Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Blogtrommel.com: the making of

Horizon33_2012-1-18_18-15-57Een tijd geleden werd Blogtrommel.com vriendschappelijk op de rooster gelegd ter gelegenheid van de maandagse Twitterchat #blogpraat. Je blog kritisch, doch opbouwend onder de loep laten nemen door ervaren bloggers; het is iets wat ik iedereen kan aanraden.

Eén van de dingen die daaruit naar voor kwamen was dat de missie van de hele “onderneming” niet helemaal duidelijk was. Vandaar dit bericht.

Van frustratie tot chronisch tijdsgebrek

In de lente van 2010 begon ik te bloggen. Zonder een vooropgezet plan maar mét een aandoenlijk enthousiasme, al zeg ik het zelf. Te oordelen aan de lethargie in hoofde van mijn pageviewteller werd dat enthousiasme niet gedeeld. Dus staken de frustraties al snel de kop op. Maar eerder dan te blijven aanmodderen ging ik op zoek naar de oorzaken van mijn falen. Ik wilde weten wat de “geheime formule” was van succesvolle bloggers, hoe collega’s met meer ervaring het met hun lezers/volgers aan boord legden. En zo verzamelde ik de tips en de trucs die ik tot op de dag van vandaag probeer toe te passen. Ik had ze alleen graag ter beschikking willen hebben bij de start van mijn blogavontuur!

Mijn zoektocht naar de geheimen van het blogsucces bracht me langsheen vele tientallen weblogs. Veel pulp, dat zeker, maar ook zeer veel humor, enthousiasme en kunde. Veelal passioneel en pro deo gedeeld. En dat doe ik nog eens dunnetjes over!

Het is onmogelijk om al deze blogs in een blogroll te mikken, laat staan elk van deze blogs permanent te blijven volgen.

Op elk van die blogs regelmatig een commentaar plegen gaat me veel te ver leiden. Een dag telt maar 24 uur en ik wil zelf ook nog aan bloggen toe komen. Noodgedwongen leid ik dus een nomadisch volgersbestaan. Ik zwerf rond in de Nederlandstalige blogosfeer, steeds op zoek naar nieuwe pareltjes en vaste waarden. Je vindt hier een klein gedeelte van de oogst aan fijne weblogs.

Met een beetje goede wil en wat fantasie zou je Blogtrommel.com kunnen zien als een uit de kluiten gewassen blogroll, een groot uitgevallen reactieformulier. Maar dan wel eentje met een iets grotere eeuwigheidswaarde. Dat is althans hoe ik erover denk!

Weinig democratisch

Allemaal leuk en aardig, maar hoe verdien je nu een vermelding op deze pagina’s met je blog? Welnu, er is goed en slecht nieuws in dat verband. Eerst het slechte. Jij kan zelf bitter weinig ondernemen om een vermelding in de wacht te slepen. Tot nader bericht is Blogtrommel.com zowat een eenmanszaak, en dus hangt zeer veel af van mijn persoonlijke (wan)smaak van de dag, mijn voorkeuren, mijn aanvoelen, mijn gevoel voor timing. En niet te vergeten: de toevallige samenloop van omstandigheden!

Best wel vaag en subjectief allemaal. In ieder geval hebben de hier vermelde blogs mij op een bepaald moment in de tijd aangegrepen door:

 • de standpunten die met verve werden vertolkt (en onderbouwd)
 • de aparte vormgeving van het blog in kwestie
 • de manier waarop mijn mij aan het lachen bracht (van het korte grinnikje tot de onbedaarlijke schaterlach)
 • de oplossingen die mij via een simpele blogpost werden aangereikt
 • de manier waarop bepaalde bloggers zich op glad ijs begaven, in het diepe sprongen of zichzelf voor de leeuwen gooiden
 • de aparte manier waarmee bloggers in contact proberen te komen met hun publiek
 • de momenten van ontroering die me te beurt vielen
 • een blog dat niet te beroerd is om “over het muurtje” te kijken

Dit alles vormt mijn eigenzinnige verzameling blogs. En hoewel ik me terdege bewust ben van het feit dat over smaken en kleuren nauwelijks te twisten valt, durf ik het zaakje toch te verkopen als zijnde “de beste actieve, blogs uit Nederland en België.”  Of ook jij je met dat predicaat kan verzoenen laat ik je zelf beoordelen.  De verzameling is er voor jouw en mijn plezier en voor jouw en mijn inspiratie.

Uitzondering op de regel

Voor de hierboven vermelde startpagina mag je trouwens ook altijd suggesties aanbrengen. Dat mag jouw eigen blog zijn, maar liever nog die van een gewaardeerde collega-blogger. En verder is er ook nog de rubriek De keuze van de lezer. Zoals je misschien al kan vermoeden, mag je hier als lezer/volger van Blogtrommel.com bij wijze van gastblog vertellen over jouw favoriete blogs. Dat er bij die gelegenheid ook wat extra publiciteit naar jouw weblog gaat, lijkt mij de normaalste zaak van de wereld.

Op mijn radar verschijnen

En dan nu het goede nieuws. Ook jij kan met jouw blog op deze pagina’s terecht komen. Sterker nog. Jij hoeft er helemaal niks voor te doen, en ik hoef er helemaal niks voor in de plaats. Bovendien maakt het ook niks uit of je een doorwinterd blogger bent, dan wel of je pas komt piepen in het blogwereldje. Wel verhoog je je kansen aanzienlijk door:

 • dit blog te volgen
 • een fijn blog te maken (spreekt voor zich, lijkt me)
 • dit blog op te nemen in je blogroll (ik houd het binnenkomend verkeer op Blogtrommel.com nauwlettend in de gaten)
 • me te volgen op Twitter en Google +

Zo, je weet weer wat je te doen staat!

Ik wens je veel succes!


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Tags:

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.