Homebeter bloggenIs jouw geschreven blogcontent klaar voor de toekomst?

Is jouw geschreven blogcontent klaar voor de toekomst?

Klassieke blogs – die het dus vooral moeten hebben van geschreven blogcontent – hebben het wat lastig tegenwoordig. Niet zelden geraken ze wat ondergesneeuwd door hippere blogs met veel meer oog voor bling-bling en multimediaal spektakel. Sommige eens zo succesvolle bloggers keren hun webstek zelfs de rug toe om zich op Youtube te storten. En toch hebben die tekstbblogs nog een mooie toekomst voor zich!

Ik gaf al eerder een paar redenen om je niet helemaal op (bijvoorbeeld) Youtube te verlaten. Ja, de audio-visuele kant van het internet is belangrijk, maar nee, jouw uitgeschreven verhalen zijn nog lang niet afgeschreven. Ook al zijn ze vaak meer dan 1.000 woorden lang.

6 voordelen van geschreven blogcontent

De voordelen van geschreven verhalen zijn legio. Zowel voor de lezer/gebruiker als voor de maker ervan.

1. Tekst is makkelijk vindbaar

Google werkt – net als andere zoekmachines nog steeds hoofdzakelijk via tekst (al moet gezegd dat we in de nabije toekomst ook rekening zullen moeten houden met voice search). Mensen tikken een  zoekterm in en als de SEO van je blog een beetje op orde is komt jouw geschreven verhaal bovendrijven. Natuurlijk heeft een en ander ook gewoon te maken met het feit dat er nu eenmaal veel meer tekstuele content te vinden is.

Google toont ook sporadisch (Youtube)-video’s en plaatjes, maar het is maar de vraag of je daar wat mee bent als internetter. Ze komen er vooral dankzij het werk van enkele handige internetmarketeers die weten hoe ze hun visuele content moesten labelen. Dat zegt hoegenaamd niks over effectieve inhoud of kwaliteit.

2. Sommige mensen lézen gewoon liever

Het is allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Hoe neem je (als gebruiker) het makkelijkst informatie in je op? De één luistert graag naar een uiteenzetting, de ander moet alles visueel voor zich zien en weer een ander zweert bij tekst.

Trouwens, die multimedia-content heeft ook zo zijn nadelen. Video? Niet iedereen beschikt (altijd) over een internetverbinding van goede kwaliteit opdat de video inderdaad op een fijne manier kan bekeken worden. Foto’s, infographics en andere visuele content? Als de laadtijd van je site niet optimaal is verlies je gegarandeerd lezers. En dan heb ik het nog niet over het feit dat visuals lastig te raadplegen zijn op een klein schermpje.

3. Geschreven blogcontent is scanbaar!

Hét grote voordeel van tekstblogs is dat je ze kan scannen. Veel lezers klikken quasi reflexmatig een link aan, openen een artikel, scrollen vluchtig naar beneden terwijl ze enkele steekwoorden oppikken en beslissen op basis daarvan of het blogbericht voor hen interessant genoeg is om er echt voor te gaan zitten. Of nog: ze lezen alleen de stukken die hen leuk en/of nuttig lijken en negeren de rest. Dat is uiteraard niet mogelijk bij audio en video: je gaat ervoor zitten in de hoop dat de aangeleverde content inderdaad je kostbare tijd waard is.

Is je tekst goed gestructureerd (en opgemaakt) dan is ‘ie voor heel wat mensen makkelijk te behappen, ook al gaat het over dingen die ingewikkeld zijn. En komt de nood aan de man dan kan het stuk nog altijd geprint worden en bewaard voor later (oké, dat kan ook met plaatjes en grafieken, maar o jee, die printer). Voor audio en video ben je toch steeds aangewezen op geschikte apparatuur.

4. Tekstberichten zijn makkelijk te maken

Een blog beginnen met WordPress is echt niet moeilijk meer. Wie met een tekstverwerker overweg kan en een vleugje inspiratie heeft, kan een kwartier later een stuk hebben. Probeer dat maar eens met een videootje of een podcast…

5. Blogposts zijn erg makkelijk bij te werken

Foutje gemaakt, een stukje essentiële informatie vergeten? Geen enkel probleem; dat kan de besten overkomen. Duik in het dashboard van je blog, breng de nodige verbeteringen aan en bijwerken die handel. Heb jij iets gezien? Ik kan me vergissen, maar ik denk dat zulks bij podcasts en Youtubekes toch wat meer voeten in de aarde heeft.

6. Een gedachtegang op schrift, het heeft iets…

Een mooie, goed gestructureerde tekst die aan de eeuwigheid wordt toevertrouwd, die straalt toch iets van autoriteit uit, zeker wanneer het betreffende artikel ook nog ergens hout snijdt. Het gaat allicht wat ver om te stellen dat je dit niet middels andere soorten content kan bereiken, maar toch.

En dan vergeten we nog de vreemde magie die ontstaat tussen een blogger en zijn lezer. Waarbij de blogger willens nillens iets van zichzelf laat zien, een ander deel verborgen houdt en de lezer de voor hem noodzakelijke, ontbrekende puzzelstukjes probeert te leggen.

Geschreven blogcontent niet zomaar afserveren

Oké, da’s duidelijk. Echter, het hoeft ook niet te betekenen dat je alle multimedia van je blog moet bannen. Ze hebben zeker een plaats op een hedendaags blog. De rot verwende internetter verwacht/eist doorgaans wat kleur en beweging op zo’n site. Het maakt de hele beleving wat minder saai en statisch. Alleen wanneer je echt een hele vlotte pen hebt kom je ongestraft weg met enkel tekstblogs.

Waar je wel moet op letten:

Moet je blog het inderdaad vooral hebben van proza, besteed dan best wat extra aandacht aan de keuze van je blogtemplate. Je wil dan graag een thema dat je tekstuele content goed tot zijn recht laat komen. En verder:

  • kies je voor een duidelijk lettertype dat groot genoeg is voor de bodytekst
  • ga je voor een donkere letter op een lichte achtergrond
  • gebruik je kortere alinea’s met veel witruimte ertussen
  • zorg je voor een goed contrasterende letter voor je H2- en H3-tags
  • geef je de voorkeur aan een duidelijke contrastkleur voor je linkjes
  • probeer je snel ter zake te komen en je artikel niet langer dan nodig te maken
  • besteed je extra aandacht aan je (tussen)titels
  • probeer je lange lappen tekst zoveel mogelijk op te breken
  • maak je een sidebar die je lezer niet te veel afleidt van je eigenlijke blogcontent

Kortom: je doet er alles aan om het je bezoeker zo makkelijk mogelijk te maken om je wat langere artikels te gaan lezen. Zijn oog moet erg makkelijk door de tekst kunnen glijden!

Nu ik dit lijstje zo overloop kan ik niet anders dan tenenkrommend terug te denken aan mijn allereerste blogexperimenten, nu bijna 10 jaar geleden. Laten we het erop houden dat ze duidelijk toonden hoe het NIET moet. En wie nu zin heeft om een blogger te gaan uitlachen: zoek niet verder. De bewuste sites werden al een tijd geleden offline gehaald.

Natuurlijk kan ook een tekstblog vrij gemakkelijk plaatjes invoegen om het blog op te leuken. Zelf je eigen fotomateriaal maken of je toevlucht nemen tot één van de vele gratis beeldbanken die het web rijk is is de boodschap. Youtube-video’s zijn makkelijk in te voegen, tweets en infographics kan je ook eenvoudig embedden en hetzelfde geldt voor presentaties uit Slideshare.net. Allemaal visuele content die je kan gebruiken om je blogs dat beetje extra te geven zonder dat jijzelf het warme water moet uitvinden.

Het lijkt er soms op dat het al multimedia is wat de klok slaat. Dat heeft voor een stuk te maken met het feit dat veel bloggers daar juist nu erg op gefocust zijn. Daarbij komt: als die multimediale toestanden ervoor kunnen zorgen dat ook je geschreven blogcontent beter gelezen wordt kan niemand daar wat op tegen hebben. Toch?


Meer van dat:

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Is jouw geschreven blogcontent klaar voor de toekomst?”

  1. Kaat avatar

    2 en 3 ! Zo volgde ik best lang de zeer populaire blogster Annemerel. Ik meen dat ze sedert 2017 voornamelijk vlogt en ik ben afgehaakt. Vlogs zijn mij te druk. Ze zijn niet scanbaar en je bent eigenlijk verplicht om de volle 15 (!) minuten eraan te spenderen.
    Blogs ‘scan’ je. Het blijft volgens mij ook meer bij.
    Zoals je zegt: sommige mensen lezen liever….

  2. Wieb avatar

    Ik haak af zodra een blogger te veel met andere zaken dan bloggen bezig is. Zal dus wel een typische lezer zijn en hoop dat vele andere daar ook zo in staan. Dan kan ik nog een tijdje doorgaan met bloggen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.