HomeactueelGoogle vernieuwt Captcha (eindelijk)!

Google vernieuwt Captcha (eindelijk)!

Captcha had een nobel doel: spybots en andere ongure webcreaturen van je site of blog houden. Er was echter één probleem. De tool joeg menig bezoeker keer op keer de gordijnen in. Met de nieuwe versie van Captcha komt daar hopelijk verandering in.

Frustratie alom

Captcha bracht me in de loop der jaren talloze keren de wanhoop nabij omdat het me verhinderde snel en makkelijk een reactie achter te laten op een blog of website. De combinatie van cijfers en letters die ik moest ingeven – om te bewijzen dat ik een mens was en geen robot – bleek telkens weer lastig te ontcijferen. Een simpele reactie achterlaten werd zo een hels karwei. En soms zorgde dat er zelfs voor dat ik een blog ging mijden.

De “service” werd almaar minder populair in een omgeving waar iedere seconde telt.

Hoe werkt het nieuwe Captcha?

In de nieuwe versie vink je gewoon het vakje “Ik ben geen robot” aan. Aan je gedrag op de website kan Google inschatten of je een mens of een robot bent.

Twijfelt Google er alsnog aan dat je een mens van vlees en bloed bent (je weet maar nooit) 😉 dan kan je je menselijke eigenschappen tonen aan de hand van een tweede proefje. Hierin worden jou – bijvoorbeeld – een aantal plaatjes getoond, met de vraag om de plaatjes met katten aan te klikken.

Dat moet lukken, toch?

Die gegevens slaat Google vervolgens op. Bedoeling is om op die manier ook de zoekmachine te verbeteren.

Het lijkt er dus sterk op dat Captcha nog niet ten dode is opgeschreven maar in tegendeel een tweede leven krijgt…

 


In

:

Één reactie

  1. Op mijn blogs e.d. gebruik ik nooit captcha, ik modereer gewoon de reacties, simple, zeker in WordPress. Op mijn website gebruik ik de FB comment optie, wat vanzelf spammers er met groot gemak uit weet te filteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.