Homebeter bloggenHoe trek je de aandacht met je blog? 7 ongewone tips
,

Hoe trek je de aandacht met je blog? 7 ongewone tips

Bloggen is an sich poepsimpel. De technische kant van de zaak mag tegenwoordig eigenlijk nauwelijks nog een probleem vormen. En het enige wat je veder nog nodig hebt is wat inspiratie. Dé uitdaging begint pas als je ook wil dat er een leespubliek op afkomt. Want het is druk in blogland. Lezers (in spe) weten gewoon niet waar eerst kijken en klikken. Maar hoe trek je de aandacht met je blog? Hoe steekt jouw blog zijn kop boven het maïsveld uit?

Oh ja! Dit artikel wordt voor de gelegenheid doorspekt met rake tips van mijn volgers. Beste collega’s, dank voor de input!

Het komt er dus op aan een blog te maken dat er een beetje uitspringt. Dat kan op verschillende manieren, te beginnen met verhalen te brengen waar lezers echt wat aan hebben.

Anderslundgrenblog

En verder?

Nancy’s Fashion Style

Hoe trek je de aandacht met je blog?

Hoewel je natuurlijk flink in de kijker kan lopen met je blog middels traditionele blogpromotie en SEO-werkzaamheden, wil ik die voor nu even links laten liggen. Vooral omdat die tips wel heel vaak terugkomen. De volgende tips hoor je allicht niet zo vaak:

1. Stop voor een tijdje met het volgen/lezen van andere blogs

Waarom??? Simpel: wil je een blog maken dat een beetje opvalt, dan kom je in de eerste plaats met verhalen die je niet op elke straathoek van het blogwereldje tegenkomt, toch?

“Ik blijf dichtbij mezelf, mijn eigen schrijfstijl, humor en kwetsbaarheid maken mijn blog tot wat het is. Zodra ik daar vanaf wijk lees je dat meteen en verdwijnt er een stuk van het unieke. “

Breg blogt

Door een tijdje geen blogs te lezen binnen je niche, ben je volledig op je eigen inspiratie aangewezen. Ook kom je niet zo makkelijk in de verleiding om andermans stijl en tone of voice te imiteren. Aldus kan je vrijer je eigen ding doen en is dat broodnodige unieke geluid plots veel dichterbij dan eerst gedacht.

Leaving Holland

Dat wil echter niet zeggen dat je onder een steen moet kruipen. Wees actief op social media (zie verder) bekijk Youtube-video’s, ga snuisteren op Pinterest, maak notities, begin te schrijven aan een paar nieuwe blogberichten,… Alles is toegestaan, maar lees geen blogs.

2. Put rijkelijk uit je eigen ervaringen

Oké, dit is ook voor mijzelf een werkpunt. Wanneer is een blogpost écht geslaagd in de ogen van je bezoeker? Als ‘ie wat gevonden heeft, als ie wat geleerd heeft en geholpen werd. Als zijn handen beginnen te jeuken om met jouw tips aan de slag te gaan. Werk daar altijd naartoe!

KimTikt

Maakt dat je blog uniek? Toch minstens memorabel. Bedenk gewoon dat het vandaag de dag relatief simpel is om wat info bij elkaar te harken en die info dan te presenteren als een blogartikel. Interessant wordt het voor de meeste bezoekers pas als jij vertelt wat er gebeurt als je met de theorie aan de slag gaat. Wat zijn de mitsen en maren? Wat zijn de valkuilen? Is dit echt de beste oplossing?

Ik blog veel, omdat ik ook veel waarde wil delen. En ik laat iets van mezelf zien, dat het mij ook niet altijd lukt. Maar vooral blijf ik mijn kleurrijke zelf. “

Jolanda Pikkaart

Ik vind zelf dat Blogtrommel.com vooral veel info over bloggen bevat. Concrete stappenplannen om jullie (met een schop onder de kont) aan het bloggen te zetten zijn eerder zeldzaam.

3. Wees gul (en werk aan je imago)

Wat doe je als je niet aan het bloggen bent? Buiten rondhangen op social media en af en toe een link naar een blogpost rondstrooien, bedoel ik dan. Hopelijk denk je er ook aan om:

  • gewoon een praatje te maken met je volgers (zonder per se je blogstats in je achterhoofd te hebben)
  • ook andermans werk te delen via jouw social media-kanalen (en tag je de mensen wiens werk je deelt)
  • je ogen en oren open te houden voor vragen en opmerkingen (al dan niet met betrekking tot je blogniche)
  • leuke, opvallende berichten van je volgers te liken en te verspreiden als daar om gevraagd wordt
  • je volgers in contact te brengen met andere mensen binnen je netwerk (als je denkt dat zij beter kunnen helpen dan jijzelf)

“Ik deel niet alleen mijn eigen blogs op social media, maar beantwoord ook alle vragen die ik in mijn niche voorbij zie komen (in FB groepen meestal). Op die manier zien mensen regelmatig mijn naam voorbij komen en zijn ze, wanneer ik dan wel iets deel toch iets meer geneigd om te klikken. “

Blogbosses

Toegegeven, dit kost allemaal veel tijd en veel extra pageviews levert het in eerste instantie niet op. Wel leren mensen je kennen als een betrokken persoon, een bron van informatie en inspiratie ook. Houd dit een tijdje vol en men wordt nieuwsgierig naar jou (en je projecten). Wees er maar zeker van dat je gedrag op social media afstraalt op je blog.

Dus, hoe trek je de aandacht met je blog? Door je niet alleen bezig te houden met het blog zelf, maar ook aandacht te hebben voor diegenen die je blog (gaan) lezen.

4. Werk 1 op 1

Over social media gesproken: daar werk je meestal voor “de grote massa.” Althans, dat is de theorie. Maar natuurlijk kan je ook het gesprek aangaan met een individuele volger. Bijvoorbeeld naar aanleiding van diens concrete vraag. Ook dan kan je naar hartenlust linkjes delen en de banden nauwer aanhalen.

De mailbox van je blog is nog zo’n goudader. Met iedere mail die je ontvangt en beantwoordt heb je de kans om:

  • (wederom) banden te smeden met lezers, volgers en andere geïnteresseerden
  • inspiratie op te doen voor volgende artikels
  • 1 op 1 feedback te krijgen over je blog
  • een toevallige passant meteen om te turnen tot een regelrechte fan van je blog
  • een panklaar artikel aangeleverd te krijgen

Maar dan moet je er natuurlijk wel een gewoonte van maken om je mails te beantwoorden.

En waarom zou je – wanneer je op social media een vraag of opmerking krijgt die je niet in twee zinnen kan beantwoorden – niet meteen een mailtje sturen naar die persoon? Je kan dan wat dieper op de zaken ingaan, bijvragen stellen. Je wilde toch interactie met je lezer?

Weer hetzelfde verhaal: door de aangename en nuttige contacten onthouden mensen je blog beter. Dat is een werk van lange adem, daar kan je niet om heen. Het levert niet metéén wat op. Op de langere termijn daarentegen…

Trouwens, het gebeurt wel eens dat een antwoord op een mail van een lezer het nadien ook tot een blogpost schopt.

5. Maak van je blog een plek waar knowhow samenkomt

Dit is een beetje een lastige. Hoewel! Het is belangrijk dat je op je blog van je eigen kracht, je eigen interesses uitgaat. Dat wil echter niet zeggen dat alleen jij aan het woord moet komen. Het is jouw blog maar je hoeft je niet op te sluiten in je eigen gelijk. En dus:

  • laat ook anderen aan het woord op je blog (middels gastblogs, quotes, interviews, andere vormen van samenwerking)
  • plaats links naar collega’s in je artikels wanneer je hen ter sprake brengt
  • link gerust naar bloggers die betere, vollediger informatie dan jijzelf

Op die manier vertel je niet alleen je eigen verhaal. Men ziet je blog ook sneller als:

  1. een mogelijks interessante partij om mee samen te werken
  2. een startpunt van waaruit mensen de zoektocht naar info en tips kunnen starten

6. Opvallen met je blog? Geef je volgers een forum

“Betrek je lezers bij je blog” is een van die tips die je erg vaak ziet terugkomen als het draait om het uitbouwen van een fanbase. In dit eigenste artikel zie je alvast één voorbeeld van hoe je dat in de praktijk kan brengen:

  1. Stel je volgers een vraag met betrekking tot de inhoud van je artikel (vertel er ook bij dat hun tussenkomst/antwoord een plaatsje krijgt in het bericht)
  2. Capteer hun antwoorden
  3. Plaats een link naar het blog van diegenen van wie je input kreeg
  4. Deel je het artikel nadien op social media benoem/tag de volgers wiens feedback in je blog terecht kwam

Je kan dit trucje natuurlijk niet te vaak toepassen. Maar in ruil voor een backlink willen bloggers wel in de pen kruipen. En de kans dat je social media-bericht verder verspreid is een stuk groter dan anders. Gewoon omwille van het voor-wat-hoort-wat-principe.

Dit soort acties blijft wat langer hangen bij de betrokken volgers. Wederom: je blog wordt niet zo snel vergeten/

7. De aandacht trekken met de vormgeving van je blog?

Dan nog dit. Is het je ook al opgevallen dat de vormgeving en indeling van veel blogs onderling nogal inwisselbaar is in 2019? Het mooie, aansprekende design van je blog is nochtans iets om je te onderscheiden van de grijze massa.

A-typist

Die relatieve saaiheid in design en opbouw heeft een reden. Gezien de ultrakorte aandachtsspanne van de gemiddelde internetter tegenwoordig, ben je eerder op zoek naar een strakke en zeer herkenbare indeling voor je site. Zo hoeft de bezoeker geen tijd te verliezen met zoeken hoe je blog werkt.

Een al te funky design en/of een te drukke bladspiegel leidt de aandacht af, en verhindert het scannen. Aan het einde van de rit heb je misschien wel een blog dat apart oogt, maar minder lezers trekt en pageviews genereert.

Beautysome

Lang verhaal kort, je kan heel wat doen om je blog in de kijker te rijden. Ook als relatief kleine nieuwkomer. Veel gebeurt rechtstreeks op het (inhoudelijke) blog zelf, maar er is ook flink wat werk te verzetten daarbuiten. Onderschat dat niet!


Meer van dat?

photo credit: Peter E. Lee via photopin cc

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Hoe trek je de aandacht met je blog? 7 ongewone tips”

  1. Sharp Ben avatar
    Sharp Ben

    Dat is de juiste insteek lijkt me. Liever schrijven voor een wat kleiner publiek – dat je blog trouw bezoekt – dan bloggen voor de anonieme massa (die je blog één keer bezoekt en daarna nooit meer).

  2. Nancy avatar

    Over het algemeen is mijn mening dat als je een eigen stijl hebt, je veel interactie hebt met andere bloggers en daarmee ook een leuke ,virtuele, vriendschap sluit. Dat wil in mijn geval niet zeggen dat ik daarmee hard groei! Maar ik blijf lekker mezelf en blijf bloggen zo mijn passie vinden! Leuk dat je mijn blog noemt! Wordt zeer gewaardeerd!

    1. Mies Huibers avatar

      Daar kan me helemaal in vinden Nancy. Ik vind interactie en contacten belangrijker dan heel veel lezers. Dat zal natuurlijk voor iedereen anders zijn. Maar ik lees de artikelen van Ben hier wel altijd met veel plezier en interesse.

      1. Nancy avatar

        Ja! Want je moet er wel lol in hebben anders spat de des interesse van je scherm. En supportive zijn. Dit zie ik veel meer bij buitenlandse bloggers. En bij jou!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.