HomeHow toJPEG of PNG, maakt het verschil uit voor je blog?

JPEG of PNG, maakt het verschil uit voor je blog?

JPEG of PNG, beiden zijn het populaire bestandsformaten voor afbeeldingen (op je blog). Zo op het oog zijn er geen grote verschillen tussen JPEG- en PNG-afbeeldingen. Maar heb je een blog of website, dan is het toch handig als je een beetje oplet wanneer je welke bestandsindeling gebruikt.

Want maak de verkeerde keuze en in no time ziet je blog er een beetje slordig uit. Bovendien, anno 2019 wil je dat je blog zo snel mogelijk kan worden ingeladen en dan maakt het een heel verschil uit of je kiest voor JPEG- dan wel PNG-bestanden.

Neem één en dezelfde foto, open deze in een fotobewerkingsprogramma als PNG-bestand en je merkt hoegenaamd geen verschil met de JPEG-variant. Hetzelfde verhaal met tekeningen. JPEG of PNG, geen kat die beiden van elkaar kan onderscheiden.

JPEG of PNG op je blog: de vuistregel

Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Wil je foto’s gebruiken op je blog, gebruik dan JPEG-bestanden. PNG’s zijn eerder geschikt voor tekeningen, pictogrammen, logo’s en dies meer.

JPEG’s en PNG’s op websites

Verklein je afbeeldingen alvorens je ze uploadt naar je blog!

Het heeft allemaal te maken met de laadtijd van je webpagina’s. Doorgaans behoren foto’s en tekeningen tot de grootste bestanden die moeten worden ingeladen. En grote bestanden veroorzaken lange laadtijden voor je website. Met het oog op de SEO (en de gebruikerservaring voor je bezoeker) wil je dat kost wat kost binnen de perken houden.

En dus wil je een zo klein mogelijke bestandsgrootte voor je foto’s en tekeningen die je op je blog bezigt. JPEG’s – voor foto’s dus – kan je zonder problemen serieus comprimeren zonder dat je lezers er iets van hoeven te merken.

Het is geen goed idee om foto’s op te slaan als PNG-bestanden. Dit neemt immers extra webruimte in beslag terwijl de kwaliteit van het getoonde er zelfs op achteruitgaat. Het omgekeerde is ook niet ideaal. Sla tekeningen op als JPEG’s en je hebt misschien wel kleinere bestanden, maar er zijn zwarte vegen te zien als je inzoomt op de bewuste afbeelding.

Wanneer gebruik je dan PNG-bestanden?

Wat pleit er dan nog in het voordeel van PNG-bestanden? 2 dingen:

  1. Tekeningen en logo’s worden mooi scherp weergegeven
  2. Je hebt de mogelijkheid om afbeeldingen met een transparante achtergrond weer te geven. Hierdoor kan de tekening mooi geïntegreerd worden (de achtergrond is dezelfde als die van je website).

Om kort te gaan: JPEG of PNG, het maakt wel degelijk wat uit. Nogmaals, kies steevast voor het verkeerde bestandsformaat en je eindigt met een trage, ietwat slordige site. Net het omgekeerde van wat je hebben wil. Denk trouwens ook aan je lezers. Een aantal onder hen zal de onscherpe foto’s en tekeningen begroeten met een onverschillig schouderophalen. Voor anderen is het alsof je met je nagels op een schoolbord krast…


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “JPEG of PNG, maakt het verschil uit voor je blog?”

  1. Ximaar avatar

    Een PNG maakt van foto’s gewoon een JPG en van bijvoorbeeld grafieken een GIF. Bij beide zet ie er wat extra info bij over welk type compressie het gaat. Zelf gebruik ik daarom liever GIF’s, want die zijn nog iets kleiner als je grafieken gebruikt. GIF heeft een beperkt aantal kleuren, maar blijft scherp. JPG heeft veel meer kleuren, maar wordt wazig afhankelijk van de compressie. Bij JPG kan je die compressie zelf instellen. PNG doet dat voor je en wordt in mijn geval daarom vaak groter dan JPG.

    1. Ximaar avatar

      Oeps een foute reactie. Ik was in de war met PDF. Die maakt zelf de keuze of een foto in JPG gaat of in GIF. PNG is eigenlijk een GIF met meer kleurschakeringen. Net als GIF levert PDF niet in op scherpte en daarom worden foto’s in PNG (maar ook in GIF) erg groot.

  2. Audrey avatar

    Interessante blogpost, Ben! Hier had ik nou zelf nooit over nagedacht, maar ik had wel al ervaren dat tekst op mijn foto’s lelijk wordt in jpeg. Was ik toch al onbewust bekwaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.