Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Elke blogger columnist?

De lage landen telden een aantal jaar geleden meer columnisten dan er werklozen waren. Dat is althans de indruk die je kreeg als je je wat verdiepte in het blogwereldje.

Stappenplan schrijven of bloggenZowat iedere blogger met een greintje ambitie die erin slaagde drie of vier goed lopende zinnen achter elkaar te produceren, aarzelde geen seconde om het label “column” aan zijn schrijfsel te hangen. Soms volledig terecht, veel vaker vond ik het etiket totaal misplaatst. En ja, ook ik trapte in die val!

Maar ja, wat wil je anders als zowel Blogger, WordPress als Google niets liever willen dan dat jij je blogberichten zo snel mogelijk in een categorietje perst? Als weblogger ben je natuurlijk met taal in de weer; je werkt toch in kolommetjes. Het labeltje “column(s)” geeft warempel een zeker je ne sais quoi aan je blog dus wat is dan eigenlijk het probleem?

Er is geen echt probleem, laat me dat duidelijk stellen. Het staat iedere blogger vrij zijn/haar blogposts te labelen naar smaak, believen en inzichten.

Wat mij betreft heeft een beetje column nood aan de volgende ingrediënten: politiek en maatschappij ( of is dat hetzelfde?), een eigen splijtende mening, een stuk of wat taaldribbles, een flinke scheut humor en – last but not least – een relevantie die verder reikt dan de persoonlijke levenssfeer.

Alle benodigdheden worden bij voorkeur gedresseerd in een makkelijk, vermakelijk  leesbaar stuk van goed 400 woorden.

Hoe dan ook, de wildgroei aan columns om me heen deed me twijfelen over wat een column nu precies is en dus ging ik onder meer te rade bij Wikipedia. Daar staat te lezen:

 

“Een column is een kort stukje proza waarin de auteur (columnist) spits en uitdagend zijn mening ventileert… “

En verder:

“… Er gelden nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn; het gamma reikt van huiselijke voorvallen tot de wereldpolitiek… “

Geen twijfel mogelijk, beste blogger: 80 tot 90% procent onder jullie mag zich voortaan zonder enige gêne columnist noemen. Maar mag ik het dan toch jammer vinden dat niet alle columnisten bloggers zijn?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

9 reacties op “Elke blogger columnist?”

 1. Janine avatar

  Leuk, hier heb ik laatst naar gezocht toen ik mijn site opnieuw in ging delen en me afvroeg of ik bepaalde stukken column ‘mocht’ noemen. Een column hield voor mij in: ongeveer 400 woorden, gericht op nieuws, met mijn mening en humor in het stuk verwerkt. Ik had echter een aantal stukken geschreven die daar niet helemaal aan voldoen en via dezelfde wikipedia-pagina kwam ik terecht bij het cursiefje: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cursiefje. Ik ben voor herintroductie daarvan! In België hebben ze onlangs nog een cursiefjes-wedstrijd gehouden.
  Overigens heb ik vooralsnog de artikelen wel het label ‘column’ meegegeven, al is het maar om aan te geven dat het fictie is. Én om mezelf er aan te herinneren dat ik meer échte columns wil gaan schrijven 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Welkom, en dank voor je reactie!

   Bij een cursiefje – een wat vergeten genre – gaat het inderdaad meer om die observaties bij het ‘leven van alle dag.’

   Ik ben er intussen wel achter dat een column vele ladingen kan dekken en dat het ook een kwestie is van persoonlijke smaak en aanvoelen. Succes met het schrijven van columns!

 2. Arjan van den Berg avatar

  … en zelfs dan vind ik ´columns´ in tijdschriften en kranten nog wel eens discutabel. Laat een bekende Nederlander een deel van een bladzijde vullen en men noemt het een column. En de columns in de Libelle, ik noem maar een voorbeeld, vind ik eigenlijk ook niet echte columns. Of ze zijn leuk geschreven maar bevatten geen mening of bevatten een mening maar zijn allesbehalve spits geschreven.

  Maar goed, als journalist ben ik dan wellicht wat kritischer. Ik zou zelf ook lang niet al m´n stukjes columns noemen. Goede blogs hebben dat ook helemaal niet nodig.

 3. Michael avatar

  Interessant verhaal, ik had er eigenlijk nog niet echt over nagedacht.

  Ik zie columnisten vooral als schrijvers die voor een breder ‘platform’ of een organisatie schrijven (en dat kan een krant of tijdschrift zijn, maar ook een website). En dat mag dan een scherp geformuleerde mening zijn, maar wat mij betreft ook een evenement of een belevenis die niet uitsluitend dagboekwaardig is (zo zie ik blogs vaak).

  Dan heb ik een vraag. Ik ga schrijven voor een hogeschoolblad (papier en website) en een rechtenopleiding (website), over dingen die ik meemaak als docent op ’t hbo. Ben ik dan een columnist of blogger? Ik ben benieuwd hoe jullie dat zien!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Hier is geen discussie mogelijk: wat mij betreft ben je een bloggende columnist!

   1. Michael avatar

    Haha, ik had het niet beter kunnen wensen.
    Blijft het een interessante discussie, waar de grens tussen columnist en blogger ligt.

 4. Rosalinde avatar

  Columnisten vind ik echt alleen de mensen die een column in een krant of tijdschrift hebben. Ik heb me ook wel eens verbaasd over het aantal bloggers dat meent columns te kunnen schrijven, maar toen ik begon trapte ik ook in die val. Het leek wel makkelijk, columns schrijven. Een mooie verzamelnaam voor waar je dan ook over wil schrijven.

  Grappig trouwens dat je schrijft over het blogger/columnisten vraagstuk, dat deed ik ooit over schrijvers/columnisten. Omdat iedere schrijver wel columnist lijkt voor welke krant dan ook. 😉

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Grappig dat zowel Michael als Rosalinde het woord column(ist) verbinden aan papieren media. Voor mij persoonlijk mag een blogger zich perfect een columnist noemen, mits ie met enige regelmaat columns die naam waardig schrijft…

 5. Rianne avatar
  Rianne

  Ik zie mijzelf niet als columnist, hoewel ik wel een aantal goede columns heb geschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.