HomeWordpressWordPress GutenbergHandiger werken met WordPress Gutenberg

Handiger werken met WordPress Gutenberg

Jullie weten het, ik ben niet laaiend enthousiast over de blokeditor van WordPress. Maar ondanks dat staat Gutenberg sinds kort ingesteld als mijn standaardinterface. Ik wil immers maximaal voorbereid zijn op wat komen gaat. In dit artikel deel ik daarom graag enkele video’s die je helpen om het werken met WordPress Gutenberg te vergemakkelijken.

Flexibel en intuïtief?

Alvast volgens WordPress zelf stelt de Gutenberg-editor je in staat om je blogs en pagina’s heel flexibel en intuïtief op te maken en in te delen. Dat wil ik graag geloven, maar zover zijn we vandaag nog niet, heb ik het idee. Al tonen onderstaande video’s ook aan dat er met man en macht gewerkt wordt om verbeteringen door te voeren.

Wie het werken met WordPress Gutenberg niet ziet zitten kan nog terecht bij de plugin Klassieke editor. Deze plugin laat je trouwens ook toe om makkelijk te switchen tussen WordPress Gutenberg en de oude editor.

Je doet er goed aan om – ondanks alle weerstand – nu alvast te wennen aan WordPress Gutenberg. De plugin klassieke editor wordt nog tot 31 december 2021 ondersteund.

Werken met WordPress Gutenberg (video-instructies)

Niks beter dan enkele video’s om uit te leggen hoe Gutenberg werkt. Verderop krijg je ook al een glimp van waar het met WordPress in de niet zo verre toekomst naartoe gaat. Toch veelbelovend allemaal!

1. Leuke nieuwe functies in de Gutenberg editor

Meer opmaakmogelijkheden voor tekstblokken, kleurkeuze voor de tussenkopjes (Yes!) en extra functies voor het gebruik van knoppen. Het zijn slechts enkele van de leukigheden die werden toegevoegd.

2. Makkelijker werken met WordPress Gutenberg

Vooral wanneer je blogberichten en -pagina’s hebt met veel verschillende elementen (blokken) kan je het overzicht weleens kwijtraken. En als blogger snel navigeren tussen de verschillende secties van je artikel is niet altijd even simpel. WordPress 5.4 kwam met een aantal verbeteringen om dat wat te vergemakkelijken.

3. Blocks verplaatsen en (snel) bewerken

Wat mij betreft zijn we hiermee aanbeland bij één van dé grote voordelen van de Gutenberg editor: de mogelijkheid om snel grote secties van je artikels te verhuizen en te bewerken.

4. Gutenberg blocks groeperen en hergebruiken

Zoals je weet is ieder stukje content binnen Gutenberg een apart (te bewerken) blok. Je kan deze dus ook vrij makkelijk ongewild verplaatsen, waardoor het boeltje in de war kan raken. Gelukkig kan je bij elkaar horende blokken – al dan niet permanent – groeperen.

Als blogger zit je best wel vaak steeds weer dezelfde (stukjes) content te maken. Denk aan call-to-actions, bepaalde buttons slotformuleringen of banners. Voortaan hoef je ze maar één keer te maken om ze daarna keer op keer te gebruiken (op andere plaatsen).

Wil je een no follow link invoegen in je artikel, dan kun je dat natuurlijk aan een plugin overlaten. Als je met de klassieke WordPress-editor werkt, tenminste. Maar hoe doe je zulks als je een no follow link (of een link met een ander attribuut) wil wil maken vanuit de nieuwe Gutenberg-editor?

6. De toekomst van de Gutenberg editor?

Waarom ik oproep om zoetjesaan te beginnen werken met WordPress Gutenberg?

Dit is iets dat misschien minder geweten is: de nieuwe Gutenberg editor is slechts één stap in een hele beweging. Als het allemaal loopt zoals gepland zullen we binnen afzienbare tijd inderdaad op een (voor WordPress) totaal andere manier content maken. De tweedeling content/widgets zal bijvoorbeeld helemaal verdwijnen…


Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Handiger werken met WordPress Gutenberg”

  1. Ximaar avatar

    Een jaar geleden liep ik vast op Gutenberg. Een van de opties die ik toen wilde gebruiken kon ik nergens meer vinden. Ben toen teruggeschakeld en heb nog steeds de indruk dat Gutenberg weinig toevoegt. Binnen het oude CMS van wordpress.com maakte ik al jaren tabellen en dat is eenvoudig als je iets van html weet. Gutenberg zal zeker iets toevoegen, maar dat moet ik eerst nog maar eens uitzoeken met een testblog. Ik stop daar echter pas tijd in als ik iets nodig heb waar het gewone CMS niet in voorziet en om die reden is het er dus nog niet zo van gekomen.

    Mij valt me op dat hoe meer iets gemaakt wordt voor de luie gebruiker deste meer moeite ik heb om het te snappen. Wat dat betreft maak ik m’n blogberichten net zo lief in html (zo moeilijk is dat niet) en halen ze de wysiwig-spullen er uit.

  2. Michiel avatar

    Mooie en handige collectie van video’s, Ben! Het is best een spannend project dat hele Gutenberg. Ik gebruik het voor m’n content en ik ben er wel happy mee.

    In de toekomst zullen we het kunnen gebruiken om de hele site aan te passen, inclusief de header/footer enz. Dat zal het ontwerpen van sites een stuk gemakkelijker maken! Ik ga dit jaar mijn site met de nieuwe themebuilder van Thrive Themes bouwen, dat is hetzelfde idee: het volledige thema kun je dan aanpassen met een pagebuilder. Ben benieuwd of dat goed gaat werken :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.