Homebeter bloggen8 kenmerken van kwalitatieve content voor op het blog

8 kenmerken van kwalitatieve content voor op het blog

Blog niche“Maak kwalitatieve content.” Dat is zowat het meest gehoorde advies als antwoord op de vraag hoe je met je blog (snel) een rol van betekenis kan gaan spelen. Het is meteen ook een geweldige dooddoener, natuurlijk. Bovendien, kwaliteit op het internet ziet er niet noodzakelijk hetzelfde uit als overal elders. Het web heeft zo zijn eigen wetmatigheden.

 Google heer en meester

Of we dat nu graag hebben of niet. Zolang mensen een zoekmachine nodig hebben om aan online informatie te geraken zijn het de Google’s van deze wereld die bepalen wat de moeite van het lezen – en dus vinden – waard is. Zij rangschikken dus jouw online schrijfsels/maaksels in volgorde van belangrijkheid. En aangezien internetters zelden verder kijken dan hun neus lang is (tijd is zo kostbaar, meneer), is het dus zaak om als webmaster/blogger zo goed mogelijk naar de pijpen van zoekmachines te dansen.

Gelukkig voor ons hebben zoekmachines tegenwoordig almaar vaker de eindgebruiker voor ogen (jij en ik dus).

Goed, wij dus op zoek naar kenmerken van kwalitatieve content volgens Google en de gemiddelde internetgebruiker.

1. Kwaliteit is niet (noodzakelijk) perfect of volledig

Dit zou bloggers met faalangst toch enigszins moeten geruststellen. Een redenering die niet helemaal waterdicht is en waar meer dan één stok tussen te krijgen valt, het maakt de tongen los bij je publiek en bevordert de interactie tussen jou en je volgers. Beweging op je blog, Google is er gek op. En jij? Jij hebt als blogger weer een beetje inspiratie, een reden om verder te bloggen!

2. Kwaliteit is eerlijk, authentiek en dus een tikkeltje kwetsbaar

Sluit nauw aan bij het vorige punt. Het doorsnee publiek is niet op zoek naar het zoveelste gladde marketing praatje. Ze willen spannende verhalen van echte mensen van vlees en bloed. Ze willen weten wat er gebeurt wanneer zo’n mens van vlees en bloed met dat gladde marketing praatje aan de gang gaat. Overleeft ‘ie de confrontatie? Gaat ‘ie finaal uit de bocht of wordt ‘ie door scha en schande wijzer?

3. Kwaliteit gaat verder dan de hype (maar is er niet blind voor)

Huil dus niet noodzakelijk met de wolven mee – liever niet zelfs – maar vorm je eigen mening. Wijkt die af van wat momenteel gangbaar is, dan heb je meer dan één voetje voor.

4. Kwaliteit is er voor de eeuwigheid

Hoewel blogs zeker zouden moeten inspelen op de brandende actualiteit (binnen je niche) hebben ze ook baat bij content die een beetje waardevast is. Hoekstenen van je site. Content die zeer lang up-to-date blijft, en bijgevolg verkeer naar het weblog blijven generen. 50 onderwerpen om over te bloggen – dat werden intussen 77 onderwerpen – werd begin 2013 geschreven en is tot op vandaag is het bericht veruit het populairste bericht op deze site. Iedere dag opnieuw goed voor minstens een tiental pageviews. Nogal wiedes want bijna alle bloggers zitten wel eens verlegen om inspiratie. Niet zo verwonderlijk dat het artikel als een van de eerste stukken de weg vond naar de sneeze page. De blogpost in kwestie wordt bovendien af en toe bijgewerkt. Ook Google is daar blij mee.

5. Kwaliteit biedt niet altijd (panklare) oplossingen

Kan je je lezer bieden wat hij zoekt, dan ben je waar je moet wezen natuurlijk! Is dat niet zo dan is er geen man overboord. Als je er tenminste regelmatig kan voor zorgen dat:

  • er zo af toe gegrinnikt dan wel geschaterlacht kan worden
  • je je lezer verder kan doen kijken dan zijn/haar neus lang is
  • je je lezer soms enige troost kan bieden
  • je je publiek deelgenoot kan maken van jouw plezier
  • je je lezer misschien niet direct de oplossing kan bieden, maar wel adequaat kan doorverwijzen
  • je je lezer uitnodigt om (met jou aan de hand diep(er) in de materie te duiken
  • je je lezer op tijd en stond op zijn zere tenen trapt
  • je je lezer aan het dromen brengt…
  • … en ‘m op tijd weer met de voetjes op de grond zet
  • je blog voor anderen een bron van informatie en inspiratie vormt

6. Kwaliteit is er voor een zo breed mogelijk publiek

Op het internet draait veel – zo niet alles – om aantallen. Grote aantallen. Maak dus je content zo dat een zo groot mogelijke groep er wat aan (kan) hebben. En vooralsnog draait het bij algoritme van Google nog steeds voornamelijk om grote aantallen.

7. Kwaliteit is makkelijk leesbaar

Voor datzelfde zo breed mogelijke publiek. Wees dus relatief zuinig met vakjargon. Anderzijds is je publiek niet noodzakelijk compleet onwetend en dus is het ook niet nodig om als expert uit de hoogte te doen. En dan is er nog de opmaak en de lay-out van je blogposts: zorg voor  niet te lange alinea’s, voldoende witruimtes, leuke tussentitels en een afbeeldinkje voor de finishing touch en je kwaliteitsvolle content wordt ook effectief gelezen.

8. Kwaliteit herhaalt zich

Zo vaak als maar enigszins mogelijk is. Steeds opnieuw, je rode draad vanuit een ander standpunt verteld.

Kwaliteit versus populariteit

Tot zover enkele kenmerken van kwalitatieve content. Een en ander zou moeten geënt worden op de perfecte blogpost.

In de logica van Google is naar mijn gevoel zijn die kenmerken van kwalitatieve content een beetje te nauw verweven met populariteit. Helemaal ongevaarlijk is zulks niet. Zeker niet als je bedenkt dat Google in bepaalde delen van de wereld een quasi monopolie heeft. Maar dat is een heel andere discussie.

Bloggers die zich bewegen in een minder populaire niche kunnen die strategie van Google grondig vervloeken. Anderzijds is de concurrentie niet zo groot en steekt je blog dus makkelijker de neus aan het venster. Niet direct wanhopen dus!


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “8 kenmerken van kwalitatieve content voor op het blog”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Leuke tips, wil ik zeker zelf proberen toe te passen. Het allerbelangrijkste is dat erover gepraat wordt, dus een beetje controverse mag af en toe wel zeker??

  2. Lies avatar

    De ene blogpost die ik schrijf is al wat kwalitatiever dan de andere. Het komende jaar wil ik iets minder privacy vrijgeven en meer info geven voor mijn lezers, met in mijn achterhoofd de vele tips die ik hier op blogtrommel al gelezen heb 😉
    De kersverse blogpost https://mijnherstel.wordpress.com/2015/10/02/10-tips-om-gauw-weer-op-te-kikkeren/#more-502 in dat kader werd alvast met veel enthousiasme onthaald 😉

    Grtjs,
    Lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.