HomeIn personaDe schreeuwerige Nederlanders en de timide Belgen
,

De schreeuwerige Nederlanders en de timide Belgen

Sharp Ben In persona

Weer zo’n gevaarlijke, veralgemenende titel. Maar wat wil je, het schrijft zo lekker en vooral: in het cliché schuilt minstens een grond van waarheid…

Sharp Ben In personaDestijds begon ik dit blog met een duidelijk doel voor ogen: de Belg (Vlaming) aan het bloggen krijgen. Is dat nodig dan? Nou, en of! Grasduin doorheen deze startpagina en je merkt meteen dat het aantal Belgische blogs ondervertegenwoordigd is.

Vrije meningsuiting

Kunnen Belgen niet schrijven, dan? Oh jawel! Doorgaans net iets beter dan de gemiddelde Nederlander zelfs, maar ze beseffen dat onvoldoende. Onze noorderburen gooien zonder enig probleem verhalen op het web in de trant van: “Die verdomde kutmarokkaantjes hebbe me auto gepikt! Hun hebbe een probleem met ons normen en waarde…” Mijn meest extraverte landgenoot heeft het in dat geval over: “Die jongelui met een Maghrebijnse achtergrond hebben mijn wagen gestolen. Zij hebben klaarblijkelijk een probleempje met ons stelsel van normen en waarden…”

Beide versies van het verhaal zijn niet te lezen, laat dat duidelijk zijn. En ik wil me ook bij voorbaat excuseren voor het gebrek aan politieke correctheid bij de keuze van bovenstaand voorbeeld.

Waar het mij om gaat is dat Nederlanders zich blijkbaar veel makkelijker beroepen op de ‘vrijheid van meningsuiting’ – en die mening dus ook luidkeels ventileren – terwijl een doorsnee Vlaming wel een mening heeft, maar urenlang zit te zwoegen op een manier om een en ander fatsoenlijk onder woorden te brengen. Als hij al niet veel eerder tot de conclusie is gekomen dat eigenlijk niemand op het web enige uitstaans heeft met wat hem is overkomen. Noch met het feit dat zijn auto is gestolen an sich, noch met wat hij denkt over het geboefte met roots aan de overkant van de straat van Gibraltar.

Hand aan de ploeg

Die openheid zorgt ervoor dat het de Nederlander is die de blogosfeer in beweging zet. Of in rep en roer, het is maar hoe je het bekijkt. Dat Hollands enthousiasme en dito hand-aan-de-ploeg mentaliteit van onze noorderburen mag dus zeker zijn voordelen hebben, voor ons Belgen is het niet zelden wat teveel van het goede.

Als blogger kan je daar echter maar beter aan wennen. Wanneer je Nederlandse bezoeker vindt dat het met je blog, de verkeerde kant uitgaat, is de kans niet onbestaande dat hij/zij dat op een ongezouten manier middels een commentaar onder je bericht laat weten.

Zijn/haar Belgische collega denkt er het zijne/hare van en verdwijnt (voorgoed) van het toneel, of stuurt een al bij al vriendelijk mailtje genre: “Beste blogger, u heeft een geweldige site, maar tot mijn spijt moet ik zeggen dat…”

Samenwerken met een Nederlandse blogger is trouwens ook een wat aparte ervaring voor mij. Via sociale media wordt me gevraagd een gastblog te plegen en terwijl ik nog afwegingen zit te maken (principieel ben ik er wel voor te vinden), valt er een mail in de bus met daarin een login voor het blog in kwestie, een lijst met mogelijke blogonderwerpen en het verzoek even te laten weten wanneer ik het eerste stuk kan aanleveren. Een Belg zou zulks toch anders aanpakken…

Van buitenaf gezien lijkt het alsof iedere Nederlandse ondernemer – hoe klein ook – niet alleen een website heeft, maar ook nog eens actief is op social media. Zijn Belgische collega vindt een statische site van het type Home-Over ons-Diensten-Tarieven-Contact al meer dan gek genoeg.

Free podium

Op het blog van de Nederlander staat de blogger in vol ornaat te pronken, worden meningen, ideeën gevoelens, producten, familieperikelen, akkefietjes met bazen en andere overheden, politieke overtuigingen, nieuwe relaties, nieuwe haar- en klederdracht, en god weet wat al niet meer breed uitgesmeerd. Zijn Vlaamse collega blogt in stilte voort, terwijl slechts een handvol intimi van zijn blog af weet. Het lijkt wel alsof hij zich schaamt voor zijn eigen creativiteit.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Nederlanders het internet vooral zien als een groot free podium annex quasi gratis promotiekanaal voor producten en ideeën van allerlei slag, terwijl wij Belgen het net zien als één grote speeltuin ter lering ende vermaak van onszelf.

Dominantie uit het noorden

Enfin, ik probeer maar te raden waarom Blogtrommel.com (en ikzelf) zoveel te danken heb aan onze Nederlandse vrienden. Vrijwel alles wat ik  weet over het bloggen, het gebruik van social media en internet-marketing weet ik dankzij mededeelzame Nederlanders. Zij proberen ook in grote getalen de tips toe te passen. Want Nederlanders begrijpen dat het web aan de lawaaimakers, aan hen die handig kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden die het biedt en aan hen die zo nu en dan het risico durven lopen serieus op hun gezicht te gaan. Ik kan alleen maar hopen dat Belgen hier in alle stilte de lekkere content van het scherm komen schrapen.

Bij nader inzien kan het simpele feit dat ik ‘het vak’ bij Nederlanders heb geleerd – en dus hun gewoontes overneem – ook al wat verklaren, natuurlijk…

Het is duidelijk dat de beroemde Nederlandse koopmansgeest de Nederlandstalige blogosfeer domineert en de Vlamingen tot een rol in de marge dwingt. Dat is erg jammer, want een iets betere verhouding Nederland-Vlaanderen maakt het Nederlandstalige internet ongetwijfeld een stuk minder commercieel schreeuwerig, minder vluchtig, minder direct, bedachtzamer, bezadigder, minder leuk en opgefokt. Meer mijn smaak. Voor de afwisseling…

De schreeuwerige Nederlanders en de timide Belgen mogen hieronder laten weten hoe groot het (on)gelijk van deze Belg is!

Laatst verschenen berichten

13 reacties op “De schreeuwerige Nederlanders en de timide Belgen”

  1. Ria avatar

    Hoewel er best waarheid in deze (wat verouderde) blog zit, vraag ik mij wel af of het niet ook zo is dat de timide Nederlandse blogger gewoon net zo slecht gevonden wordt als zijn/haar Belgische equivalent, waardoor het lijkt dat er alleen maar ‘schreeuwerige’ Nederlandse blogs lijken te zijn 😉

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Ja, ook dat is natuurlijk best mogelijk!

      En verder is de teneur van dit artikel opzettelijk wat tendentieus…

  2. Natasja avatar

    Ik zie dat deze post alweer bijna een jaar oud is, maar ik vind het toch leuk om er op te reageren. Zelf blog ik een klein jaar en heb een aantal Vlaamse volgers. En ik volg ook een aantal Vlaamse volgers. En je hebt gelijk. Ze bloggen met mooie woorden. Met een knipoog! De blogs die mij enorm laten lachen zijn van mijn Vlaamse collega’s. Ze reageren met veel liefde en respect. Hoewel ik over mijn eigen land volgers ook niet mag klagen, ik heb mooie bloggers om mij heen zitten. Het is natuurlijk waar dat Belgen veel bescheidener zijn dan de meeste Nederlanders, maar dan heb ik het vooral over de nederlanders uit het westen van t land.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Zolang de commentaarlijnen open zijn kan je reageren, dus ook op oudere berichten. Dank voor al het moois over de Vlaamse bloggers en blogliefhebbers. 😉

  3. Caronne avatar

    Er zit zeker een kern van waarheid in! En dat niet alleen: ook herkenning.
    Eigenlijk voel ik me een beetje een mix van wat jij hierboven zo mooi beschrijft. Ook ik schrijf over wat mij beroert en daarin ga ik -naar mijn eigen gevoel- soms erg ver. Aan de andere kant promoot ik mijn blogsite veel te weinig en dat heeft weer met mijn gevoel van ‘niet goed genoeg’ te maken.
    Toch plaats ik sommige blogs wel rechtstreeks op Facebook. De koopmansgeest is toch sterker vermoed ik zo. Of de roep om aandacht…. 🙂

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Voor alle duidelijkheid: er is niks mis met het roepen om aandacht en de koopmansgeest. Beiden zijn nodig om op te vallen/vindbaar te worden in 2014.
      Ik stel vast dat Nederlanders dat systematischer doen dan Belgen. Wat ervoor zorgt dat Nederlandse blogs/websites je als het ware als vanzelf tegemoet komen, terwijl je bijna per toeval op een Belgische blog moet stoten.

  4. Zo simpel is dan geluk avatar

    Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit.
    Vind het erg leuk geschreven.

  5. Rianne avatar
    Rianne

    Ik ben even met stomheid geslagen… (Da’s dan voor het eerst hoor ik je denken)…. maar denk wel dat er een kern van waarheid in zit en dat vind ik jammer. Volg niet zo gek veel bloggende Belgen, maar zij horen wel bij de favorieten, de blogs die ik altijd lees, ook wanneer ik weinig tijd heb.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Mijn subjectief gevoel hoeft je niet met stomheid te slaan. En jammer hoef je ’t ook niet te vinden. En tenslotte is ook dat cultuurverschil verrijkend…

  6. Eli avatar

    In hoeverre het allemaal klopt qua mentaliteitsverschil weet ik niet. Ik weet echter wel dat er veel moois uit België komt als het gaat om kunst en cultuur. De literatuur en taalrijkheid valt mij daar in op.

    Misschien heb je gelijk en moeten de Vlaams sprekenden wat meer lef hebben en hun creativiteit wat meer promoten. Ik ben er van overtuigd dat daar veel moois uit kan komen!

    Met groet,

    Eli.

  7. carel avatar

    ik heb jarenlang met Belgen gewerkt (Fortis) en herken de verschillen. Dat directe is zeker waar. En misschien valt dat schreeuwerige mij niet zo op, ik ben het immers gewend.

  8. Anneke avatar

    Interessant, ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit (helaas?). Maar ik voel me als Nederlander dan toch wat meer aangetrokken tot de Belg die jij hier noemt. Mijn blog deel ik moeilijk (vriend, ouders, twee docenten en drie vriendinnen weten ervan) en ik vind het nog altijd lastig om trots te zijn op de blog die ik heb en om ‘m ‘aan te prijzen’.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Voor mij persoonlijk zijn die verschillen opvallend (en telkens weer even een knop omdraaien). Hoewel, dat went intussen.

      Ik herken me erg in wat je zegt over het aanprijzen van je blog. Het feit dat nogal wat van mijn familie, vrienden en kennissen nauwelijks enig benul hebben van wat een blog is (en je dus telkens opnieuw van naaldje tot draadje moet uitleggen waar het allemaal om te doen is) daar ook niet zo vreemd aan zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.