(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsOfftopicGoogle Duplex: robot vervangt mens aan telefoon (en het valt niet op)

Google Duplex: robot vervangt mens aan telefoon (en het valt niet op)Ja, als je na pakweg 2020 een telefoongesprek voert, kan je maar beter op je hoede zijn. Immers je gesprekspartner aan de andere kant van de lijn kan net zo goed een robot zijn. En jij hebt he-le-maal niks in de gaten…

Google duplex: mooie technologie…

Dat Google erg druk is met artificiële intelligentie bleek al uit Google RankBrain. Met Google Duplex gaan de techneuten nog een paar stapjes verder. Ze stoppen verregaande spraaktechnologie en extra intelligentie in een toekomstige versie van Google Assistant. Resultaat? Een virtuele assistent die zelfstandig telefonisch een afspraak kan regelen bij je kapper of een tafel kan reserveren in je favoriete restaurant.

Even terzijde: de huidige versie van Google Assistant is binnenkort beschikbaar in de lage landen. En hij spreekt dan Nederlands!

In het filmpje is te zien hoe de conversatie verloopt. Het valt op hoe natuurlijk en vloeiend de dialoog is. Weg is het synthetische computergeluid dat we zo goed kennen van andere digitale toepassingen. Zelfs de voor mensen zo typische euhm… en hmm neemt de virtuele assistent over. Evenals de licht oplopende toon bij het stellen van een vraag.  Iets wat computerstemmen tot hiertoe nooit deden.

Bovendien is Duplex quasi perfect in staat om een zinnige interactie aan te gaan zonder door de mand te vallen. Hooguit kan een zeer  geoefend oor aanvoeren dat de comversatie iet of wat clean en stijfjes verloopt.

Daarmee vergeleken lijken de Siri’s en de Cortana’s van deze wereld wel uit het stenen tijdperk te komen.

Niet te verwonderen dat noch de kapper, noch de medewerker van het restaurant door leken te hebben dat ze een computer aan de lijn hadden.

… met leuke toepassingsgebieden …

Persoonlijk kan ik hier wel de lol van inzien. Weer een lastig karweitje dat ons door toedoen van de technologie uit handen kan worden genomen.

Er zijn een boel mensen voor wie Google Duplex (ingebouwd in een virtuele assistent) veel meer kan betekenen dan zomaar het zoveelste speeltje van de nerd (die te mensenschuw is om zelf de telefoon te pakken).

Voor mensen die zich – om wat voor reden dan ook – moeilijk kunnen uitdrukken kan deze Duplex-technologie een uitkomst bieden. En ja, ik zie mezelf hier wel gebruik van maken over een paar jaar. Wat had je gedacht van screencasts op Blogtrommel.com, bijvoorbeeld? Complete webinars lijken me dan weer te hoog gegrepen. Hoewel, je weet natuurlijk maar nooit.

… maar wel een beetje creepy

En terwijl ik luidop zit te dromen, voel ik me toch een klein beetje ongemakkelijk. Want mijn virtuele assistent mag dan nog zo levensecht klinken; horen mensen niet te allen tijde te weten wanneer ze worden toegesproken door een computer in plaats van door iemand van vlees en bloed?

Oké, die kappersafspraak, de reservatie van het restaurant en zelfs die screencast zijn allemaal vrij onschuldige dingen, maar er komen toch wat ethische vragen om de hoek piepen. Al helemaal wanneer je bedenkt dat Google Assistant op termijn in staat zal zijn om die afspraken uit zichzelf te maken. Dus zonder jouw tussenkomst. Het is niet zo moeilijk om je voor te stellen hoe een en ander in zijn werk kan gaan:

  1. jij geeft aan Google Assistent aan dat je graag eens in de 7 weken aan je kapsel wil laten werken
  2. als de tijd daar is belt Google Assistant je kapper, checkt onderwijl je agenda (om een dubbele boeking te vermijden) en prikt een tijdstip met je kapper
  3. jij krijgt een melding dat er een knipbeurt staat geboekt op donderdagochtend om 10u30, bijvoorbeeld

Enfin, dat is allemaal perfect mogelijk, maar is het ook wénselijk?? Wel, ik weet het nog zo niet. In deze tijden van getrukeerde foto’s, gemanipuleerde filmpjes en fake news, kan je nu je eigen oren ook al niet meer geloven.

Louche praktijken

Ik wil niemand op onfrisse ideeën brengen, maar krijg je telefoon dan is het dus flink op je tellen passen. Want wie heb je eigenlijk aan de lijn? Een echt(e) mens, een virtuele assistent – die net zo goed op hol kan zijn geslagen – of iemand die een virtuele assistent heeft gehackt die nu wordt ingezet voor allerlei louche praktijken?

Persoonlijk zou ik het wel op prijs kunnen stellen of ik te maken heb met iemand van vlees en bloed of met diens digitale knecht.

Wat jij?


Dit is een artikel in de reeks Offtopic. Volgende keer komen als vanouds weer blogtips aan bod.
Foto: via Shutterstock.com

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.