Homebeter bloggenHoe het bloggen veranderde in 5 jaar tijd

Hoe het bloggen veranderde in 5 jaar tijd

Regelmatig is te horen dat blogs het moeilijk hebben. Als blogs het inderdaad moeilijk hebben dan is dat waarschijnlijk te wijten aan het overaanbod en de veranderde manier waarop de internetter met de geboden informatie omgaat. Er is misschien nog een andere reden: wij hebben onvoldoende in de gaten hoe het bloggen veranderde (en blijven content maken zoals we dat 5 of 10 jaar geleden deden).

Bloggen in 2020 versus 2015: waarin zit ‘m het verschil?

Domein 2015 Score 2020 Score
Opmaak en indeling van de site – Originele vormgeving en indeling om je blog te onderscheiden 6 – Herkenbaarheid en logische indeling is belangrijk (belangrijker dan een originele indeling)
– Ga voor makkelijk leesbare lettertypes
9
Opbouw en indeling van een artikel – Tussenkopjes zijn belangrijk
– Je komt nog weg met grotere tekstblokken
7 – Een vlot scanbare tekst is een absolute must
– kortere alinea’s en kortere zinnen maken je artikel makkelijker leesbaar op een smartphone
– Visuals en multimedia maken je artikel veel interessanter
9
inhoud van het artikel – Uiteraard draait het in zo’n artikels altijd om een goed en herkenbaar verhaal.
– Je kan er veel of weinig woorden aan spenderen.
7 – Het moet allemaal wat korter, snediger en sneller to the point.
Allerlei visuele elementen (witruimte inbegrepen) houden je lezer langer op je blog.
– Meteen met de deur in huis vallen mag.
9
zoekmachines (SEO) Scoren in Google is relatief moeilijk, maar bloggers die er serieus werk van maken kunnen mooie resultaten voorleggen. 6 – SEO blijft een lastig dingetje. Ditmaal vooral door de toegenomen concurrentie (veel meer mensen hebben enigszins kaas gegeten van SEO.
– Google zelf deelt haar zoekresultaten anders in (het bovenste resultaat krijgt niet noodzakelijk meer de meeste kliks).
7
Facebook – Zowat elke blogger die “makkelijk” wil groeien zit op Facebook. Het is dé manier om snel nieuwe artikels te verspreiden/lezers naar je blog te halen. 9 – Verkeer uit Facebook naar je blog halen is nu een stuk lastiger. Het kan nog, maar dan moet je ook je best doen om je volgers langer op het platform te houden. 4
Twitter – Veel bloggers zitten op Twitter, maar halen niet hetzelfde bereik als op Facebook.
– Twitter is ook handig om inspiratie te halen!
5 – Via Twitter bezoekers naar je blog lokken wordt ook lastiger. Doe je niks anders dan alleen tweets plaatsen met links naar je blog, dan worden die slechts heel beperkt getoond aan je volgers. 7
Pinterest – Bloggers die sterk zijn in visuele content moeten op Pinterest. Zeker in niches waar het visuele aspect een belangrijke rol speelt. 6 – Pinterest is nog zowat het enige “social media-platform” waar nog groei in zit zonder dat er nood is aan interactie met volgers.
– Regelmatig zorgen voor geschikte pins volstaat.
9
Youtube – Relatief weinig bloggers voegen eigen gemaakte video’s toe aan hun content.
– Blogs lezen en filmpjes kijken zijn duidelijk nog 2 aparte dingen.
4 – Om meer mensen te bereiken met je content zou je eigenlijk een blog en een Youtube-kanaal moeten combineren.
– Steeds meer mensen kijken liever een video dan dat ze een stuk tekst lezen.
– Je hebt 2 verschillende kanalen waarlangs je publiek kan vinden.
9
Verwijzend verkeer – Het verkeer uit andere websites is op veel blogs verwaarloosbaar. Anderzijds: het zijn wel backlinks, natuurlijk. 2 Backlinks naar blog leveren niet noodzakelijk veel bezoekers op. Ze blijven wel belangrijk voor SEO.
– Niet te verwaarlozen. Vooral ook omdat andere verkeersbronnen niet noodzakelijk veel bezoekers opleveren.
4
Engagement van lezers – Ook in 2015 is het al knap lastig om de aandacht van lezers te pakken. Reacties onder een blog worden zeldzamer, het is moeilijk om bezoekers veder te laten kijken dan hun neus lang is. 7 – Stevige concurrentie, een overaanbod aan lekkere content en de aandachtsspanne die almaar korter wordt maken dat een blogger beter zijn best moet doen om met content te komen die de lezer bij het blog betrekt. 4
Commercie op blogs – Bedrijven en organisaties ontdekken volop blogs als interessant promotiekanaal voor hun producten en diensten. Een deel van het blogwereldje speelt daar handig op in. 6 – Blogs zijn een volwaardig deel van het (commerciële) medialandschap.
– Google doet een poging om commercieel getinte links beter te kunnen onderscheiden van redactionele linkjes.
8

Een kleine toelichting…

Ziedaar dus hoe het bloggen veranderde tussen 2015 en nu. Volgens mij althans. En heel algemeen gesproken natuurlijk. Er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.

cijfertjes

Een woordje uitleg over de scores (in kolom 3 en 5). Ze hebben betrekking op het belang dat ieder “domein” had/heeft in het welslagen van zo’n blog. Waarbij 1 staat voor onbelangrijk en 10 voor zeer belangrijk.

Opvallend

Frappant is misschien de matige score voor het domein SEO. Inderdaad, elke expert zal aanvoeren dat SEO van kapitaal belang is om veel bezoekers op je blog te krijgen. Het is echter nog maar de vraag of dat lukt(e) voor de doorsnee hobbyblogger.

Nogal wat bloggers wéten wel dat dit belangrijk is, maar zijn er lang niet altijd doelbewust mee bezig. Anno 2020 staan goeie posities in Google ook niet altijd garant voor veel bezoekers.

Instagram komt in deze tabel niet ter sprake. Niet omdat het medium niet belangrijk zou zijn voor bloggers. Ik ben simpelweg nooit een instagrammer geweest, dus ik kan er niks zinnigs over zeggen.

Samenvattend?

Start je vandaag een blog en meet je het succes van je onderneming enkel en alleen af aan het aantal bezoekers dat je blog zal trekken, dan zal het moeilijk worden. Bloggen is meer dan ooit een avontuur voor de langere termijn…


Meer van dat?

Afbeelding van Sophie Janotta via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Hoe het bloggen veranderde in 5 jaar tijd”

  1. Sanne avatar

    Ik krijg heel veel bezoekers van Facebook. Zowel mijn eigen pagina, als niche groepen. Twitter en Instagram iets minder. Hangt echt van blog tot blog af denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.