Daar lijkt het alleszins sterk op. Google is op dit moment bezig de verschillende diensten los te koppelen van Google Plus. Zo wordt het over een paar maanden opnieuw mogelijk om video op Youtube te zetten zonder een account bij Google Plus, bijvoorbeeld.

Met Google Plus startte de zoekmachinegigant in 2011 zijn eigen social netwerk op. Bedoeling was om het immens populaire Facebook het vuur aan de schenen te leggen. Goed 4 jaar later is het einde van Google Plus nabij. “We hebben enkele keuzes gemaakt die achteraf bekeken fout waren en die we moesten herdenken. In de komende maanden gaan we enkele belangrijke veranderingen doorvoeren”, klinkt het bij Google. Verder wordt echter wel benadrukt dat Google Plus blijft bestaan. Men heeft het over een “meer gefocust en handiger” Google Plus.

Te laat op de kar

Zelf heb ik me steeds verbaasd over het feit dat Google zo laat op de kar sprong: dat getalm viel in mijn ogen moeilijk te rijmen met het streven om de menselijke factor een almaar grotere rol te laten spelen in de SEO. En wil je dat, dan zijn de data die je kan halen uit wat er zoals gebeurt op social media – de zogenaamde social signals – toch van primordiaal belang? Hoewel Google slechts schoorvoetend toegaf dat wat er op sociale media gebeurt enige invloed heeft op de positie van websites in de zoekresultaten, werden gretig data ingekocht van concurrenten Facebook en Twitter. Onbeduidend zullen die sociale signalen dus wel niet geweest zijn.

Het ontstaan van Google plus was/is dus perfect te verklaren. Maar het heeft dus nooit een vuist kunnen maken tegen Facebook.

Voor nerdy types

Ergens in 2012 ging ook ik van start met Google. Het werd destijds – uiteraard – flink gepromoot via Google en Blogger (Blogspot.com) en liet me dus vermurwen. Ik trof er veel nieuwsgierigen aan. Veel nerdy types, technici en andere vakidioten ook. Die vonden op Google Plus een leuke speeltuin. Tot het nieuwe eraf was.

Dat is Google Plus tot op de dag van vandaag gebleven: een proeftuin, een laboratorium voor nieuwsgierigen van allerlei slag, en niet de gezellige kroeg die Twitter of Facebook wel (kunnen) zijn.

Gedwongen sociaal

Destijds hadden deskundigen er al een hard hoofd in. Enkelingen naar Google Plus halen is geen probleem, maar een groot deel van het netwerk van die enkelingen moet ook mee willen, natuurlijk (of het zou moeten zijn dat je dringend behoefte hebt aan een compleet nieuwe vriendenkring). Anders heeft de overstap naar een Google Plus immers weinig zin. Blijft de vraag waarom iemand die al druk is op Facebook ook nog eens tijd en energie zou moeten steken in een ander sociaal netwerk. Te weinig mensen konden een bevredigend antwoord vinden op die vraag.

Google heeft nog geprobeerd het tij te keren. Hoe? Door mensen die Youtube-filmpjes wilden uploaden te veroordelen tot Google Plus en door bloggers en content marketeers te verlekkeren met zoiets als Google authorship (wederom enkel toegankelijk via Google Plus) bijvoorbeeld.

Feestje bij Facebook?

Het heeft allemaal niet mogen baten. Veel mensen hebben inderdaad een Google Plus-account  – omdat je dat nu eenmaal nodig hebt om gebruik te kunnen maken van bepaalde diensten – maar doen er verder heel weinig mee. Dat blijkt overduidelijk uit de cijfers. Een gemiddelde gebruiker spendeert 3 minuten per maand op Google Plus. Een schijntje vergeleken bij de 405 minuten van bij Facebook. Ook ik gebruik Google Plus eigenlijk alleen maar om een klein beetje aan blogpromotie te doen en bepaalde info te zoeken. Uit plat opportunisme dus.

Als het doek valt over Google Plus zal niemand het echt missen, denk ik. Google zal wel een les geleerd hebben: dat je mensen vooralsnog niet kan dwingen sociaal te wezen. Hoeveel geld en technologie je er ook tegenaan smijt. Een geruststelling is dat dan weer wel.

Zouden ze intussen een flesje gekraakt hebben bij Facebook?

Recente berichten

4 reacties op “Einde van Google Plus nabij?”

  1. Simovic-Vuceljic Natasa avatar

    Ik heb Google Plus uit noodzaak aangemaakt omdat ik anders geen account op Youtube kon hebben. Ik heb het even gebruikt, maar toen ik zag dat niemand van mijn vrienden het gebruikte, heb ik het maar links laten liggen. Het is ook gewoon een ingewikkeld platform (naar mijn mening) en heeft niet zoveel te bieden. Ik zal het zeker niet missen 🙂

  2. Erik avatar

    Toch maar goed dat Google het ons niet door de strot heeft kunnen duwen. Ik ga Google Plus ook niet missen, de rede dat ik G+ gebruikte was om mijn artikelen te promoten.

  3. Falco Renierkens avatar

    Ook ik moet bekennen dat ik het niet ga missen *shame*… Vind het niet gebruiksvriendelijk en dat het je strot af wordt geduwd zodra je iets met Google wilt doen helpt ook niet echt. Hopelijk komt dan de oude fatsoenlijke contacts manager van Gmail terug. Valse hoop?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.