Homebeter bloggenChatGPT breekt door: kunnen bloggers met pensioen?
,

ChatGPT breekt door: kunnen bloggers met pensioen?

Nee, we hoeven niet rond de pot te draaien: ChatGPT is een gruwelijk krachtig stukje artificiële intelligentie (AI). Hier en daar wordt zelfs hardop gezegd dat bloggers en andere tekstschrijvers weldra met pensioen mogen. Dat lijkt me sterk, maar voor alle zekerheid deed ik wat research en ging ik wat aan het stoeien met ChatGPT.

Leestijd: ca. 11 minuten

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot – een taalmodel zeggen ze zelf – die is getraind om te communiceren op een menselijke manier. Als gebruiker kan je ChatGPT vragen stellen en opdrachten geven. Het systeem zal dan een schriftelijk antwoord geven, een oplossing aanreiken of de opdracht uitvoeren. ChatGPT kan vragen beantwoorden, (stukjes) tekst genereren, artikels schrijven, maar ook bijvoorbeeld programmeren.

Jij stelt ChatGPT een vraag/begint de conversatie en de tool zal aan de hand van de enorme hoeveelheid teksten waarmee de tool is gevoed, een plausibel antwoord formuleren.

Disclaimer: In dit bericht geef ik een stand van zaken op het moment van publicatie. Mijn oordeel is gebaseerd op wat ik nu weet en wat ik nu ondervonden heb bij het gebruiken van ChatGPT. De technologie evolueert razendsnel. Lees je dit artikel op een latere datum, dan kunnen sommige resultaten beter zijn en/of bepaalde informatie kan achterhaald zijn.

Voorbeeldje

Dat vragen stellen gaat niet via het ingeven van een paar losse zoektermen zoals gewoonlijk. Nee, je kan een complete opdracht geven. Stel: je wil graag weten hoeveel woorden een kleuter kent. Je gaat naar Google en je tikt quasi random een paar zoektermen in. Aantal woorden kleuter, woordenschat kleuter,… bedenk maar wat. Je krijgt vervolgens een lijst met linkjes naar artikels die jij desnoods één voor één kan afgaan om hopelijk het antwoord te vinden. ChatGPT vraag je gewoon: “Hoeveel woorden kent een kleuter?” Enkele seconden later komt ChatGPT dan met een alinea tekst. Daarin een helder antwoord.

Daarna kan je trouwens op het gegeven antwoord doorgaan en het systeem bijvoorbeeld vragen of er misschien een onderscheid is tussen de kindjes die eentalig grootgebracht worden en zij die meertalig worden opgevoed.

ChatGPT is gevoed met een gigantische hoeveelheid kennis en wordt ook nog verder getraind door mensen.

Kan iedereen ChatGPT gebruiken?

Ja! Het volstaat om even te surfen naar Openai.com en daar een account aan te maken. Het kan wel zijn dat je wat geduld moet oefenen. De dienst is momenteel immers zo populair dat alle beschikbare capaciteit is opgebruikt.

Wat kost het?

Voorlopig is ChatGPT nog gratis te gebruiken. En ik ben ook nog niet tegen een limiet aangelopen voor wat betreft het aantal (zoek)opdrachten. Iets zegt me dat dit mooie liedje niet zal blijven duren.

Kan je ChatGPT gebruiken om te bloggen?

Je kan wel een aantal toepassingen bedenken waarbij ChatGPT aardig van pas zou kunnen komen. Maar – en dat zal je niet verbazen – ik wil vooral weten wat ChatGPT zoal kan betekenen voor een doorsnee blogger. Kan het ons helpen om sneller te schrijven? Of veel erger: stuurt ChatGPT straks alle bloggers met pensioen omdat elke nitwit via AI-software met een verschroeiend tempo content kan maken? Laten we eens kijken. Ik vroeg aan ChatGPT:

Waarom is bloggen nuttig?

Binnen de minuut stond de volgende tekst op het scherm:*

Er zijn verschillende redenen waarom bloggen nuttig kan zijn. Een van de belangrijkste redenen is dat het helpt bij het verhogen van de zichtbaarheid van een website of bedrijf op zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en potentiële klanten. Het kan ook dienen als een platform voor het delen van kennis en expertise over een bepaald onderwerp, wat kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en autoriteit bij het publiek. Bovendien kan het ook een leuke manier zijn om te communiceren met het publiek en te bouwen aan een community rond een bepaald onderwerp.

Ik was ook benieuwd hoe ChatGPT precies de verhouding zag tussen zichzelf en de bloggers. En dus vroeg ik nog eens:

Betekent ChatGPT het einde voor bloggers?

Het antwoord volgt prompt:*

ChatGPT is een taalmodel dat is getraind om te communiceren op een menselijke manier. Het is een hulpmiddel voor schrijvers, ontwikkelaars en andere gebruikers die snel en efficiënt tekst kunnen genereren. Het einde van bloggers is echter niet het gevolg van het bestaan van ChatGPT of andere taalmodellen. Bloggers zullen waarschijnlijk blijven bestaan en hun rol blijven spelen in de media- en entertainmentindustrie. ChatGPT kan echter wel gebruikt worden als hulpmiddel voor bloggers om hen te helpen bij het creëren van content.

En voor het geval je er mocht aan twijfelen: ik zweer dat ik helemaal niks veranderde aan beide hierboven getoonde tekstfragmenten.

Wat ChatGPT laat zien is toch behoorlijk indrukwekkend

Eerlijk? Ik stond toch even met open mond te kijken. Van de snelheid van uitvoering, maar ook van de juistheid van de geboden informatie én de kwaliteit van de aangeleverde tekst zelf. En dan heb ik het niet alleen over de tekstjes die ik in dit artikel toon.

Toegegeven, de opmaak en indeling kunnen vaak een stuk beter (grote blokken tekst, soms erg lange zinnen). Maar daar kan je als blogger/schrijver natuurlijk snel een mouw aan passen.

Oh ja, ik haalde de beide tekstjes ook eens even door de (gratis) online plagiarism checkers. En enigszins tot mijn verbazing zagen die geen enkel probleem opduiken in de stukjes. Dat zegt natuurlijk niet alles koek en ei is (het zou zomaar kunnen dat die checkers niet accuraat genoeg zijn en/of dat ChatGPT nog maar weinig stukken over bloggen in het Nederlands te schrijven kreeg). Je mag aannemen dat de komst van AI in content marketing ervoor zal zorgen dat ook de plagiaat- en AI-checkers krachtiger zullen worden.

Gratis plagiaat- en ChatGPT-checkers

CopyscapePlagiarism Checker
Plagiarism DetectorAI-content detector

Al je blogs laten schrijven door ChatGPT? Geen goed idee

Kom je in de verleiding om je blogs te laten schrijven door AI-software? Ik zou toch niet direct op de kar springen en daar zijn een paar goeie redenen voor.

1. Een goed stuk tekst levert je nog geen leuke blog op

Neem er een doorsnee tekst uit ChatGPT bij. Op het eerste zicht heb je een stuk dat zonder al te veel aanpassingen kan gepubliceerd worden. Er staan meestal niet echt onwaarheden in de tekst, grammatica en zinsbouw houden steek. Er zijn heel wat bloggers van vlees en bloed die het er minder goed van afbrengen, zullen we maar zeggen.

Toch twijfel ik of je met dergelijke AI-content veel bezoekers zult aantrekken. Want oké, de feitelijke informatie klopt misschien wel, maar het leest allemaal niet echt vlot en op zijn zachtst gezegd komt het geheel wat klinisch en geforceerd over. Soms is het trouwens overduidelijk dat de moedertaal van ChatGPT het Engels is. Er wordt iets te vaak (te) letterlijk uit het Engels vertaald.

Bezoekers lezen gemiddeld zo’n 25% van een artikel geschreven door een mens. Het zal mij benieuwen hoeveel mensen er nog blijven hangen bij een door ChatGPT gegenereerd stuk content. En als je het zaakje toch helemaal moet herschrijven om het een beetje leuk te houden, waar zit ‘m dan de winst?

Natuurlijk, je kan ChatGPT ook een opdracht geven in de trant van: “Schrijf een artikel van minimaal 2.000 woorden over wandelende takken. Stop er wat humor in.” De AI-dienst zal ongetwijfeld haar stinkende best doen om met iets amusants voor de dag te komen. Of je lezers er net zo over denken valt nog te bezien.

2. ChatGPT kan ook compleet de mist in gaan

Hoe fantastisch ook, de technologie staat al bij al nog in zijn kinderschoenen. Als je besluit om ChatGPT je stukken te laten schrijven is het wel te hopen dat je het laat schrijven over dingen waar je verstand van hebt. Dan kan je tenminste ingrijpen wanneer het systeem uit de bocht gaat.

Zo vroeg ik ChatGPT naar de beste tips om succesvol te bloggen. De AI-tool kwam met een tiental suggesties aanzetten. Er waren 4 goeie, maar geen nieuwe of originele tips, twee die volgens mij kant noch wal raakte en voor de overige 4 tips werd er overgeschakeld naar het Engels zonder dat me duidelijk werd waarom…

“Al zo lang ik blog is te horen dat bloggen dood is. Om diverse redenen. ChatGPT is de eerste bedreiging voor het bloggen die ik ernstig neem.”

3. Mensen bezoeken je blog niet om er een stuk artificiële intelligentie te lezen

Waarom willen je bezoekers op jouw blog komen lezen? Waarschijnlijk willen ze (correct) geïnformeerd worden. Maar lezers zijn snel weer weg als die informatie op een te saaie manier wordt gebracht. En daarnaast willen bezoekers levensechte verhalen horen, leren uit jouw persoonlijke ervaringen. Dat allemaal op een leuke, entertainende manier gebracht. Laten we zeggen dat ChatGPT ook hier nog wat stappen te maken heeft.

4. Google heeft een hekel aan AI-tools

Google heeft naar aanleiding van een recente update – de Helpful Content Update – duidelijk te kennen gegeven dat het gebruik van AI-software om content te genereren geen goed idee is. Verbazend is dat niet. Google wil zijn gebruikers namelijk graag unieke en kwaliteitsvolle content voorschotelen. Content die mensen ook graag gebruiken en raadplegen.

Zeker, dat is met ChatGPT misschien nog wel te maken, maar met de huidige stand van de techniek is het zeker geen vanzelfsprekendheid.

Bovendien, Google – en als we eerlijk zijn wijzelf ook – willen toch graag weten wie een bepaald stuk tekst geschreven heeft. Is een artikel afkomstig van een betrouwbare bron, iemand die met gezag en kennis van zaken mag spreken over dat onderwerp? Aan artikels die uit één of andere AI-tool gerold zijn (aangestuurd door iemand met kwade bedoelingen) heeft niemand wat. En het kan zelfs gevaarlijk worden!

Ik zou er trouwens niet van staan kijken mocht Google zelf ChatGPT als een serieuze bedreiging zien voor zijn eigen zoekmachine. In plaats van een zoekopdracht in te tikken in Google kan je die ook intikken in ChatGPT. En daar rolt dan als het goed is één panklaar antwoord. Daar moet je het als gebruiker dan maar mee doen. Google geeft dan toch minstens een aantal opties en laat het aan de internetter over om uit die opties zijn eigen verhaal te destilleren. Voorlopig lijkt me dat laatste toch een meer geruststellende gedachte.

5. Je schendt vrijwel zeker auteursrechten met ChatGPT

ChatGPT haalt zijn “kennis” uit de gigantische hoeveelheid informatie die op het net te vinden is. En het wordt waarschijnlijk ook nog verder getraind door miljoenen gebruikers die er nu nog gratis gebruik van maken.

’t Lastige is: ChatGPT beantwoordt vragen, treedt in interactie met mensen, geeft oplossingen, schrijft artikels allerhande, maar doet nooit aan bronvermelding. Zo wordt het voor auteurs natuurlijk erg moeilijk om nog auteursrechten te doen gelden. Juristen zullen hier in de nabij toekomst een vette kluif aan hebben.

Ziedaar 5 redenen om geen door AI gegenereerde tekst in artikels te plaatsen. Ook al klopt het verhaal als een bus en ziet het er allemaal perfect uit. Je kan geen enkel risico lopen.

Maakt AI inbreuk op het auteursrecht?

https://youtube.com/shorts/E3JkpgLqOu4?si=9mFH8A4qBn6r33xD
Juriste Charlotte Meindersma over de vraag of je met AI het auteursrecht schendt.

Zo kan je ChatGPT wél inzetten als blogger

Toegegeven, ik heb ChatGPT behoorlijk lopen affakkelen. Dat wil echter niet zeggen dat de technologie compleet waardeloos is. Integendeel, een tool als ChatGPT kan een doorsnee blogger flink vooruit helpen.

1. ChatGPT als krachtige ideeënmachine

Misschien wel de meest voor de hand liggende toepassing. Tik een (werk)titel in voor een artikel op je blog en laat ChatGPT gewoon wat ideeën of tips spuien. Het kan jou op nieuwe Ideeën brengen. Bouw ook gerust voort op wat ChatGPT suggereert (klik op Regenerate response om extra suggesties te krijgen).

Put uit je eigen expertise om ChatGPT te bestoken met doordachte vragen. Zo komt de AI-tool niet altijd met de herkauwde kost die je op elke hoek van het web kan lezen.

2. Laat een intro voor je blogbericht schrijven

Alle begin is moeilijk, maar eens de intro staat ben je vaak vertrokken. Schrijf letterlijk: “Schrijf een inleiding voor een artikel over…“. Ook al is de tekst die de AI-tool oplepelt niet geschikt om één op één over te nemen, als je echt geen inspiratie hebt heb je wel iets om op voort te bouwen.

3. Extra inspiratie om je artikel uit te breiden

Af en toe moet je sommige artikels grondig bijwerken om te blijven scoren in Google. Je kan eens kijken of je via ChatGPT aan extra informatie of argumenten kan komen.

4. Inspiratie op doen voor standaardmails en -formuleringen

Een beetje blogger moet al snel wat standaardteksten uit zijn mouw schudden:

  • disclaimers
  • algemene voorwaarden
  • standaardmails (om en rond samenwerkingen, bijvoorbeeld)
  • productbeschrijvingen
  • call-to-actions

Allemaal toepassingen waarbij je ChatGPT kan gebruiken ter inspiratie.

5. ChatGPT gebruiken als je twijfelt aan spelling en grammatica?

Doe toch maar niet op dit moment. ChatGPT maakt nog te veel fouten en is ook niet consistent. Zo vroeg ik:

Vervoeg het werkwoord googelen

ChatGPT begint inderdaad met het vervoegen. De tool heeft het over Hij/zij/het google.

Dus ik vraag:

Hoe schrijf je Hij googelt?

Het antwoord van ChatGPT?*

Hij googlet is de juiste manier om te vervoegen van het werkwoord “googelen” in de derde persoon enkelvoud (hij).

Volgens de website van Team taaladvies is dit de correcte vervoeging van googelen:

  • ik googel, jij googelt, wij googelen
  • ik googelde, wij googelden
  • ik heb gegoogeld

Dus ik opnieuw naar ChatGPT:

Hoe schrijf je Hij googelt?

ChatGPT zegt:*

“Hij googelt” is geschreven in de derde persoon enkelvoud in het Nederlands. De juiste spelling is “hij googlet”.

Tja…

Meer van dat?

Dit moet je doen als je ChatGPT wil gebruiken in je content

Bovenstaand verhaal toont in ieder geval dat je het risico loopt om zeer middelmatige content te maken als je ChatGPT zonder meer zijn gang laat gaan en jij klakkeloos de tekst overneemt. Daarom:

1. Checken, verbeteren en navlooien

ChatGPT vragen een artikel te schrijven en de tekst meteen op je blog plempen, het is not done! Slechts in het allerbeste geval krijg je een stuk dat er nét mee door kan. Niks persoonlijks, niks om fier over te zijn, niks waarvoor een bezoeker je blog wil blijven volgen.

Laat je inspireren, doe ideeën op, laat je op weg zetten, maar bewerk de tekst en pas ‘m aan aan jouw tone of voice. Ben je niet 200% zeker van wat ChatGPT uitkraamt? Raadpleeg ook andere bronnen! Let extra op taal- tik- en grammaticafouten.

2. Kopieer je letterlijk uit ChatGPT, maak er dan melding van

Speel open kaart met je lezers (en met Google) en meld gewoon, dat (een deel van) de content werd gegenereerd met behulp van AI. Zo weten je lezer waaraan en waaraf. Ook Google zal die openheid trouwens weten te waarderen.

Nieuws, inspiratie en handige tips voor jou

Krijg alle succestips om je blog te doen groeien als eerste in je inbox.

150+ bloggers gingen je voor

Hoe voorkomen dat je blog wordt ondergesneeuwd door AI?

Zoals het er nu voorstaat kunnen mindere bloggers en schrijvers binnen afzienbare tijd ook grote hoeveelheden content uitbraken. En dat tegen een tempo waar je als analoge blogger in je uppie onmogelijk tegenop kan. Hoe ga je daarmee om?

  • Blijf goeie, waardevolle content maken
  • Probeer out of the box te denken
  • Zoek niet (alleen) naar de makkelijkste, meest voor de hand liggende tips om te delen
  • Wees zeker niet bang voor je eigen unieke schrijfstijl
  • Probeer fun en speelsheid in je teksten te steken
  • Focus in je blogs op je eigen ervaringen (met producten en diensten) in plaats van op specs, handleidingen en algemene feitenkennis
  • Schrijf niet te klinisch en te academisch
  • Doe aan bronvermelding
  • Blijf werken aan je naamsbekendheid en de EAT-factor van je blog
  • Wees open, eerlijk en transparant; stel jezelf benaderbaar op
  • En ja… laat je daar waar het kan assisteren door tools als ChatGPT om sneller te bloggen

Alleen zo kan je het blijven winnen van door AI gegenereerde content. Eén type blogger is denk ik wel ernstig bedreigd: hij die alleen maar bezig is met het produceren van middelmatige content in de hoop toch te kunnen scoren in Google

Conclusie?

Wat mij betreft is het zonneklaar dat de komst van ChatGPT zowel kansen als gevaren meebrengt voor het blogwereldje. Het ziet ernaar uit dat ChatGPT een blijvertje is (Microsoft investeerde onlangs meer dan 10 miljard dollar in de ontwikkelaar van ChatGPT. Dat doen ze niet zomaar). Vandaag al kan AI een blogger/schrijver aardig vooruithelpen. Maar nog niet op de manier zoals sommigen het hopen of vrezen.


*= Tekst werd rechtstreeks gekopieerd uit ChatGPT

Laatst verschenen berichten

3 reacties op “ChatGPT breekt door: kunnen bloggers met pensioen?”

  1. Edwin avatar

    Ik heb de proef op de som genomen en een volledig nieuwe pagina in Ai geschreven met slechts een paar kleine aanpassinkjes. Een web pagina dus welke door de Google bot gemakkelijk herkenbaar zal zijn als door AI geschreven content. Enige links die ik deze pagina geef is vanuit blogberichten over AI of reacties op AI gerelateerde blogberichten zoals hier. Het gaat om een nieuwe web pagina Nu dus afwachten op Google de afkeurend slecht zal ranken of toch gewoon gaat oppakken boven de resultaten. Dus, als iemand dit leest vanuit een Belgisch IP, zou je dan willen zoeken Google.be en kijken welke positie deze pagina inneemt. Die info gaat ons helpen te weten hoe Google op dit moment met AI gegenereerde pagina’s om gaat. Dus graag reactie als je hierover nieuws hebt?

  2. Nicole Vander Zypen avatar

    Heel interessant artikel over ChatGPT. Bedankt. Ik ga het eens uitproberen als ideeënmachine. Maar gewoon uit nieuwsgierigheid (zodat ik er kan over meepraten als het ergens ter sprake komt 😊)
    Voor de rest blijf ik gewoon mijn blog schrijven zoals nu : op gevoel …

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Uiteindelijk is dat nog altijd de beste manier om te bloggen. Tenminste totdat ChatGPT beter overweg kan met dingen als humor, gevoelens en dubbele bodems…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.