HomeIn personaBrief aan de adverteerders van dit blog
0
(0)

Zemanta Related Posts ThumbnailBeste online marketing bureau, beste persagent, geachte ondernemer,

Ik heb lang getwijfeld of ik deze brief al dan niet zou schrijven, maar een en ander moet me toch even van het hart. Vooral ook omdat ik een donkerbruin vermoeden heb dat menig collega-blogger er net zo over denkt. Misschien verpest ik hiermee de markt, waarschijnlijk ondergraaf ik het vriendelijke-coöperatieve imago dat het bloggersgilde doorgaans heeft. Het zij zo.

Goed, waar gaat dit over? Sinds een tijdje krijg ik iedere maand wel een stuk of wat mailtjes met een of ander “interessant voorstel tot samenwerking met Blogtrommel.com.”

De eerste paar keer dat me zulks overkwam als blogger ging ik door mijn dak – van blijdschap. Dat hoeft niet te verbazen. Want het is een signaal dat mijn inspanningen om dit blog via SEO en social media beter vindbaar te maken duidelijk hun vruchten afwerpen. Ik blog met andere woorden een deuk in een pak boter, zoals ik altijd placht te zeggen. Trouwens, die deuk in dat pak boter is het resultaat van drie jaar werk. Het is maar dat je dat even weet.

Nu word ik regelmatig benaderd met de vraag om “mooie artikelen” op mijn blog te plaatsen of aan linkbuilding te doen “waar beide partijen beter van worden.” Dit gaat dan nog over de meer concrete samenwerkingsvoorstellen. Niet zelden blijft het allemaal erg vaag en het enige wat mij dan rest is schouderophalend een mailtje terug te sturen met de wat zielloze mededeling dat een samenwerking eventueel tot de mogelijkheden behoort.

Er waren tijden dat ik geneigd was hier gretig op in te gaan. Maar intussen ben ik me ook in de materie gaan verdiepen, natuurlijk. Ik ben er dus achter dat, als ik aan linkbuilding wil doen, dat best op een oordeelkundige manier kan gebeuren. Met inachtneming van alle regels die Google daarvoor heeft bedacht dus.

Om het even concreet te maken: een site als Blogtrommel.com heeft bitter weinig aan artikelen over obscure snel-rijk-worden methodes, hippe damesschoenen of het nieuwste materiaal om te snorkelen. Kom op zeg, jullie weten toch ook dat Google – om het nog voorzichtig uit te drukken – de grootst mogelijke moeite heeft om de relevantie daarvan te zien voor mijn blog. Mijn ranking krijgt een deuk en ook mijn lezers reageren nauwelijks op jouw input. Je bent dus geen stap verder. Waar of niet?

Overigens begrijp ik best dat jullie dagelijks tientallen, misschien wel honderden mailtjes uitsturen naar bloggers met een of andere vraag over een samenwerking. Lang niet alles kan dus via een persoonlijk 1 op 1 contact lopen, maar het helpt wel enorm als je de blogger in kwestie laat voelen dat je op zijn minst enig idee hebt van wat er zich op diens blog afspeelt. Geef dan aan wat je precies zoekt en houd daarbij vooral de lezers van mijn blog in gedachten. Zit er voor hen ook wat in?!

Eén ding is zeker: de bezoekers van dit blog zitten niet te wachten op de zoveelste brok opgewarmde marketing prietpraat (en geloof me, bloglezers/liefhebbers hebben er tegenwoordig een zesde voor; lopen er in een grote boog omheen). Ik dus ook niet. Ze willen niet geconfronteerd worden met een artikel dat rammelt aan alle kanten en verdacht veel lijkt op datgene wat ook op Wikipedia te vinden is. Ik dus ook niet.

Schrijf daarentegen wat minder steriel, met wat meer passie en met minder dollartekens in het achterhoofd en alles komt goed.

Intussen ken ik de waarde van een gastartikel, native content of advertorial op mijn blog, de waarde van zo’n link. Tot nu toe werd zulke content gratis en voor niks geplaatst. Tenminste, als de artikels in kwestie mij(n lezers) iets bijbrachten. Logisch, dit blog had/heeft een klein publiek en bovendien moest ik ervaring opdoen, de stiel leren.

Aan de adverteerders van dit blog zou ik het volgende willen zeggen: ik snap best dat het het tegenwoordig lastig is om marketingbudgetten los te peuteren. Maar laten we wel wezen: voor niks gaat de zon op. Ook al heb je vaak te doen met gepassioneerde hobbyisten. Is er dus geen budget, dan kan je simpelweg niet op de eerste rij zitten. Kom echter met iets op de proppen dat perfect in de sweet spot zit van de doelgroep van je geviseerde blog(ger), en er vallen alsnog zaken te doen voor een belachelijk kleine investering. Een investering die zich dubbel en dik terugverdient.

Als ik in zou gaan op iedere vraag om samenwerking zijn er momenten waarop ik niet meer aan bloggen toekom. Neem me dus niks kwalijk als niet alle voorstellen op gejuich en handgeklap worden onthaald. En wanneer je er niet in slaagt me naar behoren te bejegenen is het zelfs goed mogelijk dat ik je mail niet eens beantwoord.

Bovendien – en dat zou nog erger zijn – wordt het opletten dat Blogtrommel.com niet een gratis advertentiekrant wordt voor kleine en middelgrote bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Last but not least heb ik geen zin om de markt te verstoren door alles gratis te gaan doen, terwijl bloggers die oprecht proberen van bloggen hun (bij)beroep  te maken om loon naar werken verlegen zitten.

Het laatste woord is voor de bezoeker/lezer van dit blog. Ook in de toekomst kunnen gastartikels en advertorials op Blogtrommel.com worden geplaatst, maar alleen wanneer deze site en/of zijn lezers er overduidelijk wat bij te winnen hebben. Dat is trouwens altijd de betrachting geweest hier. Het wil onder meer zeggen dat ik geen producten of diensten promoot waar ik niet achtersta, niet zelf gezien of gebruik(t) (heb). In ieder geval worden de kruimels die bij een commercieel verband eventueel van de tafel vallen integraal geïnvesteerd in het nog beter maken van het blog.

Met vriendelijke groet,

Jouw blogger

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

19 reacties op “Brief aan de adverteerders van dit blog”

 1. Lonneke avatar

  Amen! Mijn inbox loopt soms over en dan zit er misschien 1 interessante reactie bij.. jammer.

 2. ilona avatar

  Je raakt de punt net aan. Soms heb je niet het gevoel dat ze maar 1 kijk op je blog hebben genomen. Ik ga zelf altijd er wel doorheen. Ook alleen als ik er echt wat aan kan hebben.

 3. Ximaar avatar

  Met mij n wordpress.com weblog heb ik daar geen last van en eerder met wegminlog net zo min. Eigenlijk ken ik het alleen van mijn oude gratis website bij fol. Ik had daar iets geschreven over belastingen en kreeg toen een fraaie mail van iemand die een belastingwebsite had. Nadat ik had uitgelegd dat het voor mij maar een 1-malig persoonlijk artikel was, hebben we nog 3 jaar wekelijks gemaild omdat we deels dezelfde interesses hadden. Dat liep mis toen ik aangaf dat er volgens mij geen massavernietigingswapens in Iraq waren en hij (net als de meeste westerlingen) wel de onzin van Collin Powell geloofde. Dat ik 5 jaar later gelijk kreeg doet er dan niet meer toe.

 4. Elke Uyttenhove avatar

  Hi blogger!

  Ik plaatste reeds een comment bij je artikel, maar ik nam het ook op in mijn lijstje topreads onder de rubriek Fri-A-Way op vrijdag. Ik deel dan graag enkele artikels die de moeite waard zijn te bekijken. Just to let you know! http://yellowme.be/2015/04/17/11-fri-a-way/

  Nog een fijn weekend!

  Greetz,
  Elke

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zo, dat is een mooie blijk van waardering! Dank daarvoor. 😉

 5. Kathleen avatar

  Gelijk heb je! Een samenwerking moet goed zijn voor beide partijen. Als ik geen persoonlijke inslag vind voor een samenwerking, dan doe ik het niet. Ik moet echt niet schrijven over de bandenspanning van een auto als ik niet eens een rijbewijs heb. Laat staan dat mijn lezers (voornamelijk vrouwen) geïnteresseerd zijn in bandenspanning. Ik had zelf onlangs iemand die een zeer onbeleefde mail mijn richting uitstuurde omdat ik niet meteen op haar aanbod antwoordde. Dat is al helemaal een brug te ver voor mij.

 6. Berber avatar

  hear, hear…that’s a point. Heel goed. Ook al ben ik beginnend blogger, voor mij is het een uitlaatklep om mij verhaal wereldkundig te maken, niet om geld mee te verdienen om uiting te geven aan verkapte marketing campagnes of product uitingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.