Homereview en recensieEditio blogcursus: leren bloggen in groep
0
(0)

Editio blogcursusOnlangs bood de online-schrijversacademie Editio* me aan om een blogcursus te volgen. Ik vroeg me oprecht af of je überhaupt kan leren bloggen door een 6-weken durende cursus te volgen. Ik kroop in de huid van een beginnende blogger en zocht uit of een Editio blogcursus ook wat voor jouw kan zijn.

Online leren in groep

Na inschrijving krijg je – enkele dagen voor de start van de cursus – je inloggegevens. Daarmee krijg je toegang tot de afgesloten cursusomgeving. Je vindt er uiteraard het lesmateriaal en je opdrachten voor de cursus. De lesstof is gespreid over zowat 6 weken en vanaf dag één is de zijn alle hoofdstukken beschikbaar. Het laat je toe op je eigen tempo te werken. Dat is ook wel fijn, natuurlijk.

Alles staat onder leiding van een tutor, die vooral op het toneel verschijnt om feedback te geven wanneer cursisten een werkstuk hebben ingezonden.

Er is ook een forum waar je makkelijk in contact kan komen met je medecursisten. Hier kan je ook de vorderingen van de andere cursisten volgen, en het is ook hier dat je terechtkan voor feedback. Feedback, zowel van je mede-cursisten als van de tutor. Daarmee zijn we ook meteen bij de grootste troef van deze blogcursus beland: het feit dat je in besloten kring feedback en aanmoedigingen kan krijgen en geven van/aan mensen die op dat moment hetzelfde traject afleggen als jij. Bij bepaalde (deel)opdrachten wordt trouwens expliciet gevraagd om het werk van collega-cursisten te lezen en te beoordelen. Als je daarvoor te vinden bent kan je hier veel uithalen, dat spreekt.

Wat leer je in de Editio blogcursus?

Navraag leerde me dat de cursus zich vooral richt op beginnende bloggers. Desondanks leer je niks over het online zetten van een blog, bijvoorbeeld. Men neemt aan dat je je blog reeds in de lucht hebt. Er is wel aandacht voor:

 • (het zoeken naar) onderwerpen om over te bloggen
 • kort, bondig en raak schrijven
 • de opbouw en structuur van je artikel
 • het belang van pakkende (tussen)koppen
 • de basis van SEO

Is het wat, zo’n cursus?

Kijk, ik zal niet langer om de hete brij heen dansen. Het is natuurlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak en aanvoelen, maar ik ben er niet van overtuigd dat je als doorsnee cursist/beginnende blogger na het volgen van deze blogcursus gewapend bent om een deuk in een pak boter te bloggen. Reden daarvoor is dat er volgens mij heel veel nadruk komt te liggen op het schrijven zelf. Na afloop zal je misschien goed gestructureerde, en zelfs meeslepende artikels kunnen schrijven die perfect gedijen in een professionele omgeving (als je tenminste snel genoeg van aannemen bent).

Begrijp me niet verkeerd. Wil je bloggen en met je blog een snaar kunnen raken bij een wat breder publiek, dan helpt het als de schrijfstijl een beetje meezit, de koppen op hun plaats staan en de dt-kemels achterwege blijven. Maar voor een cursus die zich die ook bedoeld is voor beginnende bloggers is het wel jammer dat er nauwelijks concrete aandacht is voor – bijvoorbeeld – SEO of (het gebruik van) sociale media in functie van je blog. Meer in het algemeen mis ik in de cursus danig de lol en de rock-and-roll die zo typisch zijn voor het blogwereldje.

Schieten op de verkeerde doelgroep?

Anderzijds hoeft die focus op het schrijven natuurlijk niet te verbazen. Editio is tenslotte een schrijversacademie. Dat is geen schande, maar heb je interesse in de Editio blogcursus dan moet je dit zeker in het achterhoofd houden. Hoogstwaarschijnlijk spreekt de cursus niet zozeer de hobbyblogger aan. Wil je je blog inzetten voor zakelijk/professionele doeleinden en/of een journalistiek verantwoord project opzetten, dan kan deze cursus je eventueel wel aanspreken. Op voorwaarde dat je ervan overtuigd bent dat je schrijfstijl (grondig) moet worden bijgespijkerd.

Zelfs in dat specifieke geval is het de vraag of je, met wat nu voorligt genoeg uit de Editio blogcursus kan halen. In zes weken tijd schrijf je immers slechts een zestal artikelen (het zorgt er wel voor dat je slechts één à twee uurtjes per week kwijt bent) en het eigenlijke cursusmateriaal is vrij summier. Naar mijn aanvoelen krijg je als startende blogger onvoldoende bagage mee om een goede (door)start te maken met je blog. En dat is toch wel het minste wat je mag verwachten als je zes weken les volgt onder leiding van een tutor en er 300 euro voor neertelt?

Enkele suggesties

Maar goed, ik wil stoppen met zeuren en afsluiten met enkele suggesties. Waarom deze blogcursus niet gewoon anders in de markt zetten? Volgens mij is dit iets voor de wat meer ambitieuze schrijver met een nieuwsgericht blog, eerder dan de echte hobbybloggers.

Ik zou er dan wel voor zorgen dat cursisten effectief meer schrijvende meters moeten maken. En waarom dan niet wat meer werken aan de hand van artikels die cursisten eerder schreven op hun blog?

En tot slot kan ook de digitale cursusomgeving een update gebruiken (met aanpasbare, fijner leesbare lettertypes) en een chatgedeelte dat wat overzichtelijker is ingedeeld, graag. Het oog van de cursist wil ook wat. Zeker voor dat geld.


In een reactie geeft Editio aan momenteel bezig te zijn met het vernieuwen van de cursus bloggen, en in de loop van het jaar het cursussysteem flink op te frissen.

*= Editio stelde mij deze blogcursus (kostprijs: 325 euro) gratis ter beschikking.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

4 reacties op “Editio blogcursus: leren bloggen in groep”

 1. Bibiane avatar

  Ik heb heel veel (gehad) aan de blogcursus van Verbeelding. Die kan ik echt iedereen aanraden! En kost niet belachelijk veel geld.

 2. Ximaar avatar

  Er is vast wel een markt voor en sommige mensen zal het zeker helpen. Maar het is ook windhandel, waar vooral bedrijven in tuinen. Zij bedenken dat hun website te weinig wordt bekeken. Stellen een medewerker aan die dan maar moet gaan bloggen en vervolgens gaat die eerst naar zo’n cursus. Een bedrijf maalt niet om dergelijke kosten, de verloren manuren zijn daar vaak een veelvoud van.

  Ik ken ook voldoende privépersonen die aan dergelijke cursussen meedoen en er achteraf bitter weinig van opsteken en er uiteindelijk niets mee terug krijgen in de vorm van een goed gemaakt en goed bezocht blog.

  Dergelijke cursussen zijn er voor van alles en nog wat. Zelf heb ik er 1 voor Windows95- en Office-gebruik gehad. In totaal 40 uur betaald door de baas en dat heeft wonderwel iets opgeleverd. Maar voordat ik er naartoe ging kon ik al goed er mee omgaan. Het is opvallend hoe slecht mensen nog altijd met Windows omgaan en veel van de basishandelingen niet kennen. Laat staan dat ze bijvoorbeeld macro’s gebruiken om hun werk te vereenvoudigen.

 3. Tania avatar
  Tania

  Waaarom start jezelf niet met het geven van een cursus ?

 4. Jeannet avatar

  Nou, ik vind het een bom duiten voor een blogcursus waarvan je maar moet afwachten wat het is en of het wat oplevert, als je voor je hobby blogt sowieso niet, dit lijkt me meer voor commerciële bloggers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.