Homebeter bloggenDoor deze 22 fouten heb jij te weinig bezoekers op je blog

Door deze 22 fouten heb jij te weinig bezoekers op je blog

Zet een paar keer per week een goed blogbericht online en eerder vroeg dan laat moet het verkeer naar je site op gang komen. Heb je ondanks je harde werk toch te weinig bezoekers op je blog? Mogelijks heeft je site last van een paar foutjes. Goed nieuws echter: alles is vrij simpel recht te trekken.

Ik zeg het hier weleens vaker: wil je een succesvol blog maken, dan komt er meer bij kijken dan steengoede blogs schrijven en zorgen dat de zoekmachineoptimalisatie een beetje klopt. Talloze “kleinigheden” bepalen immers (mee) of jouw topartikel wordt aangeklikt en gelezen of straal genegeerd. Hier volgt dus een lijstje met foutjes – die meestal te maken hebben met de vormgeving en indeling en redactionele keuzes – die je moet zien te vermijden.

Waarschuwing: sommige blunders (en suggesties ter verbetering) zijn voer voor discussie.

Weinig bezoekers op je blog? Los deze domme fouten op

Heeft je blog last van één of twee akkefietjes uit deze lijst dan is er waarschijnlijk niet zoveel aan hand. Tel je pakweg een dozijn issues, zie het dan zo: je blog is een burcht met opgetrokken valbrug, je bezoekers zijn ridders te paard die mogen proberen de slotgracht over te steken…

1. Het is niet meteen duidelijk waar je blog over gaat

Oké, beginnen we direct met het bovenste gedeelte van je blog. Naast de blogtitel, moet je ook denken aan de header en de ondertitel of tagline van je blog.

Zorg dat ELKE BEZOEKER meteen weet of wat voor (soort) blog hij terecht gekomen is. Om het even of hij je blog niet kent of hij een trouwe lezer is.

Dat de blognaam annex url van je site duidelijk te zien is is niet meer dan een goed begin. Vertel je lezer ook wat wat hij bij jouw vooral moet komen zoeken! Waarover gaat je blog (niet) en wat maakt je blog uniek ten opzichte van anderen? Dat moet allemaal duidelijk worden binnen 2 seconden.

2. Er staat veel te veel tekst opeengepakt

Blogs met een muur van tekst, daar is niet tegenop te klimmen en dus laten de meeste lezers ze links liggen. In het allerbeste geval lezen ze de eerst 2 regels van je stuk.

Breng alsjeblieft extra witruimte in je tekst! Dat kan door simpelweg:

  • artikels te schrijven met kortere alinea’s
  • regelmatig een tussenkopje te gebruiken
  • allerlei multimedia in te voegen in je blogbericht
  • lijsten met opsommingstekens te bezigen in plaats van opsommingen in een doorlopende tekst
  • dankbaar te spelen met de opmaak van tekstkaders, quotes en citaten

Sinds de invoering van de Gutenberg Editor van WordPress heb je hiervoor trouwens extra mogelijkheden.

3. De opmaak en indeling van je blog bezorgen je lezer hoofdpijn

Heb je weinig bezoekers op je blog? Dan wil je de bezoekers die je wél hebt graag wat langer op je site houden. Daarbij komt nog: lezers die je blog ontdekken en een fijne leeservaring hebben, vergeten je blog minder snel en komen vaker terug voor meer.

Verkies lees- en gebruiksgemak voor je lezer boven een originele vormgeving en indeling.

Bezoekers spreken je er zelden op aan. Maar ook hier kunnen kleine dingetjes een wereld van verschil maken:

  • kies voor een duidelijk lettertype voor de bodytekst (in een kleur die verdacht veel op zwart of donkergrijs lijkt)
  • kies de bodytekst ook zeker groot genoeg
  • ga voor tekst op een hele lichte achtergrond, zorg in elk geval voor voldoende contrast
  • over de witruimte had ik het hierboven al
  • probeer je blog logisch en overzichtelijk in te delen

Moet je blog het inderdaad vooral hebben van uitgebreide artikels, dan mag je hier eigenlijk geen steken laten vallen.

En dan nog iets: je blog moet ook een baken ven herkenning zijn; een huis van vertrouwen op het internet. Daarom: eens de indeling, layout en opmaak van je blog min of meer op punt staat, wijzig het dan niet té vaak te drastisch. Je wil niet dat terugkerende lezers en bezoekers ook maar even gaan twijfelen of ze wel op het juiste blog zijn aanbeland. Bovendien willen ze graag zo snel mogelijk naar de info waar je blog om bekend staat.

4. Het is te lang zoeken naar de beste artikels op je blog

Veel bloggers kennen het probleem wel: slechts de meer recente blogberichten worden aangeklikt en gelezen, de wat oudere liggen in het archief te beschimmelen. Nog te veel bloggers vertrouwen er te makkelijk op dat lezers heel geduldig op zoek gaan naar hun beste artikels. Dat valt meestal tegen. Tenzij… je de kat bij de melk zet!

Plaats in je artikels en blogpagina’s veel meer hyperlinks naar oudere – en nieuwere – relevante content. Zo zet je bezoekers spontaan aan om meerdere pagina’s aan te tikken; dieper je blog in te duiken.

Daarnaast is het zaak om – zeker naarmate er meer artikels op je blog verschijnen – na te denken over een manier om je beste werk snel vindbaar te maken. Ook al zit dat wat dieper in het blogarchief verscholen:

Kortom, laat je lezers het niet allemaal zelf uitzoeken, maar toon hen de weg naar de (volgens jou) interessantste info van je blog.

5. Als een bezoeker op je blog aankomt wordt automatisch audio (of video) afgespeeld

Wil je per se audio of video afspelen, zet het zaakje dan standaard op stil en laat je bezoeker zelf de mogelijkheid om de video of audio aan te zetten. Zo breng je je bezoeker niet aan het schrikken.

Ja, ik weet het: externe links laten openen in een nieuw tabblad is zowat dé standaardprocedure onder bloggers. Ook op dit blog, trouwens. We hebben daar een goede reden voor.

Het probleem met deze manier van werken is dat jij als blogger actief ingrijpt in de surfroutine van jouw bezoeker. Als ‘ie op zijn stappen wil terugkeren doet ‘ie dat reflexmatig via de terugkeerknop van zijn browser, maar die werkt dan niet (of je bezoeker komt niet meteen op de pagina uit die hij in gedachte had)…

Laat de lezer zelf bepalen of en wanneer er een nieuw venster wordt geopend in zijn eigen browser.

7. Je gebruikt een slider of een megamenu in je blog

Zowel de slider als het megamenu zijn wat op hun retour, heb ik de indruk. Misschien zien ze er mooi en spectaculair uit, maar het is nog maar de vraag of ze je blog ook echt wat bijbrengen.

Vaak verlengen ze de laadtijd van je blog alleen maar. Bovendien leiden ze de aandacht van je bezoeker af, terwijl je ‘m juist zo snel mogelijk naar je artikels wil brengen.

Waar het om gaat is dat je je bezoeker niet te veel wil afleiden met elementen bovenin je blog die er misschien wel fancy uitzien, maar wel de eigenlijke content naar beneden drukken.

Te weinig bezoekers op je blog? Misschien is het voor je lezer gewoon te lastig om snel aan zijn trekken te komen…

8. De About-pagina van je blog kan veel beter

Vaak heeft de About-pagina van een blog wat weg van een te braaf en veel te langdradig voorstelrondje.

Houd het kort. En vooral link meteen naar de belangrijkste en meest populaire pagina’s.

Niet zelden is de About-pagina één van de meest bezochte items op je blog. Profiteer daar maximaal van!

Felgekleurde letters in je doorlopende tekst, je moet het absoluut zien te vermijden. Ander wordt het immers al snel een amateuristisch rommeltje. Voor de linkjes maken we echter graag een uitzondering.

Zorg dat linkjes genoeg opvallen en mooi contrasteren. Op sommige blogs zijn ze nauwelijks te onderscheiden van de rest van de tekst. Dat is jammer, want zo worden ze inderdaad dikwijls over het hoofd gezien. Je wil toch dat je bezoekers blijven verder klikken?!

10. Er is geen zoekbalk aanwezig (of je bezoeker moet er te lang naar zoeken)

Verstop de zoekbalk van je blog vooral niet. Voor bezoekers is dat zoekvak immers de makkelijkste en meest logische manier om snel informatie te vinden op je site. Maar dan moet dat zoekvak natuurlijk wel in het oog springen (en niet ergens verstopt zitten achter een hamburgertje of ergens onderin zijn weggemoffeld).

11. Intro’s van blogberichten zijn veel te lang

We zouden het graag anders willen, maar lezers en bezoekers hebben geen eeuwen de tijd. En online wordt een tekst erg snel saai. Dus:

Probeer de inleiding tot je blogbericht te beperken tot zo’n 150 à 200 woorden. Veel minder mag ook!

12. Je bent verzot op felle kleurtjes

Nogmaals, al te felle (tekst)kleuren zijn te mijden. Vermoei de ogen van je blogbezoekers niet meer dan nodig. Wil je toch graag opvallen kies dan mooi contrasterende kleuren voor titels, tussenkopjes, knoppen of – zoals gezegd – hyperlinks.

13. Je wil kost wat kost pop-ups gebruiken

Pop-ups kunnen razend effectief zijn als ze oordeelkundig worden ingezet. Maar het staat buiten kijf dat pop-ups door de meeste bezoekers als ronduit storend worden ervaren. Reden genoeg om extreem zuinig met pop-ups om te springen.

Wil je er toch mee experimenteren, kies dan voor eerder subtiele oplossingen en probeer het natuurlijke surfgedrag van je bezoeker niet te veel in de weg te zitten. Ga bijvoorbeeld voor een pop-up die niet het hele scherm vult, maar eentje die zachtjes uit de benedenhoek oprijst. Of een pop-up die pas tevoorschijn komt als je je blog wil verlaten. Dat is alleszins beter dan de pop-up die meteen het hele beeld vult nog voor je goed en wel doorhebt op welk blog je eigenlijk bent aanbeland.

14. Soms is de bezoeker verplicht om horizontaal te scrollen

Maak de content zeker niet breder dan de schermbreedte van je blog. Horizontaal scrollen is iets waaraan de moderne internetter zeker niet meer gewend is.

15. De menubalk van je blog is alles behalve optimaal ingesteld

Ook de menubalk van je blog is een plek die door de meeste van je bezoekers wel opgemerkt wordt. Het is dus cruciaal wat je daar allemaal ingooit.

Reserveer in je hoofdmenubalk minstens een paar items voor rechtstreekse links naar de beste artikels. Want ja, een About page, een contactpagina en een pagina ten behoeve van (toekomstige) adverteerders, allemaal leuk en aardig. Uiteindelijk gaat het om de knikkers. Je wil je lezers snel naar belangrijkste artikels loodsen.

16. Je blog werkt niet helemaal lekker op mobiele toestellen

Bezoek je eigen blog ook regelmatig vanaf je smartphone. Je blog wordt goeddeels gemaakt op een pc of laptop, dus de kans bestaat dat je te weinig aandacht hebt voor de gebruikerservaring op kleinere apparaten. Natuurlijk is alles responsive tegenwoordig. De meest dingen gaan dus wel goed. Check:

  • of de gekozen lettertypes ook prettig lezen op mobiel
  • hoe andere grafische elementen worden weergegeven
  • of de menu’s duidelijk uitgerold worden
  • of je blog niet te langzaam werkt

Eén en ander kan ertoe leiden dat je voor een andere vormgeving en indeling moet kiezen voor de mobiele versie van je site.

En nog iets om rekening mee te houden. Maak je zinnen en alinea’s niet te lang. Aan de desktop is zulks al niet prettig, op een smartphone mag je algauw 2 of 3 keer swipen om één zin te lezen. Verre van ideaal…

17. De url’s van je blogberichten zijn veel te lang

Verzorg de url’s van je pagina’s. Maak ze niet te lang en zorg dat ze tenminste enkele focus trefwoorden bevatten. Mensen van vlees en bloed besteden er doorgaans weinig aandacht aan. Zoekmachines des te meer. Neemt niet weg dat kortere url’s (linkjes) makkelijker te kopiëren en te delen zijn.

18. Het is zoeken naar de tekst van je artikels tussen de reclame

Advertenties op een blog. Voor sommigen een leuke bijverdienste, voor anderen pure noodzaak. Feit is dat de meeste bezoekers van je blog liever niet te vaak worden geconfronteerd met allerlei reclameboodschappen. Het is dus zoeken naar een wankel evenwicht.

Probeer het aantal reclameblokken in de content zelf te beperken. Ervoor en erna kan wel, maar overdrijf ook dan niet. De sidebar van het blog is op heel wat plaatsen in de verdrukking gekomen. Hier kan ‘ie echter nog gouden diensten bewijzen.

19. Iemand die wil reageren op je blog moet zich eerst registreren

Tenzij je een betaalsite wil maken is er eigenlijk geen enkele reden waarom je bezoekers zich eerst moeten registreren alvorens ze (ten volle) op je site toe te laten. Je werpt enkel een extra hindernis op terwijl je eigenlijk altijd wel om blogbezoekers verlegen zit.

20. Je contactgegevens zijn nergens te bespeuren

Toegegeven, deze heeft niks te maken met het opzet van je blog of de indeling ervan. Vroeg of laat zijn er mensen die jou persoonlijk willen contacteren, en dus is het handig als dat via een paar kanalen kan gebeuren. Een stukje geloofwaardigheid, zeg maar.

21. Er is veel te veel scrolwerk

Eigenlijk moet alles kleiner, compacter, sneller en gebalder vandaag de dag:

  • je zinnen
  • de alinea’s
  • de pagina’s
  • je afbeeldingen
  • de conclusie van je artikel

Het komt erop aan de lekkere informatie zo snel en makkelijk (verteerbaar) mogelijk tot bij je lezers te krijgen. Soms komt daar wat extra denkwerk bij kijken.

22. De titels van je blogposts zijn doorgaans te saai

En tot slot toch nog één meer inhoudelijke tip. Gewoon omdat hier doorgaans erg veel kansen verloren gaan.

Kom met verrassende, prikkelende en tot de verbeelding sprekende blogtitels. Dat is echt het halve werk.

Conclusie?

Dus… heb je voor je gevoel te weinig bezoekers op je blog, terwijl je artikels eigenlijk wel oké zijn? Kijk dan even of je hier niet te veel steken laat vallen. Verbeter de fouten en het zal je waarschijnlijk structureel extra verkeer opleveren. Méér dan je pakweg uit social media kan halen, bijvoorbeeld…

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Door deze 22 fouten heb jij te weinig bezoekers op je blog”

  1. leuke manier om geld te geven avatar

    Heel leuk bericht. Ik kwam zojuist je weblog tegen en wilde zeggen dat ik het erg leuk vond om door je blogposts te bladeren. In ieder geval zal ik me abonneren op je feed en ik hoop dat je snel weer schrijft!

  2. Donaties aftrekbaar avatar

    Hallo! Ik had kunnen zweren dat ik eerder op deze website ben geweest, maar na het doorbladeren van een paar artikelen realiseerde ik me dat het nieuw voor mij was. Desalniettemin ben ik zeker blij dat ik het ben tegengekomen en ik zal er een bladwijzer van maken en regelmatig terugkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.