HomeenquêteHelft van de bloggers doet het niet altijd meer gratis
,

Helft van de bloggers doet het niet altijd meer gratis

Geld verdienen met bloggenGeld verdienen met bloggen is lang niet meer alleen weggelegd voor de happy few. En – verbazend misschien – het merendeel van de bloggers is tevreden met de inkomsten die zijn/haar blog genereert. Dat is wat ik concludeer na het bekijken van het onderzoekje naar de verdiensten van bloggers.

Onderzoek

149 bloggers vulden de korte enquête in (waarvoor mijn ontzettende dank). 83% onder hen hadden de Nederlandse nationaliteit, de overige 17% waren Belgen. Verder vroeg ik:

Tot welke categorie behoort je blog?

28% (de grootste groep) van de deelnemers aan de enquête heeft een persoonlijk blog. De beauty- en lifestyleblogs en de reisblogs zijn goed vertegenwoordigd (17% en 16%). 13% van de respondenten heeft een omniblog (een blog zonder vast onderwerp). Eén op 6 deelnemers heeft meerdere blogs. De overige niches zijn duidelijk minder goed vertegenwoordigd. 4% zijn bedrijfsblogs of zakelijke blogs.

Hoelang bestaat je blog al?

Bijna 30% van de blogs is tussen 2 en 5 jaar oud, 22% is tussen 1 en 2 jaar, 19% bestaat minder dan 6 maanden. 16% van de blogs heeft een leeftijd tussen 6 maanden 1 jaar en goed 13% is ouder dan 5 jaar.

Hoeveel unieke bezoekers heeft je blog per maand?

Zowat 26% van de deelnemende bloggers blogt voor minder dan 500 unieke bezoekers per maand. 20% heeft tussen 1000 en 2500 bezoekers per maand en goed 13% kan tussen 2500 en 5000 lezers bereiken. 6% geeft aan tot 10000 bezoekers te hebben. 2% maakt dan weer gewag van 50000 bezoekers per maand of meer. Opvallend: een slordige 7% heeft geen idee hoeveel unieke bezoekers er worden geteld.

Bovenstaande vragen hebben zo op het eerste zicht weinig te maken met het vraagstuk “verdienen met bloggen.” Vergis je echter niet. Ze peilen naar 3 belangrijke voorwaarden om een verdienmodel te kunnen opzetten voor je blog. Er wordt algemeen van uitgegaan dat je blog een duidelijke niche moet hebben en een voldoende groot publiek moet kunnen bereiken om echt wat aan je blog te kunnen verdienen.

Daar voeg ikzelf nog graag aan toe dat een blog(ger) liefst ook nog wat maturiteit moet hebben. Al was het maar om voldoende tijd te hebben om uit te zoeken hoe dat nu allemaal precies werkt met dat online geld verdienen. En om te weten wat je nou precies wil. Want niet alle verdienmodellen zijn even geschikt voor ieder blog, bijvoorbeeld. Je zal overigens snel merken dat het niet altijd makkelijk is om commerciële belangen te verenigen met de kwaliteit van je blog.

Vervolgens vroeg ik:

Hoe sta je tegenover (geld) verdienen met bloggen?

Respondenten konden één stelling onderschrijven:

  • Bloggen is een hobby waar ik niet aan wil verdienen. 9.4%
    Het is een hobby, maar als ik er wat kan aan verdienen waarom dan ook niet?  48.3%
    Ik heb geen idee hoe je zou kunnen verdienen aan je blog. 7%
    Ik zou al blij zijn als ik genoeg zou verdienen als ik de kosten voor mijn blog kan terugverdienen. 7.4%
    Mijn blog zou (ooit) voor een serieuze bijverdienste kunnen zorgen. 16.1%
    Ik wil (ooit) van mijn blog kunnen leven. 12,1%

Samenvattend kunnen we stellen dat driekwart van de deelnemers er al dan niet stiekem van droomt om een serieus stukje bij te verdienen aan zijn of haar blog. Alleszins meer dan dat het hen kost om hun webstekje in de lucht te houden. Geen verrassingen hier.

Wat mij wel opvalt: de groep die zegt geen idee te hebben hoe je kan verdienen aan je blog is op een haar na even groot als de groep die geen idee heeft hoeveel unieke bezoekers men heeft. Toeval? Ik denk het niet!

Haal je inkomsten uit je blog?

“Ja,” zegt iets meer dan de helft van de ondervraagden (52,3%). Bij gevolg verdient 47,7% van de bloggers geen geld met bloggen.

Dit ligt zowat in lijn met andere onderzoeken omtrent dit onderwerp. Toch ben ik in dit onderzoekje verrast door het hoge percentage van bloggers dat verdient aan het bloggen. Het publiek van Blogtrommel.com bestaat namelijk vooral uit hobbybloggers. Anderzijds zijn vele onder hen behoorlijk ambitieus, wat een en ander kan verklaren.

Op welke manier haal je inkomsten uit je blog?

  • Ik haal geen inkomsten uit mijn blog. 45.6%
    Via Google Adsense 16.1%
    Via affiliate marketing 15.4%
    Ik krijg gratis producten toegestuurd. 34.2%
    Ik benader zelf bedrijven om gratis producten te krijgen. 8.7%
    Ik verkoop zelf advertentieruimte op mijn blog. 7.4%
    Mijn blog staat open voor (betaalde) advertorials. 24.8%
    Ik schrijf – en publiceer – (betaalde) artikels in opdracht van derden. 22.1%
    Ik blog in functie van mijn business.  6.7%
    Bloggen is mijn beroep. 4%
    Overig 8.1%

Zoals je ziet zijn er anno 2015 veel mogelijkheden om je blog te monetizen. 🙂 Let op de grote grote groep van bloggers die aan de slag zijn voor rekening van derden. Het kleine verschil van mensen die hier aangeven geen inkomsten te genereren is waarschijnlijk te verklaren door het feit dat een deel van de bloggers wel gratis producten – soms ongevraagd – maar dit niet als een inkomen beschouwt. Oh ja, ook hier konden bloggers meerdere antwoorden aankruisen.

HOEVEEL inkomsten haal je uit je blog?

Misschien wel dé hamvraag van vandaag:

  • Ik haal geen inkomsten uit het bloggen.  44.3%
    Ik krijg betaald in natura (gratis producten en diensten).  9.4%
    Minder dan 50 euro per jaar.  9.4%
    Tussen 50 en 100 euro per jaar.  7.4%
    Enkele honderden euro per jaar.  15.4%
    Ik haal een bijverdienste uit mijn blog.  9.4%
    Ik kan leven van het blog(gen).  2%
    Ik blog in functie van mijn business.  2.7%

Hoewel slechts een kleine minderheid echt van het bloggen kan leven, geeft alles bij elkaar toch zowat een derde van de deelnemers aan een kleine bijverdienste aan het blog over te houden. Een bedrag dat in ieder geval meer is dan dat wat nodig is om een blog behoorlijk draaiende te houden. De kosten van een blog op eigen domein schat ik daarbij op zo’n 40 tot 100 euro per jaar.

En dan de laatste vraag:

Ben je tevreden over de inkomsten uit je blog?

Deelnemers konden een cijfer geven tussen 1 en 10. Waarbij 1 gelijk staat met “heel ontevreden” en 10 voor “zeer tevreden.”

In het totaal geeft 35.2% van de ondervraagden aan niet tevreden te zijn (score van 4 of minder). 32% is min of meer tevreden met wat ‘ie aan het bloggen overhoudt (score van 5 of 6). 33% van de bloggers is dus tevreden tot zeer tevreden met de inkomsten uit het blog (en scoorden dus tussen 7 en 10).

Niet enkel cijfertjes

Tot zover alle cijfertjes. Ik sta erop nogmaals alle deelnemers aan de enquête te bedanken voor de openhartigheid.

Wil je kans maken om wat met je blog te verdienen dan helpt het om – zoals ik hierboven al aanhaalde – een duidelijke niche te hebben alsook veel verkeer naar je blog.

Maar dat neemt niet weg dat ook blogs met heel wat minder bezoekers succesvol kunnen zijn en een deel van de koek meepikken. En ook persoonlijke blogs of blogs zonder echte niche kunnen inkomsten uit hun blog puren. Een beetje marketeer kijkt tegenwoordig verder dan enkel naar de harde cijfers achter een blog. Een klein maar erg gefocust doelpubliek is hem meer waard dan een grote massa volk dat niet echt op zijn product zit te wachten. Dat blijkt duidelijk uit de verhalen die in de commentaren onder de enquête te lezen zijn. Het vergt alleen wat meer zoekwerk, en het is moeilijker om het echt systematisch te doen.

Verbazingwekkende tevredenheid

Meer dan de helft van de bloggers zegt dus eigenlijk wel tevreden te zijn qua inkomsten. Dat is alvast wat mij betreft de grootste verassing die uit deze poll naar voren komt.

Het zou mij niet verbazen mochten de verwachtingen omtrent de eventuele verdiensten sowieso niet erg hoog gespannen zijn. Bloggers zijn dan door het dolle heen als er eens wat euro’s naar hen (terug)vloeien. In dat moment van euforie is een blogger niet geneigd de vele, vele uren in rekening te brengen die voorafgaan aan dat betaald succes. Alles is relatief: wil je poen scheppen, dan is bloggen niet direct de meest voor de hand liggende keuze.

Professionalisering

Hoewel we nog ver verwijderd zijn van Amerikaanse toestanden, krijg ik wel de indruk dat het blogwereldje zich in een razendsnel tempo aan het professionaliseren is. En daarmee neemt ook de platte commercie hand over hand toe. Zeker in Nederland. Bloggers worden mondiger want raken beter geïnformeerd, reclamejongens van  hun kant zien het potentieel van al die individuele bloggers. Dat creëert mogelijkheden en schept verwachtingen.

Geld verdienen met bloggen is zeker mogelijk (en veel bloggers doen het ook). Een vetpot is het meestal echter niet. Zeker als je ook de gepresteerde uren in rekening brengt.

photo credit: Tedece via photopin cc

Laatst verschenen berichten

9 reacties op “Helft van de bloggers doet het niet altijd meer gratis”

  1. Jeannet avatar

    Hmmmm, ik sta te kijken van de aantallen bezoekers, ik krijg op mijn blog na het plaatsen van een bericht, 1 x per week, 1200 bezoekers, dat is dus redelijk veel als ik het zo lees. Ik verdien helaas niets aan mijn blog, anderen wel, als ik een boek of iets anders aanprijs omdat ik het zelf mooi vind, dan gaat de verkoop meteen omhoog.Hoe kan ik dat naar verdiensten voor mezelf terug koppelen?

  2. Noelle avatar

    Ik was benieuwd naar cijfers over hoe lang mensen een blog ‘volhouden’ … en vond het leuk die hier te vinden.Dank daarvoor.
    Mijn blog Tevreden zijn … oefen tot het spontaan gaat bestaat ruim 5,5 jaar … bijna elke dag een stukje.
    Weet je welkom er eens een kijkje te nemen.

  3. Arnoud avatar

    Ik sta doorgaans nogal sceptisch tegenover de bezoekersaantallen die mensen opgeven. Veel bloggers hebben vaak geen idee hoe ze al die tabelletjes met cijfers moeten interpreteren. Een bezoekersaantal van 50000 per maand lijkt mij bijvoorbeeld onwaarschijnlijk voor een blog. Het zou kunnen wanneer het om een lifestyle/beautyblog gaat, maar dan zou ik ook wel de bounce rate willen weten. Want dat op dergelijke blogs veel merknamen worden genoemd, resulteert in meer bezoeken via Google. Meestal vertrekt 80 procent dan weer binnen enkele seconden.
    En wat is ‘ervan kunnen leven’? Is dat na aftrek van belastingen? 😉
    Begrijp met goed, ik gun iedereen een fijne verdienste met zijn/haar blog, maar als dat blog niets anders is dan een soort verlengstuk van een reclamefolder is het niet echt een blog te noemen. Een ‘normale’ blogger mag denk ik blij zijn met enkele tientallen of hooguit honderden bezoekers per dag (dat is dan veel). Hoger scoor je alleen als je via andere media een bekende figuur bent.

  4. Danielle avatar

    Top dat je de uitkomsten met ons deelt! Ik was/ ben zelf ook al een tijdje benieuwd naar dit onderwerp en zeker naar hoe andere bloggers dit beleven. Zo ben ik hier en daar best eens aanwezig bij pers events waar dan allemaal meiden zitten met het doel om van hun blog hun werk te maken. Ik voel mij dan als hobbyist soms een vreemde.. ik werk gewoon naast mijn blog en investeer het geld dat ik er mee verdien vaak weer in mijn blog. (hosting, win-acties, nieuwe layout, event waar ik heen ga, schrijf lessen etc.)

    Ik vind het dus ook boeiend om te lezen dat zoveel mensen blij zijn met de inkomsten van hun blog, dat is namelijk anders dan wat ik om mij heen zie. Nu bevind ik mij dan ook wel in het “lifestyle & beauty” wereldje waar denk ik de meeste harde euro’s worden verdient als het gaat om bloggen (is een gevoel.. kan ik nergens aan staven).

    In elk geval bedankt weer voor je inzichten! Ik vond het weer ontzettend leuk om te lezen!

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Dank voor je compliment!

      Het klopt denk ik dat de commercie het verst is doorgedrongen in de sector van de beauty- en lifestyleblogs. Maar ook in andere sectoren wordt meer en meer “geld gevonden.”

  5. Jadwiga avatar

    Ik had je enquete inderdaad ook ingevuld en leuk om nu de resultaten terug te lezen! Ik ben zelf ook nog steeds zoekende naar hoe ik eventueel geld zou kunnen verdienen en vooral ook benieuwd hoe het anderen vergaat. De resultaten geven een aardig inzicht!

  6. Percy Tienhooven avatar

    Super interessant dit! Thanks Ben.

    Ik ben er zo één die er niets aan verdient. Heck, ik verlies er financieel zelfs aardig op. De kosten voor mijn blog liggen op 105 euro per maand. Ik betaal namelijk voor Madmimi nieuwsbrief service, CoShedule, Leadpages, Hosting.. en een abbo op Michael Hyatts Platform University om bij te blijven in de blogging wereld en om nieuwe snode plannen voor wereldheerschappij te bedenken.

    100 eurotjes per maand, en dat vind ik helemaal oké.

    Ondanks dat ik mijn persoonlijkheid heftig brand op de site (de way to go voor in de toekomst; mensen willen mensen zien. Aap kijkt naar aap) gaat mijn blog over persoonlijke ontwikkeling, met een persoonlijke tint (en een fikse dosis humor, hoop ik). Ik zie het dan ook niet als een leuke schattige blog, maar als een bedrijf dat nu nog heel slecht in winst maken is.

    En als je erin geloofd, wat ik doe, dan moet je vooral niet op gaan bezuinigen. Dan moet je investeren. Met je tijd en je geld; basta.

    En daarbij; Ik vind het bloggen geweldig om te doen. Het contact met de mensen via de mail is zeer bevredigend. Het bouwt een relatie op, wat later zeer interessant kan zijn als er een eigen ‘product’ is. ( leestip voor de mede bloggers: Seth Godins Permission Marketing en Gary Vaynerchuks boek: JAB JAB JAB JAB RIGHT HOOK)

    Dat is voor mij later ook DE manier om geld te verdienen aan mijn blog. Eigen producten, highly relevant aan je blog en de lezers. Maar dat voor later. Eerst een audience opbouwen en ‘erachter komen’ wat voor een product men zou willen zien.

    Nog een reden dat ik er geld in blijf pompen is dat ik in mijn google analytics de cijfers zie stijgen. Ik ben nu 8 maanden bezig en ging van 1 bezoeker (mijn vader) naar 1800 unieke bezoekers per maand. Geen idee of dit veel is, maar ben er zeer content mee. Dit reflecteert ook terug op mijn Facebook pagina en mijn nieuwsbrief inschrijvingen.

    Excuses weer voor mijn lange verhaal. Ben, thanks voor je inzichten en het delen van deze info.

    Cheers!
    Percy

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ik bewonder je, man! Er zijn weinig bloggers die zoveel in hun blog investeren (vooral ook financieel) en er tezelfdertijd zoveel lol aan besteden (het laten uitschijnen alsof het allemaal heel hobbymatig is). Petje af!

      1. Percy Tienhooven avatar

        Thanks Ben! Insgelijks, maar dat weet je :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.