Homebeter bloggenExtra tijd om te bloggen? Verbeter je blog achter de schermen

Extra tijd om te bloggen? Verbeter je blog achter de schermen

Wat doe je in deze bizarre tijden met je blog? Gewoon business as usual is misschien wel onmogelijk of ronduit ongepast. Dat hoeft geen probleem te zijn. Heb je door omstandigheden meer tijd om te bloggen, dan is dit misschien hét moment om vooral achter de schermen van je blog aan de slag te gaan.

21 tips voor bloggers met extra tijd

Natuurlijk is er altijd de optie om een (nieuw) blogproject op te starten of gewoon vaker te bloggen. Maar fervente bloggers moet ik het wellicht niet vertellen: bij zo’n blog komt meer kijken dan alleen af en toe een artikel online zetten. Allerlei randactiviteiten die je anders steevast tussen de bedrijven door moet doen. Of makkelijk op de lange baan schuift. Misschien is het nu een goed moment om extra werk van te maken.

a) Je blog boosten met je bestaande artikels

Het valt mij telkens weer op hoe snel bepaalde blogberichten verouderen. Maar ook hoe weinig je soms moet doen om die artikels op te frissen.

1. Update je beste blogs

Duik in de statistieken van je blog en neem er pakweg de top 30 bij van de meest aangeklikte blogberichten en pagina’s bij:

  • Ga na of de SEO-titel van je stuk niet wat aantrekkelijker of actueler kan
  • Verwijder indien mogelijk de jaartallen (of pas ze aan)
  • Check of alle linkjes nog werken
  • Voeg nieuw fotomateriaal toe
  • Voeg een Youtube-filmpje toe

Ik blijf erbij, hier laten veel bloggers makkelijk te verdienen punten liggen. Interne linkjes plaatsen, het is een van de makkelijkste manieren om je bezoekers meer pagina’s te laten aanklikken/langer op je blog te laten blijven.

Bij het plaatsen van linkjes denken we vooral aan links vanuit recente artikels naar de oudere. Maar ook de omgekeerde beweging – linken vanuit de oudere content naar de nieuwe stukken dus – is erg nuttig! Hoe dat aan kan pakken toont dit filmpje:

Overigens ben je met deze twee tips al duchtig aan de SEO van je blog aan het werken…

3. Koppel Google Analytics aan Google Search Console

Gebruik je zowel Google Analytics als Google Search Console om je site te monitoren? Het is een goed idee om beide tools aan elkaar te koppelen. Dan krijg je een aantal cruciale gegevens uit Search Console meteen in Google Analytics.

Het voordeel voor jou als blogger is dat je dan niet alleen een veel beter idee hebt hoe je artikels presteren in Google. Je komt ook aan de weet via welke zoektermen je artikels gevonden worden (zie ook vorige tip). En het kan tot slot ook zorgen voor extra inspiratie bij nieuwe onderwerpen om over te bloggen.

b) Extra pagina’s aan je blog toevoegen

Naast je gewone blogberichten kan je blog misschien wel een aantal vaste pagina’s gebruiken:

4. Maak een About-pagina

Veel bloggers beseffen wel dat een blog een About-pagina nodig heeft, maar hebben geen idee hoe eraan te beginnen.

Je kan jezelf voorstellen, dat spreekt. Echter, maak er geen te langdradig verhaal van. En gebruik de About-page vooral om te vertellen waarom je lezer per se op jouw blog moet komen lezen. Wat mist je lezer als ‘ie je blog links laat liggen?

Daarmee zijn we aanbeland bij één van de grootste uitdagingen van blogs (en bloggers):

Zeker bij een wat ouder blog met honderden artikels kan dat een serieus probleem worden. De volgende (vaste) pagina’s kunnen helpen:

5. Creëer een Start-hier-pagina

Start-hier-pagina? Als aanvulling op je About-page kan je een pagina maken speciaal gericht op de nieuwe bezoeker. Geef een staalkaart met links naar je beste naar je beste werk. En focus daarbij op datgene wat jou onderscheid van andere blog(ger)s.

6. Voeg een (in de) media-pagina toe

Op deze pagina kan je (links naar) artikelen van andere websites of collega-bloggers plaatsen, als zij over jou(w blog) spreken. Je toont je appreciatie ten aanzien van je collega, brengt wat verkeer naar diens blog en je toont aan je lezer/bezoeker dat jouw blog een goede reputatie heeft.

Gebruik je je blog vooral om kennis te delen dan is de kans groot dat je in de loop der tijd een flink aantal goeie bronnen omtrent jouw niche verzamelt. Lijst die linkjes op en breng ze samen op één pagina. Dit is weer zo’n manier om je blog in de markt te zetten als the place to be als het gaat om jouw onderwerp. En er zijn nog voordelen.

8. Overweeg om portaalpagina’s te maken

Ook portaalpagina’s zijn een manier om je bezoekers snel naar de voor hen meest interessante content te loodsen. Zoals ik het zie breng je een aantal van je beste artikels omtrent een bepaald onderwerp samen op een pagina. De artikels die je deelt zijn nogal actiegericht. Je leidt ze kort in, voorziet ze indien nodig van commentaar. Het geheel moet zo’n beetje lezen als een mini-mini-mini-cursus.

Dit eigenste blog heeft een zestal portaalpagina’s.

c) Next level SEO

In het eerste deel van dit artikel had ik het al over zoekmachineoptimalisatie. Daar gaan we nu vrolijk mee verder. Dit zijn de wat grotere werken die je echt niet zomaar even tussendoor doet:

9. Breng orde in je categorieën en tags

Veel mensen die al een tijdje onderweg zijn met hun blog zullen dit herkennen. Een heuse wildgroei aan tags en categorieën binnen WordPress. Dat zie je liever niet gebeuren als SEO belangrijk voor je is. Het is dan ook verdomd nuttig om zo nu en dan WordPress-categorieën en -tags die je niet of onvoldoende gebruikt op te schonen.

10. Denk na over cornerstone content voor je blog

Met cornerstone content maak je ruim plaats voor een groot, allesomvattend artikel over een onderwerp dat heel belangrijk is voor je blog. En met “groot” bedoel ik geen stuk van 1.000 of 1.200 woorden, maar eerder 4.000 of 5.000 woorden of nog langer. Het artikel moet heel informatief en waardevol zijn, doorspekt met linkjes en verwijzingen naar andere relevante stukken op je site. En naar de beste bronnen buiten je eigen blog.

Zo bracht ik in een cornerstone artikel zowat alle SEO-tips samen waar een doorsnee blogger mee aan de slag kan.

11. Maak een kennisbank aan voor je blog

Opnieuw vooral een tip voor nichebloggers onder ons. Met een kennisbank spreek je in eerste instantie vooral de leek aan, de echte beginner. En door de kennisbank op vaste WordPress-pagina’s te maken kan je het geheel een erg SEO-vriendelijke structuur meegeven en letterlijk tientallen pagina’s aan je site toevoegen zonder dat je trouwe lezers – die niet noodzakelijk behoefte hebben aan info voor beginners – daar hinder van ondervinden.

Je vind op deze site een speciale kennisbank voor beginnende bloggers. Grote delen daarvan zijn zeer goed vindbaar in Google, maar de gemiddelde lezer weet nauwelijks van het bestaan ervan af.

d) Word een betere blogger

Zullen we dan even loskomen van het pure bloggen? Je zou een deel van de extra tijd om te bloggen kunnen gebruiken om je online bij te scholen. Het internet bulkt van de antwoorden op vragen waar jij al jaren mee zit.

12. Meer blogs van anderen lezen?

De logica zelve, natuurlijk. Klik eens wat vaker een link aan die in je feed voorbij flitst. Om te leren of om inspiratie op te doen voor je eigen blogproject.

13. Volg een online cursus

Dit is hét moment om je te “vervolmaken.” En anno 2020 kan je dat prima online. Zo kwam ik bij Elja een artikel tegen met een tiental dingen om te doen als je thuiszit. Wat blijkt: ze geeft een blogcursus weg. Helemaal gratis. Geen haar op mijn hoofd dat eraan twijfelt dat je er flink wat inspiratie vindt.

14. Lang leve Youtube

Ook op ’s werelds bekendste video-platform kan je terecht voor lering en vermaak. Van simpele tips en trucs tot complete cursussen over de meest uiteenlopende topics. En al dan niet in functie van je blog.

15. Experimenteer met een (voor jou) nieuw social media platform

Iedereen die ooit al eens met een nieuw social media-platform is begonnen weet hoeveel tijd het kan kosten om de eerste volgers rond zich te verzamelen, uit te vogelen hoe een en ader werkt.

Misschien een goed idee om in deze luwe tijden op onderzoek uit te gaan om te kijken of het iets voor jou is. Wederom al dan niet in functie van je blog.

e) Extra promo-kanalen voor je blog?

Nog een domein waar misschien wat extra aandacht naartoe kan zijn een paar manieren om je (blog)merk te versterken. Opnieuw zijn dit dingen die je niet zomaar in 1-2-3 voor mekaar krijgt.

16. Overweeg iets met gastbloggen

Is het op jouw blog wat stilletjes, maar heb je toch zin om te schrijven? Gastbloggen is misschien een optie (ook als je zelf géén blog hebt, trouwens). Gastbloggen is goed voor je online-imago, het helpt bij de SEO en je schrijfspier blijft getraind.

17. Begin een nieuwsbrief

Ik kan niet ontkennen dat een nieuwsbrief opzetten voor je blog een lastig karwei is. Feit is wel dat je langzaam maar zeker een trouw publiek opbouwt. En een stukje minder afhankelijk wordt van zoekmachines om verkeer naar je blog te brengen.

18. Zelf een Youtube-kanaal beginnen?

Toegegeven, bloggen en youtuben zijn twee totaal verschillende disciplines. Maar dat Youtube-kanaal kan je blog perfect aanvullen. Zeker als je vaak content maakt met een sterke visuele component. En je hebt gewoon twee ijzers in het vuur.

19. Zelf een online cursus maken?

Heb je een nicheblog dan is de kans groot dat je op een berg kennis zit omtrent alles wat met jouw hot topic te maken heeft. Is het geen tijd om (een deel van) die kennis op een iets andere manier te gaan delen?

Dat kan via je e-mail lijst (zie tip 17), maar ook op WordPress zelf zijn er mogelijkheden om online cursussen te organiseren.

20. Zet een Facebook-groep op

Je kan je expertise als blogger ook goed gebruiken in Facebook-groepen. Om het even of die groep van een ander is of van jezelf. Pak het een beetje slim aan – en trek mensen aan rondom de thema’s die belangrijk zijn voor jouw blog – en stiekem kan je aardig wat verkeer uit Facebook naar je blog halen.

Onderstaand filmpje toont hoe je zelf een eigen Facebook-groep op poten zet.

21. Maak nieuwe Pinterest-pins voor je oudere content

Daarmee eindigen we dit lijstje met een tip die een stuk makkelijker is. Er zijn nog altijd bloggers die de kracht van Pinterest schromelijk onderschatten. Door ook pins te maken voor je oudere blogberichten geef je nog een extra boost!

Zo! Zit je thuis, heb je extra tijd om te bloggen en wil je vooral in stilte bezig zijn met je blog? Dan kan je met deze suggesties aan de gang. Je maakt jezelf (en je blog) klaar voor een extra spurtje in betere tijden.


Meer van dat?

Afbeelding van Sophie Janotta via Pixabay

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Extra tijd om te bloggen? Verbeter je blog achter de schermen”

  1. Alan avatar

    Wat een vermakelijke post! Ik ga zeker een aantal van je tips toepassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.