Homebeter bloggenChallenge: van skimmers naar geïnteresseerde bloglezers in 30 seconden
,

Challenge: van skimmers naar geïnteresseerde bloglezers in 30 seconden

Het kan raar klinken, maar bezoekers naar je blog trekken is niet eens zo’n groot probleem. Nee, dé vraag is hoe je bezoekers – die vaak quasi stoemelings* je blog ontdekken – omvormt tot geïnteresseerde bloglezers. Laten we een poging ondernemen.

Geïnteresseerde bloglezers in 30 seconden?

Voor een goed begrip: het half minuutje is de tijd die een (onbekende) bezoeker nodig heeft om:

  1. een link naar je blog aan te klikken
  2. te bepalen of het artikel (en de rest van de site) hem écht iets te bieden heeft
  3. door het artikel te scrollen
  4. effectief te beginnen lézen
  5. zich te laten overhalen om méér pagina’s aan te klikken

Eigenlijk is je opdracht simpel: voorzie in je artikels genoeg “haakjes” waarachter de aandacht van je bezoeker kan blijven steken

Bloggers staan te weinig stil bij het feit dat de overgrote meerderheid van hun bezoekers – 80 à 90% – het blog slechts één keer bezoeken. En die meerderheid houdt het dan waarschijnlijk gewoon bij skimmen. Lezen doet maar een klein deel van je bezoekers. En nog minder blogbezoekers keren later nog eens terug voor meer…

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het legendarische ongeduld van de gemiddelde internetter…

Enfin, zelfs je min of meer trouwe bezoekers moeten omgeturnd worden tot geïnteresseerde bloglezers. Elke keer opnieuw!

Maak van toevallige bezoekers aandachtige, geïnteresseerde bloglezers: 10 tips

Veel tijd is er dus niet. Laten snel beginnen:

1. Doe die slimme deelactie op socials

De eerste stap bestaat erin bezoekers aan te trekken. Immers, zonder blogbezoekers ook geen (potentieel) geïnteresseerde bloglezers. Voor veel blogs begint alles met een goed georkestreerde deelactie op social media.

Oh ja, voor een maximaal effect houd je best ook rekening met de derde en vierde tip uit dit artikel

2. Kies met aandacht je (uitgelichte) afbeelding(en)

Naar het blogbericht zelf, dan. Dit is bijvoorbeeld zo’n domein waar ikzelf vaak kostbare punten laat liggen. De uitgelichte afbeelding dient dan ook niet alleen om je artikel zelf aan te kleden. Ze kan ook gouden diensten bewijzen tijdens de promo-activiteiten voor je blogbericht op social media.

De plaatjes en graphics in je stuk creëren wat lucht, verduidelijken je punt, trekken de aandacht of geven je lezer ademruimte. En bovenal moet zo’n blog natuurlijk visueel ogen, uitnodigend zijn om te lezen. Plaatjes spelen daar natuurlijk een belangrijke rol in.

Hierna volgen twee van mijn stokpaardjes:

3. Denk na over de header van je blog

En met de header bedoel ik in dit geval de hele bovenste sectie van een blog. Naast een opvallende banner met blognaam is er ook de ondertitel van je blog én… de menubalk. Allemaal spelen ze een cruciale rol in de herkenbaarheid bij je bezoeker.

Nogmaals, ga ervan uit dat het merendeel van je bezoekers je blog niet (meer) (goed) kent. Via de header-sectie moet de (nietsvermoedende) bezoeker:

  1. duidelijk weten op welke site ‘ie is aanbeland
  2. op zijn minst enig idee kunnen krijgen waarover het blog gaat
  3. kunnen opmaken of het blog nog andere artikels bevat die voor hém interessant zouden kunnen zijn

4. Zoek een klikwaardige titel

Geen betere reclame voor je artikel dan een goeie titel voor je stuk! Die moet je lezer verrassen, zijn interesse wekken, zijn nieuwsgierigheid prikkelen.

De ideale titel voor je blogbericht of -pagina, daar kan je een flinke boom over opzetten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er heel wat te vinden is over de kunst van de kop boven een artikel.

De volgende drie tips vallen onder de noemer “maak het je bezoeker zo makkelijk mogelijk om snel door je artikel te banjeren.” Wil je met enige kans op succes een geïnteresseerde lezer maken van je bezoeker? Onderschat dit dan niet:

5. Kom met een prikkelende intro

Het blijft erg lastig om de eerste alinea van een blogpost echt goed te krijgen, vind ik. De intro mag niet te lang zijn, moet uitnodigend genoeg zijn. Je wil je bezoekers in ieder geval het gevoel geven dat ze wat belangrijks zullen missen als ze niet verder lezen.

Zelfs je min of meer trouwe bezoekers moeten omgeturnd worden tot geïnteresseerde bloglezers. Elke keer opnieuw!

6. Gebruik kortere alinea’s, maak tussenkopjes iets langer

Vermijd al te lange stukken tekst en zorg voor voldoende witruimte. Eén van de simpelste manieren om dat te doen is om je alinea’s systematisch in te korten en meer tussenkopjes te gebruiken.

Een dergelijke manier van werken kan een duidelijke hiërarchische structuur geven aan je artikel én vergemakkelijkt de leesbaarheid van je tekst op de smartphone.

In een poging lezers wat langer vast te houden probeer ik trouwens die tussenkopjes niet zozeer te zien als hoofdstukken binnen het artikel. Als het kan zet ik de tussenkopjes liever in als een soort bindtekst tussen de verschillende secties van het artikel. Zo wordt de lezer hopelijk geprikkeld om door te lezen.

7. Let op de opmaak en indeling van je artikel

Makkelijk en aangenaam lezende teksten. Dat zit ‘m niet alleen in teksten met een foutloze tekst, een fijne woordenschat en dito schrijfstijl. Het oog van je lezer wil ook wat. Denk bij de opmaak en indeling naast foto’s ook aan:

  • lettertypes en lettergroottes
  • het gebruik van lijstjes (met opsommingstekens)
  • het kleurgebruik op je blog
  • (extra) witruimte
  • het spelen met de opmaak van quotes, pull quotes, scheidingslijnen, tekstkaders en andere visuele elementen

Sinds de nieuwe Gutenberg editor van WordPress heb je hiervoor extra mogelijkheden. Al blijft het uiteraard ook oppassen dat je hier niet mee overdrijft. De scheidslijn tussen een mooie, rustige opmaak die het oog van de lezer heel natuurlijk van boven naar beneden leidt en een layout die alle kanten op schiet is soms dun.

8. Hoe nuttig is je sidebar nog?

De sidebar van een blog beschouwde ik lange tijd als één van de onmisbare bouwstenen van een goed WordPress-theme. Vooral omdat de zijbalk handig kan inzetten om bezoekers en lezers dieper je blog in te trekken.

Sinds ik gebruik maak van WordPress Twenty Twenty is de sidebar er niet meer. En wat merk ik? Lezers blijven zoetjesaan langer hangen en vooral: ze klikken meer pagina’s aan. Blijkbaar zorgt zo’n sidebar ook voor meer afleiding bij lezers…

Natuurlijk wordt die zijbalk sowieso minder belangrijk, aangezien meer en meer mensen je blog bezoeken via de smartphone.

Relevante interne links plaatsen, het is nog altijd de makkelijkste manier om geïnteresseerde bloglezers “uit te nodigen” om meerdere pagina’s aan te klikken/langer op je site te blijven. Dit is iets waar je zeker moet op letten wanneer je een theme gebruikt zonder zijbalk naast je artikels (zie vorig punt).

Over interne links gesproken: is je lezer pakweg halverwege je bericht geraakt dan bestaat de kans altijd dat hij meer wil (lezen) over dit onderwerp. Profiteer er dan ook van om extra leesvoer aan te bieden.

Natuurlijk kan je daarvoor altijd een related posts plugin gebruiken of die functie activeren in je blogtheme. Wel komen die oplossingen meestal niet veel verder dan een wat lukrake selectie op basis van de blogcategorie waartoe je artikel behoort. De gerelateerde artikels liggen niet altijd in het verlengde van datgene wat je net kwam te vertellen.

Daarom kies ik al jaren voor om telkens zelf een lijstje te maken met titels die volgens mij wel een mooi vervolg zouden kunnen bieden.

Traditioneel zet je die gerelateerde berichten ergens onderaan je artikel neer. Er is echter geen enkele reden om hier niet mee te gaan experimenteren en ze bijvoorbeeld midden in je content neer te zetten.

En de eigenlijke inhoud van je stuk?

Tot zover mijn 10 tips om van klikkers en scanners echte, geïnteresseerde bloglezers te maken.

Het is je allicht niet ontgaan dat ik hier met geen woord repte over de eigenlijke inhoud van je verhaal. Niet dat dat aspect niet belangrijk is, natuurlijk. Ik neem gewoon voetstoots aan dat elke blogger wel enig idee heeft wat zijn bezoekers zoal zou kunnen boeien.

Nee, als een blog problemen heeft om genoeg geïnteresseerde lezers te trekken, dan heeft dat erg vaak te maken met dingen als een niet optimale presentatie van het geheel. En dat terwijl een fijne, moeiteloze leeservaring zo belangrijk is anno 2020.


*=Stoemelings: Vlaams voor “per ongelijk, een beetje stiekem, zonder het zelf goed en wel door te hebben”

photo credit: luis de bethencourt via photopin cc

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “Challenge: van skimmers naar geïnteresseerde bloglezers in 30 seconden”

  1. Mies Huibers avatar

    Mooi artikel weer Ben. Ik blijf ze met plezier lezen. Ach, ik ben wel content met Gutenberg. Het scheelt wel dat ik geen informatief blog heb. Ik kan het zonder koppen, kolommen, quotes en dergelijke. Ik vind het tegenwoordig wel handig werken in WordPress. Je kunt veel meer met de customizer en hebt minder vaak je dashboard nodig.

  2. Joke Pallada avatar

    Ik kan nog steeds niet wennen aan die nieuwe editor van WordPress. Ik krijg nooit gedaan wat ik wil en wat ik wel met de oude manier van bloggen voor elkaar krijg. Het vervelende is dat ze je zo langzamerhand bijna dwingen om Gutenberg te gaan gebruiken. Kortom, ik houd het graag bij het oude. Maar je tips zijn weer prima!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Joke, je bent lang niet de enige geroutineerde blogger die erg moet wennen aan Gutenberg. Ikzelf doe het ook alleen maar omdat ik vind dat het mijn plicht is als “blogger over bloggen” toch grondig wil onderzoeken hoe het zaakje verder evolueert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.