Geld verdienen met je blog, hoe doe je dat het best?

Wanneer je blog flink wat bezoekers krijgt wordt het een interessant platform voor adverteerders. Helemaal als het ook nog eens goed vindbaar is in Google. Geld verdienen met je blog is dan zeker een mogelijkheid. Maar hoe pak je dat dan concreet aan? Wat zijn je opties?

Eerst een lezerspubliek opbouwen

Ambitieuze bloggers vragen zich weleens af wanneer een blog “groot genoeg” is om er wat aan te kunnen verdienen. Hoewel dat nooit je eerste bekommernis mag zijn, staat vast dat adverteerders graag samenwerken met blogs waar hun boodschap door zoveel mogelijk mensen kan worden gezien. Logisch dus dat je je eerst moet focussen op het opbouwen van een lezerspubliek.

Hoeveel bezoekers je blog dan precies moet tellen om op de radar te komen bij mogelijke adverteerders is moeilijk te zeggen. Sommige partijen zijn inderdaad op zoek naar de blogs met het grootste bereik. Andere adverteerders willen echt een kleinere, meer specifieke doelgroep aanspreken. Dan zijn kleinere nicheblogs weer duidelijk in het voordeel. Ervaring leert dat blogs vanaf 5.000 unieke bezoekers per maand interessant kunnen zijn voor commerciële partijen.

Geld verdienen met je blog, welke opties zijn er?

Ik overloop kort even de voor- en nadelen van enkele vaak voorkomende verdienmodellen onder bloggers.

Google AdSense

Google Adsense is het advertentienetwerk van Google en het is zeer populair. AdSense probeert advertenties te plaatsen die passen bij jouw content. En wanneer bezoekers van je blog zo’n banner aanklikken krijg jij betaald. De bedragen lopen uiteen van enkele eurocent tot een paar euro’s. Eens geïmplementeerd op je site heb je er geen omkijken meer naar.

Naast het feit dat die opvallende advertentieblokken op je blog soms erg storend kunnen zijn is het grootste nadeel dat je blog al aardig wat verkeer moet trekken om er écht wat aan te verdienen.

Affiliate marketing

Bij  affiliate marketing  krijg jij als blogger een commissie wanneer iemand via een affiliate link op jouw blog een online aankoop doet. Tal van bedrijven en organisaties bieden affiliate programma’s aan waarop je kan intekenen. Heel waarschijnlijk verdien je met affiliate marketing een stuk meer. Maar dit hangt sterk af van welke producten je precies promoot. Om succesvol te zijn met dit verdienmodel, kies je hier voor producten en diensten die erg goed aansluiten bij jouw blogniche. Of bij datgene waar jij als blogger voor staat.

Op een consistente manier geld verdienen met je blog via affiliate marketing vereist wel dat je je site op een bepaalde manier inricht. Met bijvoorbeeld banners, her en der (meldingen voor) affiliate links en veel how to’s en productreviews, waarbij je dan de te promoten producten voor het voetlicht plaatst. Dat moet natuurlijk maar net je ding zijn.

Advertentieblokken onder eigen beheer

Ben je niet vies van een uitdaging dan zou je ook je stoute schoenen kunnen aantrekken en op eigen houtje bedrijven aanspreken om hun banners op jouw blog te plaatsen tegen betaling. Als er een goede match is tussen de organisatie en jou(w blog) kan dat goed uitpakken. En mogelijks mogen ook de verdiensten gezien worden!

Maar zoals al gezegd vergt één en ander wel wat uitzoekwerk. Want wat kan je vragen voor een display ad op je site? Bovendien moet je bij dat alles ook een hele administratie bijhouden. Niet direct de meest stressvrije manier om geld te verdienen met je blog.

Gesponsorde artikels

De naam zegt het al: bij gesponsorde artikels betaalt een adverteerder je om zijn content op jouw blog te publiceren. Dat kunnen artikels zijn die je kant-en-klaar aangeleverd worden of het kunnen stukken zijn die jijzelf (in opdracht) schrijft. Laat er geen twijfel over bestaan: als iemand jouw benadert voor zo’n vorm van samenwerking, ben je goed bezig als blogger.

Door het publiceren van gesponsorde content heb je waarschijnlijk een van de meest winstgevende opties beet. Al moet je ook wel rekening houden met een behoorlijke administratie om alles in goede banen te leiden:

  • mensen komen bij jou aanzetten met een voorstel tot samenwerking
  • vaak moet je nog wat over en weer mailen om het voorstel te verduidelijken
  • jij moet bepalen of het uiteindelijke voorstel past bij jouw blog
  • je moet onderhandelen over je prijs en de andere voorwaarden voor publicatie
  • de tegenpartij moet akkoord gaan met jouw voorwaarden
  • het artikel moet worden geplaatst
  • jij moet uiteindelijk betaald worden

Je ziet, het hele proces kan flink wat voeten in de aarde hebben. Zie je op tegen de rompslomp, dan is de volgende optie zeker het overwegen waard:

WhitePress brengt adverteerders en bloggers samen

WhitePress is een internationaal contentmarketing platform. Het is een marktplaats waar bloggers, mediabureaus en adverteerders elkaar vinden. Aangesloten adverteerders kiezen de publishers die het best passen bij hun campagnes. Bloggers komen in contact met gereputeerde merken en bedrijven. Voor bloggers is de toegang tot het platform gratis.

Je kan er je blog aanmelden om deze te laten opnemen in hun database. Ikzelf deed het ook. De aanmeldprocedure kan volledig in het Nederlands en is uitgebreid. Dat komt vooral omdat niet alleen – zoals op andere platformen weleens het geval is – naar basisgegevens rondom je blog gevraagd wordt. Je kan ook heel precies aangeven welke content op jouw site terecht kan en onder welke (prijs)voorwaarden. Overigens kan je naderhand altijd nog je voorwaarden aanpassen. Tevens worden gegevens gevraagd over de bezoekersaantallen van je blog op basis van de laatste 3 maanden.

Nadien worden je gegevens gecheckt en als deze goed zijn wordt jouw aanbod toegevoegd aan de database. In mijn geval gebeurde dat binnen een paar uur.

Je krijgt in ieder geval wel het gevoel dat je niet zomaar een nummertje bent. Er is WhitePress veel aan gelegen dat bloggers goed geïnformeerd zijn en een correcte, realistische prijs krijgen voor het geleverde werk.

Meer van dat?

De voordelen zijn duidelijk. Adverteerders, bedrijven en organisaties die jou via WhitePress benaderen weten waarvoor ze bij jou terecht kunnen en tegen welke voorwaarden. Dat scheelt jou weer een boel mailverkeer en stress. Bovendien heb je
een veel grotere garantie dat de voorstellen tot samenwerking die je binnenkrijgt ook echt passen bij jouw blog.

Zo kan jij je volop concentreren op wat echt telt: leuke content maken!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met WhitePress.


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.