Homebeter bloggenJe beste blogbericht ooit: zo schrijf je het

Je beste blogbericht ooit: zo schrijf je het

Om bezoekers zover te krijgen dat ze de moeite nemen je blog te lezen zou je ze eigenlijk moeten vastbinden op hun stoel, handboeien incluis. Zo bezorg je hen niet echt de beste gebruikerservaring natuurlijk. Wij dus toch maar op zoek naar dé formule voor je beste blogbericht ooit…

Het is niet de eerste keer dat we hier “het geheim van goeie blogartikelen” proberen te deconstrueren. Maar tijden, verwachtingen en gewoonten van bezoekers en lezers veranderen (razendsnel). Daar kunnen we ons maar beter aan aanpassen. Enfin, dit is “donders lekkere blogs schrijven, versie 2017.”

8 tips voor je beste blogbericht ooit

1. Waarover over bloggen?

Daar begint alles mee. Je kan:

  • schrijven over een immens populair onderwerp (maar er wel je eigen twist aan geven)
  • een blog schrijven en zo een prangend probleem van je lezer oplossen
  • een antwoord formuleren op een vraag die niemand hardop durft te stellen (en waarvoor men dus spontaan in Google gaat zoeken)




2. Lekker blogbericht: en woest aantrekkelijke titel

Je mag dan wel je hele ziel en zaligheid stoppen in je beste blogbericht ooit, de dag van vandaag is het quasi waardeloos zonder een goede kop boven je artikel. Volgers en lezer worden overspoeld door fijne artikels en jouw blog moet dus opvallen. De titel is de advertentie van je bericht. Steek er alsjeblieft de nodige tijd in. Volg deze tips en stop een klikmagneet in je blogposts!

3. Focus niet te zeer op het focus zoekwoord

Als het op SEO (zoekmachineoptimalisatie) aankomt is het focus zoekwoord superbelangrijk. Maar let wel  op dat je op een vlotte, amusante manier blijft schrijven. Dus geen paniek als je je focus zoekterm niet overal ingepast krijgt.

4. Korte, prikkelende inleiding

Nadat de titel is aangeklikt, is het zaak je bezoeker aan het lezen te krijgen. Maak je inleiding alvast niet te lang, kom snel to the point – niet alleen in de inleiding trouwens – en licht een tipje van de sluier omtrent de conclusie van je artikel. Geef je bezoeker met andere woorden per direct een verdomd goeie reden om de komende 2, 3 of 4 minuten op je blog door te brengen.

5. Maak je artikel scanbaar

Als blogger wil je graag dat lezers je bericht braafjes van linksboven naar rechtsonder lezen. In de praktijk gaat het er heel anders aan toe. Bezoekers scannen eerst doorheen je artikel om pas dan te beslissen of er ook (een stukje) wordt gelezen. De opmaak van je blogbericht moet daarop ingericht zijn. Dus:

  • splits grote lappen tekst op in kortere alinea’s
  • neem genoeg witruimte tussen de alinea’s
  • gebruik een duidelijk lettertype voor de bodytekst
  • maak gebruik van tussenkopjes en foto’s (waarvan er één dienstdoet als uitgelichte afbeelding)
  • gebruik opsommingstekens

6. Ga multimediaal

Het is intussen duidelijk dat heel wat van je bezoekers veel liever content tot zich nemen via foto’s, infographics, video’s en podcasts. Speel daarop in door verschillende media te embedden in je blogberichten.

Het maakt daarbij niet uit of je in het Youtube-filmpje – dat evengoed van iemand anders kan zijn – net hetzelfde vertelt als in je geschreven artikel. Het vergroot alleen maar de kans dat mensen langer op je blog blijven hangen en de kern van je boodschap meekrijgen. Sommige van je bezoekers bekijken liever een video van 7 minuutjes in plaats van een artikel van 1.000 woorden te lezen, terwijl weer anderen enorm baat hebben bij een mooie infographic.

Met andere woorden: je geeft je bezoeker de mogelijkheid om je content te consumeren op de manier waarop hij/zij dat het prettigst vindt. En dat allemaal in één en hetzelfde blogbericht.

Overigens weet ook Google een dergelijke multimediale aanpak danig te appreciëren. Blogposts met zogenaamde rich content vinden makkelijker de weg naar de top van de zoekresultaten.

7. Links naar gerelateerde berichten

Naar mijn aanvoelen laten te veel bloggers hier kansen liggen. Link in je artikels naar andere relevante berichten binnen én buiten je blog. Zo kan je:

  1. hele informatieve stukken brengen (zonder dat ze te lang worden)
  2. je lezer ertoe aanzetten meerdere stukken te lezen
  3. je lezer langer op je blog houden
  4. de SEO van je blog verder verzorgen
  5. op een subtiele manier je waardering tonen voor het werk van collega’s

8. Call to action?

Dit vind ik persoonlijk een lastige. Vooral internetmarketeers en professionele bloggers hameren hier steeds op. Zij vinden het een doodzonde wanneer een bezoeker op het einde van de rit geen “vervolgstap” zet. Voor een gewone blog vind ik zo’n call to action wat te ver gezocht of wanhopig klinken. Maak liever wat meer werk van een slottekst voor je blog. Wel zou ik wat populaire of gerelateerde berichten tonen aan het einde van elk bericht.

Zo, tot zover de toverformule voor je beste blogbericht ooit. De beste kans die je krijgt om je bezoeker op je blog te houden. Wie hier wel vaker komt lezen weet dat ik er mij ook niet altijd aan houd. Maar het is zeker wel een leidraad.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Je beste blogbericht ooit: zo schrijf je het”

  1. Gustavo Woltmann avatar
    Gustavo Woltmann

    Goeie tips, maar niet echt iets nieuws blijkbaar voor 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.