(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

Waarom vlot het niet met de e-maillijst van je blog?8. Iets gratis weggeven aan de inschrijvers op je mailinglijst?

Om volgers te “overtuigen” om zich in te schrijven op de e-maillijst van je blog zou je een iets kunnen weggeven. Dat kan een e-book zijn, een klein PDF-je met korte tips, een checklist of een andere printable. Als het maar iets is dat je langs digitale weg kan laten geworden. En – minstens even belangrijk – datgene wat je weggeeft moet iets zijn waar je publiek op zit te wachten én ook verband houdt met je blog(niche).

Je moet er wel rekening mee houden dat een flink deel van je publiek vooral tuk is op je gratis cadeau en veel minder belangstelling heeft voor de artikels die je regelmatig aan je blog toevoegt. Gevolg? Veel bezoekers die zich snel weer uitschrijven.

9. Je lezers iets speciaals aanbieden?

Waarom zouden je lezers zich inschrijven op je mailinglijst? Of misschien nog beter: waarom zouden ze aangemeld blijven? Om geen enkel blogbericht te hoeven missen. En verder? Zorg er alleszins voor dat je artikel dat je promoot ook écht de moeite waard is.

Stuur je mails uit snel nadat je je nieuwste bericht online hebt gezet. Het heeft voor je inschrijvers immers geen meerwaarde om ingeschreven te blijven als ze je nieuwste blogpost sneller kunnen oppikken via pakweg social media.

Andere (kleine) dingen die je je contacten op de mailinglijst van je blog kan aanbieden:

  • een meer persoonlijke mail met de vraag of je hen ergens mee van dienst kan zijn
  • een winactie voorbehouden aan de contacten op je mailinglijst
  • een exclusieve inkijk of inbreng in de toekomstige blogartikels
  • absolute prioriteit bij het beantwoorden van eventuele vragen

Om te weten wat er leeft (en de inschrijvers op je nieuwsbrief wat beter te leren kennen) kan je van tijd tot tijd een korte enquête afnemen. Dat kan vrij simpel middels een Google formulier bijvoorbeeld.
Het klinkt allemaal wat vaag, maar het gaat er dus om dat je de inschrijvers op de nieuwsbrief van je blog een beetje als een bijzondere groep volgers gaat beschouwen. Hierdoor verklein je het aantal uitschrijvers.

10. Noem je nieuwsbrief niet “nieuwsbrief”

De reden hiervoor is simpel. Het woord nieuwsbrief is niet sexy. Het roept bij veel mensen de associatie op met een overvolle inbox en nutteloze pulp.

Zeg dus niet: “schrijf je in op onze nieuwsbrief,” maar – bijvoorbeeld – “Ontvang nu gratis tips om…” Je wil hetzelfde, maar je verpakt het helemaal anders.

11. Kies NIET voor een typisch nieuwsbrief design

Zowat alle mailinglist providers bieden je templates om nieuwsbrieven te maken. Compleet met headers, opmaak voor je fotomateriaal, logo’s en dies meer.

Laat die maar aan je voorbij gaan en ga voor het simpelste design dat je kan krijgen. Het moet voor de ontvanger lijken alsof het gaat om een mailtje van een vriend, niet om een gestandaardiseerde boodschap van een bedrijf. De kans dat je mail wordt geopend stijgt aanzienlijk.

12. De onderwerpregel van je mailtje is heel belangrijk

Je inschrijvers mogen zich dan al uitdrukkelijk hebben opgegeven voor je mailinglist, het blijft een hele uitdaging om hen nadien zover te krijgen je mail überhaupt nog maar te openen. Je moet dus in de eerste plaats op zoek naar een onderwerpregel die iets losmaakt bij je lezer en hem tot klikken aanzet. De werkwijze voor de onderwerpregel is te vergelijken met de zoektocht naar een goede titel voor je blogpost.

13. Houd het mailtje kort

Je kan een heel verhaal ophangen over het hoe en waarom van je nieuwste artikel. Liever leid je het stuk kort in (zonder de clou te vertellen). Je wil immers de kansen gaaf houden dat er effectief wordt doorgeklikt naar je blog. Vergeet dan ook niet om minstens één link naar je blog te plaatsen, want daar is het ons uiteindelijk allemaal om te doen!

14. Duik regelmatig in de statistieken

Succesvol aan de slag gaan met je mailinglist is ook een kwestie van veel testen en uitproberen. Gelukkig heeft zowat elk programma waarmee je mailings kan uitsturen* wat statistiekjes ter beschikking. Hier kan je onder meer uithalen:

  • welk percentage van je publiek de mail opent
  • hoe vaak een link wordt aangeklikt
  • wie van je inschrijvers je mail opent en aanklikt
  • wie van je volgers de mails het vaakst opent (en doorklikt)

Het kan verdomd handig zijn om je mailinglijst wat te segmenteren op basis van wat de statistieken laten zien. Zelfs al heeft iedereen op je mailinglijst aangegeven op de hoogte te willen blijven van wat jij allemaal publiceert, niet iedereen is hetzelfde.

Is de respons echt bedroevend laag, durf dan te experimenteren met verschillende tijdstippen van verzending. Het is uiteraard handig als je mail de deur uit gaat op een moment dat (het grootste deel van) je publiek tijd heeft om e-mails te openen.

En los daarvan kom je er snel genoeg achter welke mailtjes/blogberichten het vaakst worden geopend en welke je gemiddelde inschrijver koud laat. Doe er je voordeel mee!

15. De e-maillijst van je blog? Niet te snel opgeven!

We moeten er niet flauw over doen. Verkeer voor je blog genereren via je mailinglijst is niet simpel. Je doet er meestal goed aan onderweg wat te experimenteren (met onderwerpregels, opmaak en indeling van de mailtjes, de frequentie enzovoort).

Ik sluit graag af met enkele cijfertjes. De mailinglijst van Blogtrommel.com telt momenteel een goeie 50 contacten. 50 mensen die 2 keer per week even aan mijn blog worden herinnerd. Elke mail is goed voor zo’n 15 kliks naar mijn blog. Op jaarbasis gaat het dus om zo’n slordige 1.500 kliks. Niet direct de overrompeling, maar “verwaarloosbaar” is toch nog wat anders.

Dit is weer zo’n typisch gevalletje “langzaam maar zeker!”

Houd er ook rekening mee dat ik hier niet per se het onderste uit de kan wil. Zo bied ik momenteel geen cadeau aan wanneer mensen zich inschrijven. Wie zich op mijn mailinglijst zet doet dat om dit blog minstens voor een tijdje van nabij te volgen. Niks meer, niks minder.


*= Voor mijn e-maillijst maak ik gebruik van Mailchimp.

photo credit: RambergMediaImages via photopin cc

 

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Nieuwste berichten

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


Eén reactie op “Waarom vlot het niet met de e-maillijst van je blog?”

  1. Toevallig heb ik pasgeleden besloten om maar te stoppen met mijn nieuwsbrief. Ik heb het idee dat veel mensen zich toendertijd inschreven toen er een winactie was ( dat was een voorwaarde) en een paar mensen klikken alleen door als er weer een nieuwe winactie is. Verder denk ik dat veel mij al dagelijks volgen en in mijn nieuwsbrief zet ik dan eigenlijk niets nieuws. Ik verstuurde hem 1 keer per maand en vaak vergat ik het zelfs of kwam er maar niet aan toe, dus het werd te rommelig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.