Homesocial mediaFacebook pakt clickbait aan en wil echt nieuws tonen
0
(0)

Facebooks Werelds populairste social media-platform wil zich meer en meer profileren als een belangrijke nieuwsbron. Precies daarom voert het de strijd tegen clickbait op. Facebook pakt clickbait aan door pagina’s die vaak misleidende links en titels verspreiden een (veel) lagere prioriteit in de nieuwsfeed van gebruikers te geven.

Wat is clickbait?

Clickbait-titels zijn koppen (en links) die internetters opzettelijk willen “misleiden” of “in de val lokken.” Het gaat om spectaculaire, aansprekende koppen die enkel tot doel hebben de bijhorende link aan te klikken. Dat hoeft geen probleem te zijn als achter die link ook effectief waardevolle informatie te vinden is, of toch minstens informatie die je redelijkerwijs kan verwachten als je afgaat op de titel. Maar dat is bij clickbait dus niet het geval.

Kom je een link tegen met de tekst “Nieuwsgierig naar het laatste nieuwe kunstje van mijn kat?” Dan verwacht je een foto of filmpje van één of andere poezelige viervoeter in actie. Kom je daarentegen terecht op een site met beleggingsadvies, dan is dat duidelijk een gevalletje clickbait.

[wp_ad_camp_3]

Facebook pakt clickbait aan: titels worden geanaliseerd

Als sinds 2014 meet Facebook de tijd die gebruikers spenderen aan een artikel nadat een link werd aangeklikt. Wanneer iemand een link aanklikt en na minder dan een seconde terug op Facebook zit, is de kans groot dat er sprake is van clickbait. Een slecht punt voor de gebruiker die die bewuste link plaatste, dus.

Nu wordt ook naar de link(tekst) zelf gekeken. Het bericht van Facebook zelf heeft het over twee criteria Men spreekt van clickbait als:

  1. de titel bewust informatie achterhoudt waardoor de internetter de link effectief moet aanklikken om een idee te krijgen waarover het gaat.
  2. de linktekst overdrijft het belang van het artikel (en misleidt de lezer door te hoge verwachtingen te scheppen).

Eigenlijk gebruiken mailproviders zowat dezelfde technieken om spam uit de mailbox te weren.

Gevolgen voor mijn Facebook-pagina?

Volgens Facebook zouden de gevolgen van de wijzigingen in het algoritme voor de nieuwsfeed beperkt moeten blijven. Wanneer je je echter te vaak bedient van zulke clickbait-gevoelige titels, krijgen je berichten een veel lagere prioriteit. Veel minder mensen krijgen ze dus in hun nieuwsoverzicht te zien. Het is met andere woorden slecht voor je Facebook Edgerank.

De achterliggende bedoeling van dit alles is om van Facebook een meer betrouwbare nieuwsaanbieder te maken, door ervoor te zorgen dat achter elke link echte, waardevolle info zit.

photo credit: birgerking via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

Eén reactie op “Facebook pakt clickbait aan en wil echt nieuws tonen”

  1. Omar Boussaïd avatar

    Ach zo gek veel maakt Facebook niet uit voor je traffic. Onderzoekers hebben aangetoond dat zelfs pagina’s met 500.000 likes maar 2% van hun publiek organisch bereiken. Organische bezoekers kun je in ieder geval wel vergeten. Wel is Facebook handig om door middel van advertenties lezers en leads binnen te halen die je eventueel naar een landingspage kan brengen waar je hun email adres kan krijgen en je maillist kan uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.