HomeKennisbank bloggen voor beginnersOnmisbare blogelementen?Over blogniches, blogcategorieën en meer

Over blogniches, blogcategorieën en meer

Kom je voor het eerst met het blogwereldje in contact dan kan er weleens verwarring ontstaan. Zo heeft men het bijvoorbeeld vaak over blogs en blogberichten. En hoe zit dat eigenlijk met blogniches? En wat betekenen blogcategorieën precies? Een woordje uitleg.

Wat zijn blogs?

In de begindagen waren blogs in de eerste plaats dagboeken. Die voor de gelegenheid online stonden en dus in principe openbaar waren/zijn. Het zijn in de basis vrij simpel op te zetten en te onderhouden websites. Het blog is de online verzamelplaats voor de verschillende dagboekfragmenten.

De verschillende stukken verschijnen op datum, waarbij het laatst gepubliceerde stukje bovenin komt te staan en dus als eerste zichtbaar is voor de bezoekers. Geïnteresseerde bezoekers kunnen dan eventueel in het berichtenarchief duiken om oudere berichten op te snorren. Geëngageerde lezers kunnen een reactie achterlaten onder een bericht en zo de interactie aangaan met de auteur en met andere lezers van het blog.

Gaandeweg is het pure dagboekaspect wat vervaagd. Het onderscheid tussen blogs en gewone, statische websites is in veel gevallen nauwelijks nog te maken. Blogs worden tegenwoordig zowel voor korte berichten gebruikt, maar ook voor het delen van lange, diepgravende artikels met een groot publiek. Aldus kan je zo’n blog ook prima inzetten als marketinginstrument.

Wat zijn blogberichten?

Met een blogbericht wordt één enkel dagboekfragment bedoeld. Eén artikel (rondom een bepaald onderwerp) zo je wil. Soms ontstaat er verwarring want het woord “blog” kan zowel slaan op het blog als geheel (de website) als op het individuele blogbericht. Andere synoniemen zijn: artikel, bericht, blogartikel, blogpost en post.

Wat is een blogniche?

De ene blog is de andere niet. Vat je je blog inderdaad op als een (persoonlijk) dagboek, dan blog je vaak over heel uiteenlopende onderwerpen. Net wat er op je pad komt of wat je aan je lezers kwijt wil.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om een blog uit te bouwen waarbij alle blogberichten handelen over één bepaald onderwerp; je zogeheten blogniche. Zo heb je verschillende soorten blogs. Die gespecialiseerde blogs trekken vaak een kleinere, maar meer geïnteresseerde groep volgers aan. Niet zelden zijn nicheblogs makkelijk terug te vinden in de internetzoekmachines, net omwille van die specialisatie. Over de keuze van je blogniche kan je een hele boom opzetten. Maar aangezien er op een goed blog regelmatig goede artikels moeten verschijnen doe je er goed aan om een centraal onderwerp te kiezen waar jij veel over kan vertellen; een topic dat je voldoende interesseert. Een tussenvorm is de omniblog: een persoonlijk blog waar ook plaats is voor regelmatig terugkerende artikels rondom een bepaald thema.

Neem nu dit blog (Blogtrommel.com). Het blog bestaat straks tien jaar en telt intussen een slordige 900 blogberichten en -pagina’s. Vrijwel alle artikels gaan over bloggen, blogs en alles wat er van ver of dichtbij mee te maken heeft. Je vindt er tips en informatie over hoe je van je blog een succes kan maken. Bloggen is mijn niche. Artikelen over pakweg boeken en auto’s – 2 van mijn andere interesses – zal je hier niet aantrekken. Eén uitzondering: boeken over bloggen kunnen hier wel aan bod komen.

Door de jaren heen heeft Blogtrommel.com een zekere naamsbekendheid opgebouwd, een reputatie. Zowel in Google als in de ogen van mensen – lezers en volgers – op zoek naar tips om en rond succesvol bloggen. Dat zorgt voor veel automatisch en gratis verkeer naar dit blog.

Wat zijn blogcategorieën?

Als een blog veel artikelen telt is het voor bezoekers niet altijd even makkelijk om het snel te doorzoeken. Natuurlijk heeft bijna elk blog een zoekfunctie, maar dat blijkt vaak onvoldoende. Je kan blogcategorieën gebruiken om grote onderverdelingen aan te brengen in je blog. Vergelijk het een beetje met de hoofdstukken in een boek of – nog beter – met een krant. Je vindt er tientallen artikelen. Onder te verdelen in (onder meer):

  • binnenlands nieuws
  • buitenlands nieuws
  • politiek
  • economisch nieuws
  • sportnieuws
  • kinderpagina’s

Je zou blogcategorieën kunnen zien als de katernen van een krant. Je brengt elk blogbericht onder in een categorie en zo ontstaan er archiefpagina’s met artikels over belangrijke (deel)onderwerpen op je blog. Bezoekers kunnen er zo snel de voor hen interessante berichten uitpikken en de rest links laten liggen.

Ook dit blog telt een aantal categorieën. Ik geef onder meer:

  • tips voor (het vinden van) onderwerpen om over te bloggen
  • uitleg over hoe je hoger in Google kan komen met je blog
  • uitleg over hoe WordPress werkt
  • tips om meer bezoekers en lezers aan te trekken voor je blog
  • tips om je blog te promoten

Allemaal dingen die op je pad komen als je succesvol wil gaan bloggen. Het is echter goed mogelijk dat je als bezoeker zijnde goed weet hoe WordPress werkt, maar zoekt naar manieren om je blog te promoten of vice versa. Je helpt je lezers een extra handje en dat is altijd een goede zaak.


Meer weten?