google speciaal toegespitst op mobiele gebruikers. AMP toont een speciaal op maat gemaakte pagina ontdaan van zowat alle opmaak. Bedoeling is om zo de laadtijd – vooral een groot probleem bij mobiel internet – drastisch in te korten.

Anchor text: Meestal anders gekleurd dan de andere tekst op een webpagina. Daarachter zit een link naar een andere webpagina. Klik de link aan en je wordt naar die andere pagina verwezen.

Attention span: Tijdspanne gedurende dewelke een lezer geconcentreerd kan blijven zonder te worden afgeleid. Op het internet is die attention span niet veel meer dan enkele minuten. Als blogger kan je daar maar beter rekening mee houden. Hoe dan? In de eerste plaats door met een boeiend verhaal te komen. Verder moeten je teksten makkelijk lezen en ook niet al te lang zijn…