Blogwijsheden

De lage landen telden een aantal jaar geleden meer columnisten dan er werklozen waren. Dat is althans de indruk die je kreeg als je je wat verdiepte in het blogwereldje.

Stappenplan schrijven of bloggenZowat iedere blogger met een greintje ambitie die erin slaagde drie of vier goed lopende zinnen achter elkaar te produceren, aarzelde geen seconde om het label “column” aan zijn schrijfsel te hangen. Soms volledig terecht, veel vaker vond ik het etiket totaal misplaatst. En ja, ook ik trapte in die val!

Maar ja, wat wil je anders als zowel Blogger, WordPress als Google niets liever willen dan dat jij je blogberichten zo snel mogelijk in een categorietje perst? Als weblogger ben je natuurlijk met taal in de weer; je werkt toch in kolommetjes. Het labeltje “column(s)” geeft warempel een zeker je ne sais quoi aan je blog dus wat is dan eigenlijk het probleem?

Er is geen echt probleem, laat me dat duidelijk stellen. Het staat iedere blogger vrij zijn/haar blogposts te labelen naar smaak, believen en inzichten.

Wat mij betreft heeft een beetje column nood aan de volgende ingrediënten: politiek en maatschappij ( of is dat hetzelfde?), een eigen splijtende mening, een stuk of wat taaldribbles, een flinke scheut humor en – last but not least – een relevantie die verder reikt dan de persoonlijke levenssfeer.

Alle benodigdheden worden bij voorkeur gedresseerd in een makkelijk, vermakelijk  leesbaar stuk van goed 400 woorden.

Hoe dan ook, de wildgroei aan columns om me heen deed me twijfelen over wat een column nu precies is en dus ging ik onder meer te rade bij Wikipedia. Daar staat te lezen:

 

“Een column is een kort stukje proza waarin de auteur (columnist) spits en uitdagend zijn mening ventileert… “

En verder:

“… Er gelden nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn; het gamma reikt van huiselijke voorvallen tot de wereldpolitiek… “

Geen twijfel mogelijk, beste blogger: 80 tot 90% procent onder jullie mag zich voortaan zonder enige gêne columnist noemen. Maar mag ik het dan toch jammer vinden dat niet alle columnisten bloggers zijn?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc