Homebeter bloggenIn 6 stappen naar het perfecte blogbericht

In 6 stappen naar het perfecte blogbericht

Hoe zorg ik ervoor dat ik bezoekers naar mijn blog krijg? Met mijn antwoord op die vraag stamp ik – voor de zoveelste keer – een open deur in: “Schrijf weergaloze artikelen, elke keer opnieuw!” Te vaag antwoord? Niet voor lang meer! Ik breng je in 6 stappen naar het perfecte blogbericht.

Laatste update: 02/02/2020

Het perfecte blogbericht, wat is dat?!

Ok, ok, de perfectie is niet van deze wereld en erg subjectief bovendien. Maar toch, na een aantal jaren de binnen- en buitenlandse blogosfeer te hebben afgeschuimd, durf ik te concluderen dat een perfecte blogpost:

  • altijd en overal de aandacht trekt
  • lekker (en snel) leest
  • veel waardevolle informatie bevat (die nergens anders te vinden is)
  • makkelijk vindbaar is in de zoekmachines
  • emoties losweekt
  • snel en makkelijk wordt gedeeld
  • de discussie opent of aanzwengelt

Ziedaar onze opdracht! In wat volgt proberen we die opdracht tot een goed einde te brengen.

1. Kies een interessant, aansprekend onderwerp

Dat is dus al een eerste inkoppertje (en het zal niet het laatste zijn). Schrijf over wat jouw “ideale bezoeker” wil lezen. Hoe je daar achter komt? Leg je oor te luisteren bij je doelgroep, lees (tussen de regels van) het commentaar van je bezoeker, vertrouw op jezelf (aan jezelf herken je die ander), of vraag het ‘m desnoods recht op de man of vrouw af. En vertrouw maar op het simpele feit dat, wanneer één iemand je een blogonderwerp aan de hand doet, de belangstelling voor het onderwerp veel groter is dan op het eerste gezicht lijkt…

2. Geniet en schrijf met passie!

Met welk onderwerp je ook aan de slag gaat, doe het met volle overgave of doe het niet. Het is compleet zinloos aan de gang te gaan met een onderwerp dat jouw ding niet is. Ook al is dat nog zo hot binnen je niche, ook al wil je nog zo goed tegemoet komen aan de vraag van je lezers en ook al vindt die ene zelfverklaarde blog-goeroe dat je toch echt moet bloggen over dat en topic.

3. Het perfecte blogbericht begint met een titel die erom smeekt te worden aangeklikt

Het belang van de titel van je blogpost kan nauwelijks genoeg benadrukt worden. Bedenk dus een pakkende blogtitel. Die maakt of kraakt het succes van je artikel. Voor de gelegenheid dook ik eens even snel in de archieven van dit blog, op zoek naar de meest aangeklikte berichten:

Wat valt jou op?

  • je kan je zo voorstellen dat een internetter op zoek naar info haast letterlijk mijn blogtitel intikken
  • mensen willen graag gewaarschuwd worden door ervaringsdeskundigen (en ervan leren)
  • je weet als lezer onmiddellijk “wat er te halen valt”
  • overzichtelijke lijstjes doen het steevast goed
  • idem voor grote aantallen korte tips (er zit er allicht wel eentje tussen waar ik wat mee kan)
  • “ondeugende” titels prikkelen de nieuwsgierigheid van de lezer
  • toon de weg naar de snelle oplossing
  • gooi een prikkelende stelling in de groep en het succes is daar!




4. Het schrijven zelf

a) De eerste alinea

Jouw binnenkomer én jouw unieke kans om je lezer direct bij het nekvel te grijpen en hem/haar je blog in te trekken! Vuur in de intro daarom direct je stelling af. En die mag prikkelend, kort door de bocht, politiek incorrect, ophefmakend en zelfs ronduit choquerend zijn! De eventuele broodnodige nuancering is voor later in je betoog OF voer voor een stevige discussie met je lezer/bezoeker OF stof om in een later blogbericht nog eens uitgebreid op terug te komen…

b) Witruimten en tussenkopjes

Zijn absoluut nodig om je verwende lezer enigszins bij de les te houden: ze verdelen je tekst in hapklare brokjes, creëren rustpunten en moedigen je bezoeker aan om vooral verder te lezen tot op het eind. Voor de tussenkopjes geldt hetzelfde als voor de titels van je stukken.

Meer tips voord de indeling en opmaak van je blogbericht.

c) Je persoonlijke schrijfstijl

Vertel jouw persoonlijk verhaal. Met harde of gekleurde feiten. Op jouw manier en met jouw interpretatie van correct Nederlands (maar zorg ervoor dat je verstaanbaar blijft voor een zo groot mogelijke groep van mensen). Die heel eigen inkleuring en stijl maakt je blog uniek en aantrekkelijk!

d) Hoe lang moet ie wezen?

Hoeveel woorden een blogpost idealiter moet tellen is moeilijk te zeggen. Veel hangt van jou en jouw onderwerp af. Persoonlijk vind ik dat alles tussen 300 en 1500 woorden geschikt is om je ding te doen.

Belangrijker is dat je in ieder geval een samenhangend verhaal ophangt dat jouw lezer binnen een zo kort mogelijke tijdspanne tot zich kan nemen en/of hem/haar een fijn gevoel kan bezorgen.

Niet dat je ’t er per se moet voor doen, maar weet dat de artikels die getoond worden in de top 10 van Google een gemiddelde lengte hebben van zo’n 2.000 woorden. Doorgaans geldt: hoe uitgebreider het blogbericht, hoe groter de kans dat het goed scoort in Google.

Houd tot slot wel in het achterhoofd dat hoe langer een artikel wordt, hoe belangrijker het is dat de structuur en beetje klopt.

e) Wees onvolledig en laat gerust gaten vallen in je redenering!

Bloggers hebben meer dan eens de neiging om veel te veel te willen vertellen. Dat is (misschien) goed voor Google, maar nefast voor de leesbaarheid van je tekst, oersaai voor de lezer (die genadeloos wegklikt) en doodt iedere aanzet tot discussie. De kunst is om net genoeg woorden te bezigen om je verhaal boeiend en samenhangend te houden.

f) Gebruik interne (en externe) links

Het sluit een beetje aan bij ’t vorige punt. Om je verhaal niet te lang te hoeven maken kan je (indien mogelijk) zoveel mogelijk gebruik maken van wat je eerder al schreef. Door te linken naar oudere berichten of naar externe info bied jij je bezoeker volledige informatie, maar je laat hem/haar wel de vrijheid om die info al dan niet te raadplegen. Deze werkwijze heeft meerdere voordelen: de kans bestaat dat je lezer langer op je blog blijft hangen, en je toont Google voor een stuk hoe je blog in elkaar zit (wat er op termijn kan voor zorgen dat je blog hoger in Google komt).

5. Het oog wil ook wat

Hoewel niet iedereen het met me eens zal zijn is een blogpost anno 2019 niet af zonder een passend plaatje bij de tekst. Zo’n (uitgelichte) afbeelding is dan ook een enorme aandachtstrekker. Besteed er wat tijd aan! Maak of koop ze zelf, vraag toestemming aan de rechthebbenden van het beeld of ga op zoek naar creative commons.  Durf ook hier weer de gebaande paden te verlaten!

En natuurlijk kunnen een (Youtube)-filmpje, een persoonlijke diareeks, een tekening, een grafiekje of een poll allemaal helpen om jouw blogpost op te leuken en dus de aandacht van de verwende internetter vast te houden. En ook in de ogen van Google creëer je dan toegevoegde waarde.

6. Promoot je (blog)bericht

Je kan nu (eindelijk) het perfecte blogbericht laten renderen. Schakel Twitter in om je bericht met de gepaste bombarie de wereld in te zetten!

Zo, tot zover een receptje voor het perfecte blogbericht. Er zijn natuurlijk nog wel meer wegen die naar Rome leiden, maar dit is ene sterk begin.


Meer van dat?

photo credit: Matthieu Luna via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.